lauantai 21. kesäkuuta 2014

Järjetöntä iloa

Minne lehtokotilot ovat hävinneet? Ne pitäisi kai julistaa uhanalaisiksi. Lumeton talvi varmaan koetteli, ja ehkä pihamme tämänvuotisella rastastiheydellä on osuutensa asiaan. Tällaisen pikku purkillisen keräämiseen menee ikuisuuksia! Ja juuri nyt, kun niitä tarvittaisiin!


Kanat ovat aivan hulluina lehtokotiloihin. Riks räks vain, ja kotilo on entinen. Nami, eläinproteiinia! Kotilonkuorista kanat saavat kalkkia munankuorien rakentamista varten, aivan kuten kaakkoisaasialaiset esiäitinsä punaviidakkokanat. Muutama esiäiti joutui häkkiin 8000 vuotta sitten ja sille tielleen jäi. Niiden lukuisat jälkeläiset syövät nykyään kanankalkkia tehtaan säkistä. Muut punaviidakkokanat jatkavat kotilonsyöntiä viidakossa. Riks räks.

Liinu Kana empii.

Frida Kana uskaltaa.

Kana nappaa lehtokotilon niin nopeasti, että vaikka kuvausassistentti oli kerännyt niitä ämpärillisen ja valokuvaaja käytti pokkarin sporttimoodia, ei ollut pienintäkään mahdollisuutta saada tapahtumaa tarttumaan muistikortille. Varsinkin, kun kanojen väliset suhteet ovat vielä herkässä tilassa, joten kotilon saaneen on viisainta pinkaista karkuun sen kanssa.Kuinka voi ihminen tulla järjettömän iloiseksi tällaisesta näystä! Ihan kuin ei olisi koskaan ennen saanut kananmunaa. Eikä tämänvertaista tietysti olekaan.20 kommenttia:

 1. Mahtavaa kerätä omia kanamunia, VAU! Kyllä noita lehtokotiloita näyttää olevan, mutta meillä osa on vielä aika pieniä. Vaikea löytää. Heti kun puskia tutkiskelee, löytää kyllä kananruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon vain, että kanat ensi viikolla ovat jo niin kesyjä, että uskallan päästää ne itse tonkimaan nilviäisiä ojanpohjilta!

   Ekat omat kananmunat olivat siis niin vau!

   Poista
 2. En voi olla kuin samaa mieltä asiasta: kuinka voi ihminen oikeasti tulla aivan järjettömän iloiseksi omista kananmunista! Meillä on kanoja ollut vuoden 2012 lopusta ja yhä vain harva se päivä jaksan todeta, että mikä onni oikeasti se onkaan, kun on omia kanoja ja saa omia munia!

  Nyt meille juuri juhannusaattona kuoriutui tipujakin ♥
  Oijoi, niitä voisi vain tuijotella ikuisuuksia..

  Naapurimme juuri pari viikkoa takaperin kirosi, kun heillä on aivan järjetön etanaongelma pihamaallaan. Ovat noin viitisentoista vuotta asuneet täällä ja ei kuulemma ikinä ole ollut näin pahaa etanavuotta. Minä hieman hämmästelin, kun meidän pihalta olen bongannut vain muutaman etanan. Taitaa olla tekemistä sen kansa, kun meillä saa kanat tepastella koko pihalla vapaana ja pistävät etanat parempiin suihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydä naapuria keräämään etanat ämpäriin ja tuomaan teille. Suosio kanojen keskuudessa on taattu.

   Poista
  2. Pelkään siinä vain käyvän niin, että herkutellessaan naapurin etanoita, eivät jaksakaan enää oman pihan etanoita! :D

   Poista
  3. Olisikohan se edes mahdollista? Siinä tapauksessa suosittele naapurille omien kanojen hankkimista :)

   Poista
 3. Ota videoo kotilonnappaamisesta!
  Eihän periaatteessa kana sitä kalkkia tartte. Nahkamunat kelpaa ittelle käyttöön ja vanhat kuoret vaan takas kanalaan niin kalkkikin kiertää.
  Voisko kuvitella et kanat sais itte tepastella pitkin pihaa herkkupaloi ettimäs?

