keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Huhtikuinen sadonkorjuu

Kaikenlaista isompaa ja pienempää pihatyötä tuli tehdyksi viime viikonloppuna, arvaattehan. Tuntui, että sadonkorjuu on jo myöhässä, vaikka vasta laatikoista suli routa.

Viimeiset palsternakat saatiin korjuuseen. Kaikkia en ole vielä ehtinyt jatkojalostaa, kiirekiire, tää on vielä kesken. Osa oli jo päältä ruvennut mätänemään. Monen naatinjuuresta löytyi lehtokotilon talletuksia. Ne eivät tällä kertaa tuottaneet tulosta, mutta ei hätää. Puutarhan sammalten alla on lisää munia tuhansittain.

Esikäsittely painepesurilla
Palsternakkoja oli maassa kahta eri kantaa: Isoäidin siementen Halblange (vas.) ja Hortuksen Hollow Crown.

Kunpa muistaisin, kumpaa on kylvettynä tälle vuodelle. Veikkaan Hollow Crownia, koska siemen on tuoreempaa... En ollut syksyllä kylväessäni muka ehtinyt kirjoittaa nimilappua, vaan tökkäsin vain nopeasti rivien merkeiksi kompostimullan seasta löytyneitä luita. Nyt sitten odotellaan.

Osa kasvulaatikoista on perustettu vahvan suodatinkankaan päälle, koska muuten omenapuut ja vaahtera täyttävät ne pohjasta käsin. Laitimmaiset sentään ovat pohjattoman syviä. En enää laita palsternakkaa noihin laatikoihin, joissa tulee pohja vastaan. Se näköjään kasvaa tässä mullassa niin hyvin, ettei sitten mahdu ojentamaan juurtaan suoraksi; mahtaa olla epämukavaa.


Tämä risuläjä on maanpäällinen näkymä kahdesta maa-artisokasta, jotka jäivät nostamatta syksyllä.


Tältä näyttää mullan alla. Satoa tuli saavikaupalla. Syksyllä ehdin jo kaivaa kaksi ämpärillistä maa-artisokkia toisesta laatikosta, jonka olin huolellisesti seulonut, niin ettei siihen varmasti ollut jäänyt yhtään juurenpalaa edelliseltä vuodelta. Jostain näkymättömästä hitusesta niitä oli kuitenkin sinne siinnyt.

Onneksi Lissulle saa dumpattua säkillisen.

Tänä kesänä istutan vain yhden maa-artisokan. Korjaan sadon jo syksyllä. Maa-artisokka ei mitenkään hyödy talvehtimisesta maassa, toisin kuin palsternakka. Osa näistäkin oli jo lähtenyt pilaantumaan.

Huhtikuun paras uutinen oli EU:n komission päätös kieltää kolme pahinta neonikotinoidimyrkkyä. Mehiläiset ja muut pölyttäjät saavat vielä mahdollisuuden jäädä sittenkin henkiin meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi.

maa-artisokan kukka ja nokkosperhonen


Ja sitten tuli vappu ja toukokuu. Hyvää toukokuuta kaikille! Kiitos tunnustuksesta, mammukka! Tervetuloa tämän keskeneräisen blogin lukijaksi, Lezzie!

1 kommentti:

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...