keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Arvoitus ratkesi

Selvisihän se oudon kasvin arvoitus. Tosi hyviä vinkkejä sain. Ensiksi kuvassa illakko, joka todella muistuttaa paljon salaperäistä muukalaistani. Meillä on näitä tuolla huussin takana ojassa monta eri väriä.



Mutta outo tulokas ei siis kuitenkaan ollut illakko. Olisi heti pitänyt kysyä äidiltä. Sehän oli piparjuuri.



Mistä se on entiseen kukkapenkkiin lennähtänyt, on mysteeri. En muista ennen nähneeni piparjuuren kukkivan, ainakaan täällä. Tai sitten en vain ole tunnistanut. Ehkä on voinut jäädä huomaamattakin jossain ryteikön uumenissa. Mutta tässä kohdassa ei kylläkään ole ennen ollut tuollaista huiskeloa.

Eilinen rankkasade länäsi pöpelikköä sen verran, että näkyviin tuli isoja piparjuuren lehtiä. Ehkä ne olivat näkyvissä jo aikaisemminkin, mutta en tajunnut yhdistää niitä kukkaan, joka oli kaatunut jonkun verran sivulle päin eikä ollut ihan lehtien vieressä. Ja tuolla sotkussa kun on niin paljon erilaisia lehtiä...



Jos muutama päivä sitten murehduit kanssani joen takaisen pellon myrkytyksestä, voin toivottavasti nyt ilahduttaa sinua tiedolla, että kaikki pölyttäjät eivät kuolleet siihen. Ystäväni, joka asuu kolmen kilometrin päässä, kertoi pari vuotta sitten, että kun hän pellon ruiskutuksen jälkeisenä aamuna käveli postilaatikolleen, jaloissa ratisi kerros kuolleita mehiläisiä. Täällä ei ollut sellaista, tällä kertaa. Uskokaamme, että sellaista tapahtui vain ennen neonikotinoidikieltoa.


Pölytys on yhä käynnissä juhannusruusussa...


... ja lehtosinilatvassa. Löydätkö kolme mehiläistä?

Elämä jatkuu.


P.S. Kun olin ehtinyt näin pitkälle, alkoi viereiseltä pellolta kuulua traktorin ääni. Olisi se pitänyt arvata. Juurihan mainitsin alakerran isännälle, että huomenna korjaan lipstikkaa. No enpä sitten korjaa, se on ruiskutettu nyt. Jos pari viikkoa odottelisin. Enhän tiedä, mikä varoaika tuossa aineessa on, kun en tiedä aineen nimeäkään. Onneksi naapuripellon omistaja sentään odotti melkein yhteentoista; mehiläiset eivät lennä enää. Kiitos hänelle siitä!




8 kommenttia:

  1. No olishan pitänyt arvata että piparjuuri..minullakin tuollainen puutarhassa..ei kyllä ole noin upeasti kukkinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan kaivaa sen ylös ja laittaa kasvamaan jonnekin, mistä löydän sen sadonkorjuuaikaan. Kunhan ensin tutkin, mihin aikaan sen voi siirtää.

      Poista
  2. Mua suretti kovasti se myrkytysjuttu, etenkin kun asutaan ihan keskellä peltoja.

    Eilen tuli tänne myrkyttäjä... ai että mua suututti, kello tais olla jotain 19. Rähisin täällä miehelle (sepäs hyödytti!) että mitä se täällä tähän aikaan tekee, öttiäiset on vielä liikkeellä... Meillä oli kaikki lävet auki, kun tehdään remppaa, ja aloin ihmetellä, mikä ihmeen outo haju tänne tuli... se myrkkyhän se varmaan sit oli. Sit vasta tajusin, että meillä on kanit pihalla... aivan tuolla pihan laidalla, minkä viereistä peltoa myrkytettiin. En tiiä sit miten ne myrkyt niihin vaikuttaa, mutta laitettiin loppuillaksi puput mökkiinsä sisälle lukitun oven taakse. Tänä aamuna sitten päästin ne taas pihalle. Laskeumaa on taatusti niiden mökin liepeillä, mutta elän toivossa, että yön aikana kaste on tehnyt jotain ja puput voi pihallaan taas olla... Osaatko sanoa tähän jotain... vaatisko sateen tai jotain? Onko myrkyt vaaraksi pupuille?

    Hitto että mua nykyään vieläkin enemmän ärsyttää tuo peltojen ruiskutus, kun luin tuon sun jutun. En ole tajunnutkaan tuota pölyttäjä-asiaa. Mua inhottaa myös se, että mekin ollaan ulkoseinäremontin yhteydessä hävitetty eräskin pesä villojen välistä... Ja tuossa myrkytyksessä on monta muutakin ikävää hommaa ihan siis vain meidän oman pikku elämän kannalta: haju on kauhea, koiria pitää vahtia etteivät mene pellolle... Mun mies on sanonut, että jos illalla se myrkky laitetaan niin aamulla on jo ihan turvallista kaikki - onkohan näin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pupujen turvallisuuteen en osaa sanoa mitään. Noissa aineissa on varoajat, jonka jälkeen esimerkiksi sadonkorjuu on turvallista. Mutta eihän tiedä, mitä ainetta kukakin pellollaan käyttää. Parin viikon jälkeen ainakin pitäisi varoajan olla ohi, voi mennä muutamassa päivässäkin, mutta toisaalta ne ajathan ovat valmistajan ilmoituksia ja perustuvat heidän omiin tutkimuksiinsa. Sade tietysti auttaa aineiden häviämistä kasvien päältä ja liukenemista maahan. En tiedä.

      Poista
  3. Olen kyllä tosi onnellinen, että täällä ei ole noita myrkkyruiskuja näkynyt, läheiset pellot on onneksi melkein kaikki heinällä ja niilläkin millä on viljaa, en ole koskaan nähnyt myrkkytraktoria (myrkytetäänkö sitä viljaa edes?).
    On kyllä hyvä että edes joku on ymmärtänyt levittää myrkkynsä yöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä lähipellot näyttävät olevan myös viljalla, ja ruiskutettu on. Olisipa heinällä! Tai asuisinpa luomutilan vieressä! Vaikka onhan siinäkin omat haisunsa haisteltavana... mieluummin kuitenkin haistelisin rehellistä sontaa kuin noita "suojeluaineita".

      Poista
  4. Olisi pitänyt tuntea tuo piparjuuri. Kukkii meilläkin joka kesä, tosin yleensä vasta joskus heinäkuun lopulla.

    Onneksi ei ole myrkytettäviä peltoja lähellä, hyi tuota touhua :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän tässä piparjuuressa sitten on vikana, kun se nyt jo kukkii. Ja miten se on kävellyt tuonne entiseen kukkapenkkiin? Elämä on ihmeellistä.

      Minulla kävi viime kesänä samalla lailla kuin nyt. Aioin korjata aamulla ruohosipulia ja lipstikkaa talteen, mutta yöllä oli myrkytetty. Asetin itselleni kahden viikon varoajan ja eikös taas sadonkorjuuta edeltävänä yönä ruiskutettu siinä kahden metrin päässä ruohosipulimaasta. Asuisinpa metsässä!

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...