maanantai 23. syyskuuta 2013

Paasto

En katso telkkaria. Puoli vuotta tähän taloon muuttamisen jälkeen halusin kerran katsoa jotain Avaraa luontoa ja totesin, että kakkoskanava ei näy. Silloin tuli mieleen, että kannattaakohan sitä TV-lupamaksua maksaa, kun en ollut puolessa vuodessa huomannut tuollaista asiaa. Toosa lähti kierrätykseen. Olin sen digiboxisöhellyksen aikana hyvin tyytyväinen tähän ratkaisuun ja olen vieläkin.

Nyt kuitenkin on käynyt mielessä, että saattaisin Areenasta katsoa Docventuresia. Kovasti sitä on kehuttu. Ylihuomenna on tulossa jakso minua erityisesti kiinnostavasta aiheesta, ruuan tuotannosta.

borkazoid: Meat! (Flickr / Creative Commons)

Elämää Linnanpuistossa -blogista äkkäsin, että Docventuresin Riku Rantala on lanseerannut Lihaton lokakuu -kampanjan vastustamaan lihan tehotuotantoa. Ehdottomasti kannatettava tarkoitus! Ajankohdan valintaan sen sijaan en ole tyytyväinen muussa kuin siinä mielessä, että usein paras aika ryhtyä mihin tahansa toimeen on  NYT.


Lokakuuhan on sinänsä hyvä aika heittäytyä kasvissyöjäksi. Kotimaisia kasviksia on hyvin saatavilla, sadonkorjuu on vielä osittain käynnissä, kaikki on tuoretta ja ihanaa ja runsasta. Toisaalta kyllä pientilallinen jo saattaa jotain teurastaakin lokakuussa. Meillä ainakin on ollut tapana laittaa kaneja paisteiksi niihin aikoihin, ja olen antanut kertoa itselleni, että jossain on lokakuulla jo kukonpoikaakin syöty. Pidetään perinteisiä peijaisia ja kekrijuhlia ja syödään niin, että rasva tirsuu suupielistä.

Tämähän ei tietenkään mitenkään liity lihan tehotuotantoon, jossa teurastetaan yhtä lailla ympäri vuoden, mutta arvelen Ylipäällikön päiväkäskyn määräävän kieltäytymään kaikesta liharuuasta, myös kunniallisesti kasvetetusta.

Erityisen sopivia aikoja lihansyönnistä pidättäytymisen ensiaskeleisiin ovat esimerkiksi kristikunnan paastonajat ennen joulua ja pääsiäistä. Adventtiaikana kannattaa paastota siksi, että jouluinen mässäily vaikuttaisi tehokkaammin. Nykyään ei jouluruokia edes odota, kun samanlaista holtittomuutta on joka viikko, arkena ja pyhänä. Toista olisi, jos kinkkua saisi vain kerran vuodessa. Tai jos yleensä nousisi ruokapöydästä nälkäisenä ja sitten jouluna kerrankin saisi syödä niin paljon kuin jaksaa! Pääsiäisen alla taas ruoka muinoin omavaraistaloudessa alkoi käydä vähiin muutenkin, joten kannatti tehdä välttämättömyydestä hyve ja lepyttää talven jumalia vähentämällä syömistä. Lehmät olivat perinteisesti olleet tuolloin ummessa jo kauan ja kanatkin munintatauolla. Miten ihanalta onkaan mahtanut pääsiäismuna maistua, kun päivä on vihdoin pidentynyt niin paljon, että munia taas talven jälkeen saa!

Toinen hyvä tapa lihansyönnin vähentämiseen on moderni 2:5. Tässä versiossa ei vähennetä kaloreita kahtena päivänä viikossa vaan jätetään vain liharuuat pois. Siitä on helppo pikkuhiljaa edetä suhteeseen 3:4, 4:3, 5:2, 6:1 ja 7:0. Tai jäädä sille asteelle, joka itsestä tuntuu kohtuulliselta. Arvelisin, että maapallon kantokyky sietäisi lihansyönnin kerran viikossa (6:1), ainakin jos ihmisiä olisi siedettävä määrä. Näinhän ei nykyään ole. Olisiko sopiva väestömäärä yksi prosentti vai promille nykyisestä, siitä voidaan teorian tasolla keskustella, mutta nyt ollaan vielä menossa väärään suuntaan eikä kukaan ole tarjonnut ongelmaan helppoa ratkaisua.

Jos lokakuussa ei saa kaikkia rahojaan kulutettua, kun kasvikset ovat halpoja ja lihat jätetään Ylipäällikön päiväkäskyä noudattaen ostamatta, törsätään tietysti sitäkin enemmän vaatteisiin ja uusitaan kerralla koko talvigarderoobi. Oheinen kokotaulukko olkoon apuna tässä pyrinnössä. Tuo kirjoitusvirhe kyllä ahristaa, mutta olen liian laiska tekemään asialle mitään.

Vaatteiden kokotaulukko, lähde: Hikipedia (Uncyclopedia)


8 kommenttia:

 1. Nythän tietysti television katselu "kannattaa", kun ei tarvitse enää maksaa lupamaksua. Todellisuudessa alkaa olla aika harvassa ne ohjelmat, joita todella haluaisi katsoa. "Tanskalaisen maajussin" uudet jaksot on todella mielenkiintoisia, mutta ei tahdo millään muistaa (ja ehtiä) niitäkään katsoa.

  Lihan kulutuksessa tarvittaisiin "herätys". Tämän hetken suuntaus on huolestuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa nyt kansa herää, kun itse Riku Rantala herättelee! Kyllä varmaan kaikki kääntyvät kasvissyöjiksi oitis, luulen.

   Sittenhän on pakko katsoa vaikka väkipakolla 22 tuntia vuorokaudessa telkkaria, kun joutuu kuitenkin maksamaan YLE-maksua. Ettei mene rahat hukkaan :)

   Poista
 2. Hyvä postaus entisaikojen vuoden kierrosta, joka on meiltä pahasti unohtunut. Nyt sentään on alettu ymmärtää kausivihannesten käyttö edes vähän paremmin... Kyllä tähän tehotuontantoasiaan on pakko herätä. Ja itse kunkin parhaan kykynsä mukaan yrittää vaikuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi! Rantala on oikealla asialla, nyt vain kaikki kantamaan oma kortensa kekoon!

   Poista
 3. Hienoa, jos ihmiset oikeasti innostuisivat laajemmissa määrin vähentämään lihan syöntiä ja oikeasti tutustuisivat tuon lokakuun aikana millaisia erilaisia ravitsevia, terveellisiä ja herkullisia ruokia saa aikaiseksi myös ihan ilman lihaa. Onhan tuo lokakuu itsellekin vähän siinä mielessä hassu aika jättää liha pois koska kukkoja meiltä menee teuraaksi juuri lokakuun alkupuolella. Onneksi on pakastin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on kaupunkilaisen keksimä ajankohta. Sen, joka omia tappaisjuhlia viettää, ei kannata pitää lihatonta lokakuuta. Mutta eihän niitä kukkopoikia joka päivä syödä. Nyt voi vähentää ja paastota sitten täysillä vaikka maaliskuussa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Luulisi asian saavan laajaa julkisuutta, kun on oikea puolestapuhuja ja oikeat mediat. Toivotaan, että jotain liikahtaa!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...