Kun menee ulos, sen tuntee näpeissään. Kylmä viima ja sormien kohmettuminen kertovat, että teurastusaika on käsillä, vaikka kuinka olisi Rantala julistanut lihattoman lokakuun. Tähän aikaan päästetään joutavat elukat päiviltä ja otetaan sisään ne, jotka aiotaan pitää talven yli.
Alakerran isäntä on hankkinut kauan haaveilemansa vakuumikoneen. Tässä:
Siis pienimuotoinen lihankasvatus takapihalla voi myös olla välineurheilua. Jopa tällaisena vuonna, kun takapihalla ei ollut mitään omia elukoita kasvamassa!
Ostamme lihaa yleensä suoraan tuottajilta, ja monesti vakuumipakkaukset sitten valskaavat, kun lihoja sulattelee pakastuksesta jääkaapissa. Sanomalehti laitetaan alle ihan vakiosti, kun arvataan jo, ettei ne saumat pidä kuitenkaan. Muuten on lihasnestettä pitkin hyllyjä. Yäk.
Omat kaninlihat on pakastettu ihan vaan pakastuspusseissa, ja eihän se nyt ole sama ollenkaan! Sitä paitsi törröttävät luut rikkovat pakastuspussit. Vaikka ei meillä ole pitkiin aikoihin luut enää törröttäneet, kun kokemus on opettanut katkaisemaan koivet nätisti nivelestä. Mutta kuitenkin. Seuraavat pääsevät vakuumiin. Ja siinä on sitten tuplasaumat!
Jos joku tahtoo tietää enemmän kaninteurastuksesta, Harmaan torpan emäntä postasi juuri aiheesta. Kurkatkaapa blogia. Ja jos taidon haluaa itse oppia, suosittelen Kaniininkasvattajat ry:n tuotantokanijaoston järjestämiä erinomaisia tuotantokanikursseja. Niin muodikasta kuin esimerkiksi kesäkanojen pito onkin, ei kenenkään pitäisi lähteä elukoita lahtaamaan, ennen kuin joku asian osaava on kädestä pitäen näyttänyt, kuinka se käy, ja lakipykälätkin ovat selvillä.
Alakerran isäntä harjoitteli vakuumihärvelin käyttöä hevosenlihalla. Kiitos lihavuoresta, Lissu!
Tällaista jälkeä se tekee. Pussissa on kaksi ulkofilepihviä. Ja sitten ne tuplasaumat!
Tunnisteet
ALOITA TÄSTÄ
bloggaus
elukat
eläintarha
energia
ennustus
fasaani
gm
henkilö
hevosenliha
hiilijalanjälki
hortoilu
hunaja
huussi
ikkunat
ilmastonmuutos
juomat
kana
kani
kasvatus
kasvissyönti
kasvit
keittiö
keli
kierrätys
kirja
kuisti
kuluttaminen
käsityö
lainsäädäntö
lammas
lehti
lihan tuotanto
linnut
luomu
maalaus
maalämpö
maatiaiset
matka
meditaatio
metsä
Monsanto
NASS
nauta
oikeinkirjoitus
omavaraisuus
putkiremontti
puutarha
ravintola
remontti
rintamamiestalo
ruoka
sairaus
sato
siivous
sika
sisustus
talous
talvivarastot
tuulivoima
tuumailu
vaalit
vaatteet
valitus
valokuvaus
vuodenajat
yhteisöasuminen
ylellisyys
Hyvän näköinen on pussi, taatusti saumat pitävät.
VastaaPoistaMeilläkin oli aiemmin tuttu lampola, josta sai ain amarraskuun tienoilla hakea teurastetun ja valmiiksi paloitellun karitsan (sellaisen alkuvuonna syntyneen) ja pakastimme ne palat sitten itse. Mutta joutuivat lopettamaan lampaiden pidon, ei kuulemma tuottanut tarpeeksi. Osataisimme lihat mieluiten suoraan tuottajalta.
Tiedätkö sattumalta,onko olemassa listaa suoramyyntipisteistä koko Suomessa? Tai minulle riittää Pirkanmaa-Häme alueet, niistä voisin hakea. Mutta en ole moista luetteloa löytänyt.
Ei kai sellaista valtakunnallista listaa ole vielä, missä näkyisi kaikki mahdollinen suoramyynti.
Poista- Hämeen osalta katso
http://www.hamewiki.fi/wiki/Herkkuja_H%C3%A4meest%C3%A4
- Lammaslihan suoramyyntipisteitä:
http://www.lammasyhdistys.fi/?id=DF12BD5C-AA1A403A09FE-87101EC984AB
- Naudanlihan suoramyyntipisteitä löytyy tuolta:
http://www.pihvikarjaliitto.fi/7
- Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja suoramyyntinä:
http://www.hedelmatmarjat.fi/index.php?section=18
- Lähiruokakauppoja:
http://www.tkk.utu.fi/extkk/ruokasuomi/ajankohtaista/ajank_lahiruokakaupat.pdf
- Luomumestoja:
http://www.loydaluomusi.fi/kategoria/tilat/page/2/
- Ja jotain voi löytyä tuoltakin:
http://www.aitojamakuja.fi/index.php
Toivottavasti näistä on hyötyä :)
Kiitos paljon! Tutkailen rauhassa mitä noista löytyy.
Poista