  Kyl ny on jännä kesä ku kanojen menoo ja meininkii saa seurata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On otettu videoita, ei niissäkään ehdi nähdä kuin viuhahduksen. Mutta onhan tässä kesä aikaa harrastaa.

   Kanat pääsevät vapaasti pihalle (valvottuina), kunhan osaavat varmasti tulla takaisin kutsuttaessa. Ensi viikolla.

   Poista
 4. Meillä on rastaat ja siilit napsineet kiitettävästi kotiloita. Muutaman olen silloin tällöin kerännyt poltettavaksi, kun ruokailijoita ei juuri ole ollut lähistöllä :)

  VastaaPoista
 5. Meillä ei ole lehtokotiloita, onneksi. Lapsuudenkodissani sain kauhun kun sateenjälkeen ei tiennyt mihin astuisi ettei liiskaisi kotiloita. Hyi. Mutta en oikeasti edes tiennyt että kanat syövät niitä! Oon menossa käymään kotona, pitäisköhän mun kerätä sieltä ämpärillinen kanoille tuliaisia...:)
  ts. montako kanaa tarvittaisiin puhdistamaan piha?!

  Siilit niitä tosiaan syövät, isä raahasi siilejä omille ruokinnoilleen vaikka kotiloita oli piha pullollaan. Siksi meidän pihasta löytyi kulmakunnan suurimmat ja lihavimmat siilit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syntyi hauska mielikuva niin suurista ja lihavista siileistä, että isä joutuu raahaamaan niitä :)

   Kerää vaan kotiloita kanoille, he ilostuvat!

   Poista
 6. Hienoa, luonnonmukainen kotiloiden hävittäjä

  VastaaPoista
 7. Onnittelut omien kanojen munista. Ja mielnkiintoisesta blogista. Minulla ei ole omia kanoja, mutta kollegalla on. Häneltä saan munia vaihtamalla ruoantähteistä ja jauhosta tehtyyn appeeseen sekä simpukkakorallihiekkaan joka täällä on kaupankalkin luomukorvike, löyty vähän joka rannalta. Karkaravun kuorista saapi keltuaiseen väriä. Kanat ja siathan syövät muutenkin vaikka mitä. Ensi viikolla tulee possuja niin pääsee testaamaan :) Kotiloiden syöttäminen on siinäkin mielessä näppärä juttu, että tulee valkuaista ja kalkkia samalla kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillähän on hyvät systeemit. Laita juttua possuista sitten! Possupäivityksiä ei ole ikinä liikaa. Teilläkin näyttää jo enimmät lumet sulaneen...

   Poista
 8. Oi, ensimmäiset munat! - voin kuvitella sitä riemua! Meidän kanat eivät vielä muni - joka päivä käyn toiveikkaana tarkastamassa, mutta ei vielä munia ole munia näkynyt. Malttaakohan sitä ensimmäistä syödäkään? :)

  Onneksi meillä ei ole lehtokotiloita. Aikaisemmassa kodissa oli riesaksi asti. Ilmeisesti kaikkien katteiden käyttö on myös pannassa, mikäli kotiloita on - ajatuskin hirvittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on silti katteita ja ryteikköjä. Tontin rajan takana on joutomaata ja pellonpiennarta niin paljon, että sieltä tulisi kotiloita kuitenkin. Eivät ne ole syöneet kaikkea paljaaksi, vaikka niitä on tuhansittain. Näyttävät tykkäävän kuolleista kasvinosista eniten. Lupiinin ne kyllä rei'ittävät. Ja voikukanlehdissä on kotilonkakkaa, mikä on kaninruuan kerääjälle (ja kanille) ikävää.

   Poista
 9. Onnea ensimmäisistä munista! Se vaan on todella ihmeellistä, kertakaikkiaan! Meillä ei noita kotiloita ole, joten joudun vanhaa tunkiota kääntelemään talikolla. Isot lihavat kastemadot kyllä kelpaavat kanoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Akka! Täälläkin saavat kastemadot kyytiä. Mutta kaikkein parasta ovat muurahaisenmunat. Niistä tulee tappelu!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...