tiistai 17. kesäkuuta 2014

Koululaisten kesälomat

Viimeisen kuukauden ajan on mediassa taas vinguttu koululaisten kesälomista. Että ne ovat liian pitkät. Lastenhoitoa on mahdotonta järjestää. Lapset pitää lähettää kalliille harrasteleireille ja mummolaan. Vanhempien pitää ottaa lomansa eri aikaan. Ja entäs yksinhuoltajat.

Soppaa hämmentävät asiantuntijat, jotka järkyttyvät, että ei lapsia saa pakottaa kesälomalla suorittamaan mitään leirejä. Ja toiset asiantuntijat, jotka järkyttyvät, että ei lapsia saa milloinkaan jättää yksin kotiin.

Ratkaisuksi on tarjottu lomien ajankohdan muuttamista juhannuksesta elokuun loppuun tai jakamista tasaisemmin ympäri vuoden.

Ihan ei ole minulle kirkastunut, millä tavalla tämä helpottaisi vanhempien ongelmaa. Kun lapsilla olisi edelleenkin enemmän lomaa kuin vanhemmilla, vaikka se olisikin eri kohdassa kuin nykyään.

Todellinen ongelmahan on tietysti, että vanhemmatkin haluavat yhtä pitkät kesälomat kuin lapsilla on. Eivätkä he halua viettää niitä kesäkuisessa lumisateessa vaan elokuussa, kun koko muukin Eurooppa lomailee helteessä käristyen, kaikki hotellit ovat täynnä ja Välimeren rannat yhtenä maastopalona. Sitten ovat vielä erikseen ne vanhemmat, jotka vaativat lisäksi omaa lomaa, ilman lapsia. Nyt emme puhu heistä, poloisista sorretuista ja väärinymmärretyistä.

- Ei tää ole mitään lomaa, kun joutuu lapsia hoitamaan. Yhteiskunnan pitäis huolehtia näistä. En mä näitä omaksi ilokseni ole tehnyt, aattelin että kyllä niitä veronmaksajia vielä jatkossakin tarvitaan. Ja tässä on kiitos. Lomaakaan ei saa pitää. Eikös se oo kuitenkin jokaisen perusoikeus.

Minulla on kesälomaongelmaan loistava ratkaisu. Sain idean kesäaikadirektiivistä. Sehän määrää, että päivään tulee lisää valoisia tunteja, kun siirretään kellon viisareita. Tämä toimii samalla tavalla, paitsi että rukataan kalenteria.

Uusi direktiivi säätää, että toukokuun viimeisen päivän jälkeen kalenteria väännetään kuukaudella eteenpäin. Muistisääntö: aina kesää kohti! Hups, onkin jo heinäkuu, ja vanhemmat sekä pikku piltit pääsevät yhtaikaa lomailemaan. Lisäksi kansanterveys koheni, kun pakanallinen keskikesän juhla sivuutettiin vaivihkaa. Alkoholinkulutus laski ja hukkumiskuolemat vähenivät.

Heinäkuun lopussa kalenteria rukataan taas. Nyt hypätään taaksepäin. Aina kesää kohti! Ja hups, onkin uudestaan heinäkuun ensimmäinen! Kaikki voivat lomailla vielä kuukauden! Elokuun alussa sitten palataan töihin ja kouluihin virkistyneinä. Ja mikä parasta, työpaikoilla ei enää tarvitse tapella, ketkä saavat ottaa lomansa heinäkuussa. Nyt sinkutkin vihdoin saavat nauttia heinäkuun helteistä. Jopa kaksi kertaa!

Uusi direktiivi astuu voimaan heti ensi vuonna.


- Kuulostaa vähintään yhtä järkevältä kuin kesäaikadirektiivi. Meidän perhe kannattaa.
- Joo!
- Joo!
- Joo!
- Joo!

15 kommenttia:

 1. *Huokasee*
  Taas v*ttu kukkahattutätit on ollu asialla. Kuinkas ne kakarat ennen hoijjettii ku niil oli 3kk kesälomaa. Kaveriporukassa oltiin ja hyvin meni kesä. Jos lapset piti jättää keskenään niin lähteissä ovet säppiin ja lapset sisälle. Ruokkiksella sapuskaa lapsosille ja henkissä selvittii.

