keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Ampiaisdilemma



Tänä vuonna ampiaiset ovat onnistuneet talvehtimaan hyvin. Nyt en tiedä, kuinka suhtautua niihin.

ampiainen karviaisessa

Tähän aikaan vuodesta ampiaiset ovat ystäviäni. Ne pölyttävät puutarhassa marjoja ja hedelmiä. Toukilleen ne kantavat muiden hyönteisten toukkia ravinnoksi ja suojelevat siten satoani. Vasta heinäkuun lopulla niitä alkaa normaalisti olla liikaa. Joka pesässä saattaa olla tuhansia yksilöitä. Jostain syystä niille ei enää mesi riitä, vaan ne tunkevat ihmisten mehulaseihin ja lautasille. Viimeistään tässä vaiheessa grillivieraat hermostuvat, ja hävitämme isoimmat ampiaispesät. Alakerran naapuri (sankarini!) sonnustautuu suoja-asuun ja kaappaa illan hämärissä, ampiaisten mentyä nukkumaan, koko pesän isoon paperikassiin ja saman tien grillissä palavaan kunnon roihuun.

Viime loppukesästä on selvästi jäänyt muutamakin iso pesä meiltä huomaamatta. Vain kuningattaret talvehtivat, mutta niitä on ilmeisesti ehditty tehtailla, ja ampiaisia on jo nyt varsin runsaasti. Sadon kannaltahan se olisi vain hyvä, ja minun puolestani saisi marjapensaissa olla pataljoonittain pölyttäjiä, mutta kun ne penteleet pyörivät grillillä jo toukokuussa. Syy tähän on ilmeinen.


Ampiaiset nakertavat puuta ja mässyttävät sen paperiksi, josta rakentavat pesäänsä lisää kerroksia.

Grillimme ympärillä on haapapuusta nikkaroitu ristikko, jossa toisella puolella kiipeilee humala, toisella viiniköynnös. Haapahan harmaantuu kauniisti...


No ei harmaannu! Ampiaiset syövät sen raidalliseksi. Kun istumme pöydässä, niitä surraa jatkuvasti korvien ympärillä etsimässä viimeisiä harmaita pintoja ristikosta, johon nojaamme väsyneet selkämme. Rouskutus vain käy, kun ne rohmuavat selluloosaa. Kaikki ihmiset eivät jostain syystä osaa rentoutua tässä äänimaisemassa. Täytynee siis yrittää ampiaisten harvennusta poikkeuksellisesti jo näin alkukesästä. Tavallaan sääli, mutta ei ihmisiä voi tuossa ampiaisparvessakaan istuttaa. Toisaalta, enkö itse juuri ole suureen ääneen pahkunut pölyttäjien suojelemisesta. Tämä on kyllä nyt hieman noloa.

Yritin tänään vaivihkaa tarkkailla ampiaisten lentosuuntia. Niitä tuntui tulevan kaikista ilmansuunnista, ja kaikkialle ne myös hajaantuivat aikansa puuta järsittyään. Tavallisella paikalla hillokellarin rapussa ei ollut pesää. Seuraavaksi epäilen talon yläpohjaa, minusta yksi ampiainen selvästi vilkaisi sinnepäin lähtiessään lentämään. Mahdollisia pesäpaikkoja on kuitenkin monia, ja useat niistä ovat sellaisia, joihin ei ihminen helposti pysty tunkeutumaan. Sikäli voitte, rakkaat lukijat, olla huoleti: emme pysty hävittämään ampiaisiamme sukupuuttoon.

Yksi näppärä ratkaisuhan olisi korvata tuo haapainen ristikko jollakin vähemmän ampiaisia houkuttelevalla materiaalilla, vaikkapa nerokkaasti ristityllä non-woodilla. Se pysyy siistinä! Ja ampiaiset pysyvät siellä, missä niitä tarvitaan, ehkä jopa elokuulle saakka. Jotenkin kuitenkin tuntuu siltä, että ehkä ei. Voi voi, tähän ei taida nyt olla helppoa ja oikeaa ratkaisua ollenkaan.

8 kommenttia:

  1. Meillä kaikki kukkii tosi komeasti, mutta nimusta kukissa ei käy riittävä surina... Moni muukin täälläpäin on sitä mieltä, että pölyttäjiä ei ole riittävästi nyt. Mene ja tiedä. Harmi, etten saanut vielä niitä mehiläisiä :( Mahdollisesti saan kuitenkin vielä tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kyllä mehiläisiä ja kimalaisia, minusta näyttää tilanne ihan hyvältä. Omat mehiläiset olisivat hieno juttu! Tosin jos olisi omat mehiläispesät, siitä saisi taas lisäsyyn vainota ampiaisia.

      Poista
  2. Meillä villiviinin kukinta kerää loppukesästä valtavat määrät ampiaisia ympärilleen, mutta onneksi ne eivät ihmisten ympärillä pörräile.

    Epäilenpä, että pitkäaikaisin ja paras ratkaisu olisi vaihtaa tuo haapainen ristikko muuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Eihän se edes pääse harmaantumaan kauniiksi, niin kuin suunniteltiin, vaan kirjavoituu tälläkin hetkellä.

      Epäilen vaan, että tämä korjauskohde menee remonttilistallamme noin sijalle 1874...

      Poista
  3. Meillä olen myös huomannut pölyttäjien vähyyden. Muutama hassu kimalainen siellä täällä. Olisin myöskin sen kannalla että vaihtaisit sen ristikon, mutta tuskin se maailman suurin syntikään on niitä pesiä vähän harventaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai nämä molemmat hommat lisätään sinne tekemättömien töiden listalle. Ristikon vaihto ei varmasti tapahdu tänä kesänä, siinä kiipeilee jo viiniköynnös ja humala. Se täytyy siis vaihtaa joskus kasvukauden ulkopuolella. Jonain alkukeväänä...

      Pistää kyllä miettimään omien mehiläispesien hankkimista. Varsinkin, kun ne pahimmat neonikotinoidit kiellettiin ensi vuodenvaihteesta alkaen. Ei sitten viereisen pellon myrkytyksessä kuole minulta kalliit mettiäiset.

      Poista
    2. Meille muuten neuvottiin tuolla mehiläiskurssilla, että jos lähellä on peltoja joita myrkytetään tms. täytyy siitä käydä sitten sanomasa että se on tehtävä myöhään illalla/yöllä, siis silloin kun mehiläiset ei lennä. Eihän sitä nyt toisen elinkeinoa saa haitata (jos vaikka puolivakavissaan mehiläisiä tarhailee).

      Poista
    3. Tuon pitäisi kyllä olla sanomattakin tiedossa myrkyttäjillä. Myrkkyjen käyttöohjeissakin tulisi olla maininta tästä.

      Tosin kimalaisethan sitten kuolevat kuitenkin, kun ovat ahkerina vielä ylitöissä.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...