tiistai 3. kesäkuuta 2014

Nurmikko

Eikös vain olekin hyvin leikattu nurmikko! Voi ei, nyt tuohon kuvaan pääsi taas juoksemaan joku eläin. Mutta näethän nurmikon. Tämä on etupiha.Takapiha ei ole ihan yhtä lyhyeksi parturoitu. Kuvassa näkyvän alueen nimeksi on jostain syystä vakiintunut Slummi. Tää on vielä kesken.Nurmikkomme on oiva esimerkki lajien monimuotoisuudesta.


Eikun hups, yllä oleva kuvahan esittääkin sivutietä. Paitsi tuo pitkäheinäinen kohta, se esittää ojaa tien ja nurmikon välissä. Tämä on nurmikko:


Ravintokasvejahan tästä voi bongata useampia. Tarkkasilmäinen saattaa huomata joukossa myös rikkaruohon. Pitääkö oikeasti kaivaa kaikki leinikit juurineen? Entä jos nurmikkoa on satoja ja taas satoja neliömetrejä? Leinikki leviää kuin rutto, ja mikä pahinta, se on myrkyllinen. Meidän nurmikkommehan saattaa toimia myös laitumena. Tai niittynä. Ei siinä sopisi kasvaa mitään kovin myrkyllistä. Siinäpä se menikin tämä kesä ja varmaan muutama seuraava myös, leinikinjuuria kaivellessa. En kyllä ala! Vai alanko?Tässä menis tällanen tie. Onneksi saatiin viime kesänä kiskottua juurineen kaikki pihlaja-angervot, niitä oli koko Takala täynnä. Se on sitten leviäväinen kasvi, tunkee maarönsynsä joka paikkaan! Eikä sitä syö kanikaan. Hyvä kun päästiin siitä eroon!

Metsäpiha olisi kiva. Niittyä vain sen verran, että saisi elukoille ruuat ja vähän katetta kasvimaalle. Ei nurmikkoa ollenkaan. Jos tuon Takalan aitaisi... söisiköhän lammas angervot? Tai vuohi? Ja sitten minä söisin vuohen, se olisi kannattava kauppa.

Ehkä minä vain kiskon ne angervot ylös uudestaan.

10 kommenttia:

 1. Tuosta taistelusta ei toivottuja kasveja vastaan tuli mieleen eräs saaressa oleva pihamaa. Isäntäväki yritti pitää sitä "kunniallisena pihana", mutta joka vuosi hävisivät kasveille, joten... myivät pois kaikki puutarhanhoitoon tarvittavat välineet, ostivat viikatteen jolla niittävät kapeat polut tarvittaviin kohteisiin ja muuten puutarha saa hoitaa itse itsensä. Usko tai älä, mutta se oli todella upea. Tosin mökkiä ei suotuisina vuosina juurikaan seasta erottanut :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä! Kasvimaan ja marjapensaat voisi pitää jotakuinkin raivattuina esiin, muuten kaikki saisi olla luonnontilassa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Thanks, Ela, although this is not supposed to be nature, it's supposed to be our lawn... Well tended, as you can see...

   Poista
 3. Meijjän pihan läpi juoks yks päivä 5 rusakkoo jonossa. Kovaa menivät.

  Mä kylvin nurmikoks nurmirölliä, apilaa, piharatamoa, maahumalaa ja sitten kymmeniä litroja seosta missä oli eri sammalia, piimää ja vettä. Sitä lorottelin pitkin pihaa ja nyt koko pihassa on kaunis sammalikko, aina keväällä ja syksyllä.

  Pihlaja-angervo on yks perkele leviimää. Pitiki istuttaa sitä raja-aidaks...

  Mun kaikki marjapensaat kasvaa kans 'slummissa'. Kitkin niitten juurilta ylimääräset kasvit ennenvanhaa, mut nyt kun oon laiska, niin kuskaan ruohosilpun mikä nurtsin leikkaamisest tulee, puskien juurille. Ei tartte kitkee ja lisälannotetta saavat. Tuhkan paskan ja sahanpurun lisäks. Meijjän pihassa ei oo rikkakasveja. Mun mielestä. Kaikki saa kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on kaunista sammalta, mutta nyt vähän rehottaa nuo muut niin ettei se erotu kovin hyvin.

   Sen pihlaja-angervon minä vielä juurin, muut puskat voi pätkiä sitä mukaa kun leviävät kulkureitille.

   Poista
  2. Joo, mä ajan niitten yli ruohonleikkurilla, et meillä se ei oo silleen ongelma, mutta naapurin puolelle se on 16 vuodessa levinny jo useita metrejä. Alunperin pistokkaat saatiin kaverilta ja hän leviimisest varotti. Ne oli vaan 20-30 cm mittasii sillo.

   Poista
  3. Varmaan tuo sopii paremmin sellaiseen paikkaan, jossa ajetaan ruohonleikkurilla suht säännöllisesti. Tuonne Takalaan ei ehdi eikä viitsisikään mennä parturoimaan, eikä ilmeisesti talon edellinenkään omistaja ollut ehtinyt.

   Poista
 4. menikö minulta nyt jotakin ohi? Minusta tuo näyttää kauniilta niityltä. Viikatteella vain kulkuväyliä tarvittaviin paikkoihin. Luonnonkin kannalta parempi kuin kynitty nurmikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä meillä niitetäänkin Slummi kerran tai pari vuodessa. Tosin parhaat marjapuskat ovat siellä, mutta ei se ole haitannut tähänkään asti. Takalan tilanne on eri, tuo pihlaja-angervo kasvaa niin nopeasti ettei polkuja pysty pitämään auki harvalla niittämisellä, ja meidän vierasmajaan pitäisi jotenkin päästä. Angervosta haluaisin oikeasti päästä kokonaan eroon. Siitä ei tule niittyä vaan läpitunkematon miehenmittainen tiheikkö. Sellainen on kyllä monen mielestä kiva, mutta olisi kiva päästä kulkemaankin.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...