  Nykynen yhteiskunta holhoo ihan liikaa. Kaikkee ja kaikkii. Ei kenenkään (paitti rikkaitten) lompsa kestä tällast holhoomista. Ei ihme että rahaa palaa ja veroja senku kiristetää kun vaaditaan kaikki kunnan hoidettaviks.

  Eiköhän aleta oikeen porukassa vaatimaan veroja valtion maksettaviks. Nykyajan nuoret aikuset. Niitten tarttis saaha kaikki heti nyt, vatsinki työpaikka mis sais tehä mitä huvittaa, millo huvittaa ja liksa ois kuussa sama ku muilla vuodessa... Laiskaperseitä ovat, töihin siitä!

  No sun idea...loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä nykyajan nuorista; iso osa niistä todellisia laiskaperseitä. Myös meillä asuu yksi sellainen... mitähän siitäkin vielä tulee, voi ihme sentään. Ehkä se paikkansa maailmassa löytää - ainakaan se paikka ei täällä meillä ole enää sen jälkeen kun ammatti on hankittuna ja armeija (toivottavasti!!) käytynä...

   *Tässä kohtaa kiroan tietokoneet ja niiden aiheuttaman nuorison täydellisen veltostumisen...*

   Poista
  2. Näinhän se todella on. Voisin tehdä sellaisen nuorisonhaukkumispäivityksen seuraavaksi. Ja taas olen Timon kanssa samaa mieltä: ideani on todella loistava!

   Poista
  3. Tää alkaa tuntuu huolestuttavalta, jos alati ollaan asioista samaa mieltä! ;DDD

   Poista
  4. Sinustakin tulee sitten kukkahattutäti.

   Poista
 2. Ystäväni asuu Englannissa ja hänellä on kaksi lasta. Hän selitti miten heillä siellä on lomat, mutta en kyllä tajunnut yhtään!! Niitä oli siellä täällä pitkin vuotta, erilaisia pätkiä kerrallaan. Tuntui tosi sekavalta!! Tämä 10 viikkoa pötköön on minusta selkeämpi, vaikka kyllä minä neljän lapsen äitinä sanon, että voisi se loma hiukan lyhyempikin olla... Toisaalta kesä kuluu nopeaan, jos on tekemistä lapsilla, mutta toisaalta etenkin nuo teinit, joilla ei ole kesätöitä... voi huhhuh, mitä lorvailua ja makaamista, sietämätöntä lojumista, yöt valvotaan ja päivät nukutaan...

  Itse olen tosi iloinen, että lasten ollessa pieniä minä vain "makasin" kotona. Ei ollut ongelmia mihin tuupata tenavia lomien aikana. Ai niin, eihän mulla kyllä ollu lomaakaan minkä vuoksi panikoida!! =D No sitten kun läksin töihin, niin eipä siinä muu auttanut, kuin jättää ne kotiin vaan. Sellasta se on, mutta kyllä ne pärjäsi. Tai ainakaan eivät edelleenkään ole kuolleet tai muutakaan katastrofaalista. Jonkun verran kesästä kului leireillä, ja joskus on äitini katsonut heitä hetken (mutta eipä hän ole järin innokas siihen puuhaan ollut ja asuukin kaukana, eli kotona ovat keskenään pärjäilleet).

  Nyt ollaan miehen kanssa lomalla yhtä aikaa - remonttia tehden - ja juhannukselta lähdetään molemmat taas töihin. Voi meidän tenavaparat. Toisaalta ne taitaa suunnilleen vasta heräillä siinä vaiheessa, kun me jo kotiudutaan taas... ja onhan mulla vuorotyö ja miehellä 8-16, eli mä saatan olla vapailla viikolla tai iltavuoroissa tms...

  Lopputulema: kyllä ne lapset ite tavataan hoitaa ja ei ne rikki mee vaikka ovatkin keskenään kotona vanhempien ollessa töissä. Tietty tässä on otettava huomioon lasten ikä. Ja ymmärrän kyllä että kaikille tämä ei niin yksiselitteistä ole, esim. jos ei ole niitä tukiverkkoja lähellä (kuten ei mullakaan ole ollut - ratkaisuni onkin sitten ollu pitkä kotonaoloaika, viis siitä vaikka tulot oli minimaaliset, minusta se oli silti paras ratkaisu kaikkien kannalta).

