perjantai 27. syyskuuta 2013

Vakuumikone

Kun menee ulos, sen tuntee näpeissään. Kylmä viima ja sormien kohmettuminen kertovat, että teurastusaika on käsillä, vaikka kuinka olisi Rantala julistanut lihattoman lokakuun. Tähän aikaan päästetään joutavat elukat päiviltä ja otetaan sisään ne, jotka aiotaan pitää talven yli.

Alakerran isäntä on hankkinut kauan haaveilemansa vakuumikoneen. Tässä:


Siis pienimuotoinen lihankasvatus takapihalla voi myös olla välineurheilua. Jopa tällaisena vuonna, kun takapihalla ei ollut mitään omia elukoita kasvamassa!

Ostamme lihaa yleensä suoraan tuottajilta, ja monesti vakuumipakkaukset sitten valskaavat, kun lihoja sulattelee pakastuksesta jääkaapissa. Sanomalehti laitetaan alle ihan vakiosti, kun arvataan jo, ettei ne saumat pidä kuitenkaan. Muuten on lihasnestettä pitkin hyllyjä. Yäk.

Omat kaninlihat on pakastettu ihan vaan pakastuspusseissa, ja eihän se nyt ole sama ollenkaan! Sitä paitsi törröttävät luut rikkovat pakastuspussit. Vaikka ei meillä ole pitkiin aikoihin luut enää törröttäneet, kun kokemus on opettanut katkaisemaan koivet nätisti nivelestä. Mutta kuitenkin. Seuraavat pääsevät vakuumiin. Ja siinä on sitten tuplasaumat!

Jos joku tahtoo tietää enemmän kaninteurastuksesta, Harmaan torpan emäntä postasi juuri aiheesta. Kurkatkaapa blogia. Ja jos taidon haluaa itse oppia, suosittelen Kaniininkasvattajat ry:n tuotantokanijaoston järjestämiä erinomaisia tuotantokanikursseja. Niin muodikasta kuin esimerkiksi kesäkanojen pito onkin, ei kenenkään pitäisi lähteä elukoita lahtaamaan, ennen kuin joku asian osaava on kädestä pitäen näyttänyt, kuinka se käy, ja lakipykälätkin ovat selvillä.

Alakerran isäntä harjoitteli vakuumihärvelin käyttöä hevosenlihalla. Kiitos lihavuoresta, Lissu!




Tällaista jälkeä se tekee. Pussissa on kaksi ulkofilepihviä. Ja sitten ne tuplasaumat!

3 kommenttia:

  1. Hyvän näköinen on pussi, taatusti saumat pitävät.
    Meilläkin oli aiemmin tuttu lampola, josta sai ain amarraskuun tienoilla hakea teurastetun ja valmiiksi paloitellun karitsan (sellaisen alkuvuonna syntyneen) ja pakastimme ne palat sitten itse. Mutta joutuivat lopettamaan lampaiden pidon, ei kuulemma tuottanut tarpeeksi. Osataisimme lihat mieluiten suoraan tuottajalta.
    Tiedätkö sattumalta,onko olemassa listaa suoramyyntipisteistä koko Suomessa? Tai minulle riittää Pirkanmaa-Häme alueet, niistä voisin hakea. Mutta en ole moista luetteloa löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai sellaista valtakunnallista listaa ole vielä, missä näkyisi kaikki mahdollinen suoramyynti.

      - Hämeen osalta katso
      http://www.hamewiki.fi/wiki/Herkkuja_H%C3%A4meest%C3%A4

      - Lammaslihan suoramyyntipisteitä:
      http://www.lammasyhdistys.fi/?id=DF12BD5C-AA1A403A09FE-87101EC984AB
      - Naudanlihan suoramyyntipisteitä löytyy tuolta:
      http://www.pihvikarjaliitto.fi/7
      - Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja suoramyyntinä:
      http://www.hedelmatmarjat.fi/index.php?section=18
      - Lähiruokakauppoja:
      http://www.tkk.utu.fi/extkk/ruokasuomi/ajankohtaista/ajank_lahiruokakaupat.pdf
      - Luomumestoja:
      http://www.loydaluomusi.fi/kategoria/tilat/page/2/
      - Ja jotain voi löytyä tuoltakin:
      http://www.aitojamakuja.fi/index.php

      Toivottavasti näistä on hyötyä :)

      Poista
    2. Kiitos paljon! Tutkailen rauhassa mitä noista löytyy.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...