lauantai 1. kesäkuuta 2013

Muuntogeenit karkuteillä

Suuret suomalaiset rehutehtaat ovat nyt sitten antautuneet geenimuunnellun soijan edessä. Tähän on soijanmyyjillä ollut pyrkimys jo kauan. On niin vaikeaa erotella ei-geenimuunneltua soijaa erilleen tästä modernimmasta, siitähän tulee lisäkuluja. Geenimuunneltua myydään halvemmalla, normaalista joutuu maksamaan enemmän.

Ylen Uutisten mukaan sekä Suomen Rehu että Raisio ovat ottaneet geenimuunnellun soijan käyttöön tänä keväänä. Molemmat aikovat myydä rinnalla myös entisenlaista, puhdasta rehua, tosin kovemmalla hinnalla. Raision viestintäpäällikkö Heidi Hirvonen sanoo, että jatkossa tuottajat voivat valita kumpaa rehua käyttävät, ja viime kädessä valinta on kuluttajilla, jotka päättävät ovatko valmiita maksamaan muuntelemattomalla rehulla ruokitusta lihasta korkeampaa hintaa. Sitä hän ei kerro, millä taikatempulla kuluttaja pystyy tähän, koska lihapaketin kyljestähän ei selviä, millaisella rehulla eläintä on ruokittu.

Saiskos sitä rehua? Kuva: James Hill


Nyt saa eläintenpidossa olla tarkkana, kun vanha tuttu tuotemerkki yhtäkkiä yllättäen sisältääkin geenimuunneltuja aineita. Etsin mainintaa sisällön muutoksesta kummankin yhtiön kotisivulta. En löytänyt. Jos asiasta jossain on mainittu, se on hyvin piilossa.

Tämä oli se huono uutinen, ja sitten perään toinen huono uutinen, eikös niin.

Edelleen Ylen Uutisten mukaan oregonilaiselta pellolta on löytynyt tavallisen vehnän joukosta Monsanton vuosina 1998-2005 kehittelemää ja koeviljelemää geenimuunneltua vehnää. GM-vehnän idea oli, että se kestää Monsanton Roundupia niin, että pellolta voidaan myrkyllä tappaa kaikki muu elollinen, ja vain tämä vehnä jää kasvamaan. Tämä ei sitten kuitenkaan ollut niin kovin hyvä idea, eikä kyseinen vehnälajike koskaan saanut myyntilupaa edes Yhdysvalloissa. Senpä vuoksi sitä ei enää ole ollut edes koeviljelyssä kahdeksaan vuoteen. Ja koska geenimuunneltujen lajikkeiden leviämisestä luontoon EI ole mitään vaaraa, kuten meille on ilmoitettu, nyt sitten ihmetelläänkin, miten tätä vehnää vielä voi löytyä puhtaaksi luullulta pellolta ja mistä kaikkialta sitä vielä löytyykään. Yhdysvallat on maailman johtava vehnänviejämaa, ja muutamat ostajat ovat tästä hieman hermostuneet. Japani ja Etelä-Korea ovat jäädyttäneet vehnäostonsa Yhdysvalloista. Ihan turhaan, sanovat jenkkivehnänviljelijät. Eihän tästä mitään haittaa ole kenellekään. Poliitikot ovat huolestuneet. Eivät tosin karkuteillä leviävästä mutanttivehnästä, vaan juuri tästä vehnänostajien ikävästä ylireagoinnista, joka saattaa uhata mukavaa taloudellista kehitystä.

Vehnää. Kuva: NDSU Ag Comm


Lopuksi se kultareuna: Monsanto on ilmoittanut lykkäävänsä hieman Euroopan-valloitustaan. Ilmapiiri ei kuulemma ole vielä suotuisa muualla kuin Espanjassa ja Portugalissa. Sinne myydään geenimuunneltuja siemeniä, muut saavat odottaa kunnes tulevat järkiinsä. Paitsi itä-Eurooppa, sinne myydään joka tapauksessa.

Me täällä melkein länsi-Euroopassa saamme siis huokaista helpotuksesta. Vielä meille ei myydä geenimuunneltuja kasveja. Paitsi monissa valmiissa tuotteissahan niitä tietysti on, ja nyt siis myös eläinten rehussa. Mutta omille pelloillemme niitä ei ilmesty kasvamaan. Vielä. Espanjasta ja itä-Euroopasta ne eivät leviä tänne, koska nehän EIVÄT karkaa sieltä omilta viljelyaloiltaan mihinkään. Voimme nukkua rauhassa.


9 kommenttia:

 1. Omavaraisesti eläminen on aina vain houkuttelevampi ajatus, kun tätä gm:n "pakkosyöttöuhkaa" seuraa. Toivoisin että geenimuuntelu saisi vähän enemmän tilaa mediassa ja lähinnä niin, että siitä saisi infoa myös ne ihmiset, joille se ei herätä mitään tuntemuksia ja joille se on sarjassa "aivan sama".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minä! Vahingossa ja sattumalta törmäsin tuohon uutiseen. Olen käyttänyt Suomen Rehun tuotteita ja ennen ostamista varmistanut heiltä geenimuuntelemattomuuden. Jos vielä käyttäisin niitä, en välttämättä olisi mistään huomannut muutosta.

   Poista
 2. Kyllä ainakin lihapakkauksissa saisi olla merkintä jos sika on syönyt geenimuunneltua soijaa. Jäisi ainakin minulta ostamatta. Vaikka olen vanha, en pysty ajattelemaan että söisin geenimuunneltua lihaa tai kasvia, vaikka ei koskaan tiedä, jos tietämättään niitä syö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Senpä takia tuottajat vastustavatkin näitä merkintöjä. Kohta ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luomu, jos haluaa olla varma. No onhan luomu hyvä valinta myös eläinten kohtelun kannalta.

   Jos syö yhdysvaltalaisia tuotteita, joissa on maissia tai soijaa, melko varmasti syö gm-aineita. Ulkomaalainen, myös eurooppalainen liha on luultavasti gm-rehulla ruokittua. Harmittaa juuri se, kun ei saa tietää.

   Muuten, minäkin olen vanha :)

   Poista
 3. Hyvä, että jaat näitä juttuja! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut blogia aloittaessani pienintäkään aikomusta lähteä ristiretkelle mitään ylikansallista yhtiötä vastaan. Noita uutisia on nyt vaan popsahdellut, enkä osaa olla niistä hiljaakaan. Ole hyvä :)

   Poista
 4. On todella hyvä, että nostat näitä asioista esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäisi nostaa jossain muualla kuin täällä pikkublogissa. Esim. Hesari ei tunne asiaa.

   Poista
 5. Muuten, kun mainitsin tekstissä, että omille pelloillemme ei ilmesty kasvamaan muuntogeenisiä kasveja, tarkoitin tietysti kaupallisessa mittakaavassa. Koeviljelyssähän niitä aina on, ihan suomalaisia kehitelmiä. Osaavat sitä muutkin kuin Monsanto!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...