  No johan tuli jaaritus. =/
  Hauskat lintukuvat sulla taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odotinkin, että syylliset vanhemmat alkavat ilmoittautua läjäpäin. Kiitos!

   Poista
 3. Mainio uudistus. Eiköhän joku keksi siitäkin jotain ruikutettavaa. Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, between! Kyllä tämä on hieno direktiivi, melkeinpä parempi kuin kesäaika.

   Poista
 4. Mun mielestä oli ihanaa, kun lapsena oli 10 viikon kesäloma. Sellaista aikaa ei sitten enää toiste tuu, niin kesän vapaudesta pitää lapsena nauttia :) Ja hyvin sitä pärjättiin, muutaman viikon vanhemmat oli lomalla, yhden viikon olin leirillä, muutaman päivän tädillä. Loput ajat olin kotona veljeni kanssa ja hengissä ollaan eikä mulla ole mitään sellaisia muistoja, että kesälomissa olis ollut jotain ongelmaa.

  Sitä paitsi toi teinien käänteinen vuorokausirytmihän poistaa tämän ongelman teinien osalta, koska jos ne nukkuu sen ajan, kun vanhemmat on töissä, niin ne ei ole silloin pahanteossa ja loput ajat vuorokaudesta vanhemmat voikin sitten vahtia. Kuinka kätevää :)

  Ja voihan teinien lorvailuunkin vaikuttaa, laiskaperseitä syntyy vaan sillä, jos ei ikinä tartte mitään tehdä. Itse olen seurannut ihaillen kaverini tapaa kasvattaa lapsiaan. Mm. jos ei imuri laula, niin netti ei aukea. Mun mielestä hyvä tapa, näin sitä lapsi oppii jotain tekemään. Vaikka kai se on vastoin kaikkia nykyisiä ohjeistuksia, eihän lapselta voi mitään vaatia, eikä varsinkaan kiristää. Mutta mun mielestä se on palvelus lapselle, että jotain pitää tehdä ja sitten saa vasta palkintonsa. Tietty ei ideana ole, että vanhemmat teettää kaikki omat työnsä lapsilla, mutta pitää niiden kersojenkin jotain tehdä, mun mielestä se on iso palvelus lapsen myöhempää elämää varten, että on opetettu kotona tekemään hommia.

  Mutta jaa, nyt mä lopetan jaarittelun. Olen ollut pari päivää töissä kesäloman jälkeen ja töihinpaluumasennuksen on poistanut mainiosti se asian laita, että ostettiin kaverin kanssa kaksi sikaa viime lauantaina ja kyllä voi kuulkaa pieni ihminen tulla onnelliseksi parista pienestä siasta :) ;) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onnea sikafarmarille! Sika on hieno eläin! Ja hyvää ruokaa.

   Lasten kasvatuksessa ei tietääkseni ole muita konsteja kuin kiristys, uhkailu ja lahjonta. Ellei käytä huijausta. Muuten jää lapset kasvattamatta ja siinäpä sitä ollaan sitten, se kostautuu.

   Poista
  2. Just noin meillä kakarat kasvatettii ja ihan oikeit ihmisii niist on tullu. Jos ei ollu listassa olleet tehtävät tehtynä, ei tippunnu viikkorahaa tms. kiristystä. Itte kakarat sen listahomman keksi.

   Joka vuos koulun alkamisen aikaan kysyin, et kumman haluutte rankaisukeinoks, selkäsaunan vai puhuttelun/karjumisen. Eivät koskaan ekaa valinneet eikä meillä muutenkaan oltais lyöty lapsia, he ei vaan tienneet sitä. Meitä hakattiin lapsena pienestäki syystä. Sen ajan kasvatusmetodi.

   Poista
  3. Mä olen kuulkaa yrittänyt sitä, tätä ja tota. Tuon lapsen kanssa ei toimi mikään. (Kolmen muun kanssa toimii vähän paremmin.) Esimerkiksi tämä kyseinen poika-henkilö, jonka elämän täyttää lorvailu ja pelaaminen, ei saa kotoa rahaa ollenkaan. Muut tekee tehtäviä joista saa rahaa, tätä ei kiinnosta. Joten kyllä, olen luovuttanut. Ikävä myöntää. Minä lohdutan itseäni sillä, että kyllä se elämä sitten opettaa.... ja se oppi on karu! =D Hahahaa...

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Niin minustakin. Nyt vaan kalenterit uusiksi.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...