torstai 21. heinäkuuta 2016

Herkkusieni vai valkoinen kärpässieni?


Valkokärpässieni on yksi vaarallisista myrkkysienistämme. Se on tappavan myrkyllinen, eikä sen myrkky katoa keittämälläkään. Siksi viisas ei syö tunnistamattomia valkoisia sieniä.

Kiusaus valkoisten sienten syömiseen kasvaa huomattavasti, jos omalla pihalla kasvaa luonnonvaraisia herkkusieniä. Sitten on vain opeteltava tunnistamaan valkokärpässieni.
Se on onneksi helppoa. Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen.

Herkkusieniä meillä kasvaa monta lajia, eivätkä kaikki edes ole valkoisia ollenkaan. Nuorena valkoinen herkkusieni voi olla alapuoleltaankin valkoinen, mutta vanhemmiten sen heltat muuttuvat vaaleanpunertavan kautta mustan suuntaan. Valkokärpässieni pysyy koko ikänsä valkoisena, myös heltat.

Kärpässienen lakki on tahmea, kuivanakin kiiltävä, herkkusienen lakki on kuiva.
Herkkusienen jalassa ei ole tuppea, mutta kärpässienenkin tuppi jää usein poimittaessa sammalikkoon. Varmempi tuntomerkki on tuoksu. Kärpässienen haju on heikko mutta selvästi tympeä. Nämä meidän pihan herkkusienet tuoksuivat ihanasti lakritsalle.

Isompi sienistä näyttää olevan hieman madonsyömä. Rupesin leikkelemään reikäkohtia pois, mutta sitten tulin ajatelleeksi, että toukkien syönti on  tulevaisuutta  tätä päivää. Tässähän on helppo tapa aloittaa. Herkkusienellä täytettyjä toukkia, huomaamattomasti piilossa herkkusienen sisällä. Nam.
Saalis paistettiin kokonaisuudessaan pannulla voi-öljyseoksessa ja päälle ripsautettiin suolaa.
Siitä tuli kerrassaan herkullinen alkupala grillatulle lampaanfileelle ja uuden sadon kasviksille.

Valkokärpässienen aiheuttamat myrkytysoireet ilmaantuvat 8-24 tunnin kuluttua ateriasta ja vaativat aina sairaalahoitoa. Tämä ateria syötiin neljä päivää sitten, ja olemme yhä terveitä. Siinä siis viimeinen niitti lajitunnistukseen.13 kommenttia:

 1. Hyvät kuvat ja selitykset! Toukkien syöminen, niinpä. Voiska aloittaa kirvoista? Niitä on nokkosissani paljon. Ja mitäpä muuta koko lyhyen ikänsä nokkosta syönyt kirva on kuin (melkein pelkkää) nokkosta. Huuhdon kyllä nokkoset, ja ryöppään. Jäljellä olevat kirvat tulevat syödyiksi.

  Nokkosmuhennokseni ei taitaisi kelvata vegaanille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Britanniassa ihmeteltiin taannoin, kun Intiasta muuttaneille tuli heillä puutostauteja, vaikka ruokavalio pysyi samana kuin Intiassa. Asiaa tutkittiin. Briteissä sai riisistä vähemmän valkuaista, kun mukana ei ollut niin paljon ötököitä.

   Kirvat maistuvat varmaan hyvältä, niin kuin makealta nokkoselta?

   Poista
  2. Ei niitten makua mitenkään erityisemmin erota, kaikki maistuu vain nokkoselta. Ja se on kesän maku, oikein hyvä!

   Poista
 2. Olin pitämässä esitelmää paikassa, joka on hyvin vegaanivaltainen. Sienten syönti toukkien takia tuntui olevan kynnyskysymys sienten hyödyntämiselle. Että ei passaa mitenkään. Ei sitten, ajattelin. Jääpä muille enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko vegaani syödä vihanneksia, joiden viljelyssä on käytetty torjunta-aineita? Tai toisaalta tuota äsken mainittua intialaista riisiä? Voiko vegaani ajaa autolla, kun tuulilasiin mätsähtelee hyönteisiä? Polkupyöräillessä ainakin on pidettävä suu kiinni!

   Onneksi kaikki vegaanitkaan eivät ole fundamentalisteja.

   Poista
 3. Oi miten ihanaa "reunalla" elämistä! Minä en varmaan uskaltaisi syödä herkkusieniä pihasta. En luottaisi omaan lajintunnistustaitooni.

  Eräässä keskusteluojelmassa viime talvena telkussa, oli vastassa vegaanit ja lihansyöjät. Siinä keskusteltiin myöskin hyönteisten syömisestä. Tämä vegaanityyppi selitti, että ötököitä voi syödä koska ne ei ole ajattelevia olentoja. Joten ei huolta matoisten sienten syömisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen vetää rajan johonkin, mitä voi syödä ja mitä ei. Joku syö mielellään ihmistäkin, kunhan ei ole omasta heimosta, toiselle tuottaa tunnontuskia syödä perunalta mukulat. Sitten on niitä joilla ei ole varaa valita.

   Mutta jos herkkusieni kasvaa ulottuvilla niin syö ihmeessä! Erotat sinä, onko se altakin valkoinen vai ei, luota vaan siihen!

   Poista
 4. Nuo kaksi on kyllä hyvä opetella erottamaan, tai muuten on jätettävä kaikki valkoiset sienet metsään/pihaan.

  Nyt piti lukea vesi kielellä, hm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tunnistus on helppoa. Herkkusieni on herkkua! Ei kaupan sienistä olisi ikinä arvannut.

   Poista
 5. Hyvän näköistä sieniruokaa! Mä en kauheasti välitä sienistä, mutta suppikset ja kantarellit menee, noikin voisi mennä! Kivaa että saa suoraan pihalta, jos uskaltaa! Onneksi maailmassa on rennompiakin vegaaneita, vegaanius kiinnostaa mua, mutta musta ei kyllä tule tuollaista ääripäätä. Sulla (tai teillä!) on kyllä mahtavan näköinen puutarha, tuossa ritarinkannustekstin kuvissa on huumaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Peppermint! Onneksi tosiaan jokainen (jolla on varaa) voi itse päättää mitä syö.

   Minulla ainakin sienissä tökki aluksi limainen suutuntuma. Mutta kaikki sienethän eivät sitten olleetkaan limaisia.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...