torstai 19. kesäkuuta 2014

Liinua kiusataan

Kanakirjoissa kerrotaan, että kanat eivät hyvissä oloissa noki toisiaan. Nokkimisjärjestys on myytti, ja sitä voi saada esiintymään ainoastaan kokeellisissa olosuhteissa, joissa kanoilla on liian vähän tilaa ja ruokaa.

Meidän neljällä linnulla on 20 neliön ulkotarha ja vapaa pääsy kolmen neliön sisätiloihin. Ruokaa annetaan riittävästi ja se tarjoillaan maahan pitkin pihaa tai useammasta kiposta kerrallaan. Tarhasta löytyy lisäksi ainakin tässä vaiheessa vielä paljon öttiäisiä luonnostaankin. On pusikkoa suojaksi ja maatunutta vanhaa kompostikasaa kaiveltavaksi. Silti kanat nokkivat toisiaan aggressiivisesti, kun jyviä on heitelty. Frida nokkii kumpaakin muuta ja kaikki nokkivat Liinua. Frida saattaa juosta pari askelta sivuun reitiltään ihan vain Liinua nokkaistakseen.


Liinu ensimmäisenä päivänä meillä. Selässä näkyy kalju kohta.



Toinen päivä. Nyt vasta näin itse nokkimista. Olin huomannut, että Liinu vähän vetäytyy porukasta, mutta nyt häntä ei enää suvaittu ollenkaan ainakaan ruoka-aikaan.

Liinu on ehkä vähän pienempi kuin toiset kanat, mutta maatilalla, josta kanat tulivat, ei osattu sanoa, kuinka vanhoja ne ovat. Siellä kaikki kulkivat vapaasti pihalla. Kukkoja oli kolme, joista yksi lähti kesäkotiin jo aikaisemmin. Tällä meidän kukolla oli kaksi kanaa, Liinu ja tuo musta, ja pääkukon parvessa oli kai pitkälle toistakymmentä. Pysytteliköhän Liinu jo siellä vähän joukon laitamilla?



Kukko ei juuri puutu akkojen riitoihin. Hän ei myöskään tappele ruuasta, katsoo päältä kun muut hyökkäävät kiinni herkkuihin ja nokkaisee sitten myöhemmin jotain tylsempää, mitä kanoilta on jäänyt lojumaan. Hän on kuitenkin Liinun kaveri, menee Liinun seuraksi ja saattaa vähän sukiakin tätä.

Kerran näin kukon tekevän uhkauseleen Fridaa kohti, mutta en osaa vielä kyllin hyvin kanaa, että olisin huomannut, millä tavalla Frida ylitti sopivaisuuden rajat. Hän on kyllä hyvin rohkea ja määräilevä, mutta kukoksi hän ei tässä porukassa pääse, vaikka kukko itse onkin ujonsorttinen. Fridalle saa riittää kanojen kuningattaren titteli.

Tänään on kanojen kolmas päivä meillä. Kun muut asettuvat puhdistelemaan itseään ja ottavat pikku päivänokoset, Liinu tramppaa puolijuoksua edestakaisin pitkin häkin vierusta kuin eläintarhassa. Kukko menee välillä Liinun luo ja yrittää seurustella, mutta Liinu ei pysähdy, kiiruhtaa vain eikä katso edes jalkoihinsa vaan on vähällä kompastua ruokakuppiin. Käy sisällä ja sitten taas kohta tulee ulos ja jatkaa kierrostaan. Kuukertaa kimeällä äänellä. Liinua stressaa.

Miksi Liinua kiusataan ja miten häntä voisi auttaa?





MUOKS: Kun näin kukon polkevan Liinua, tuli mieleen, että tuo kalju kohta voisi johtua kovasta kulutuksesta. Toisella puolella on vastaava, vähän näkymättömämpi kuluma, ihan symmetrisesti. Minusta kukon varpaat osuivat niille nurkille. Se voisi selittää kaljut kohdat, sillä kanojen nokkaisuyritykset osuvat ehkä useammin pyrstöön. Ainakaan eivät osu aina samaan kohtaan. Jatkoseurannassa Liinu on käyttäytynyt rauhallisesti, mutta nokkiminen on jatkunut samassa järjestyksessä. Kumpikin toisista kanoista ottaa jopa juoksuaskelia, että pääsee nokkaisemaan Liinua ruokaillessa. Frida nokkii myös arvoasteikossa keskimmäistä kanaa, mutta ei samalla innolla, mikä ei käy yksiin minkään kanssa, mitä eläinten arvojärjestyksistä tiedetään.

18 kommenttia:

  1. Tuo kannibalismi kanojen keskuudessa on paha juttu, Ei siinä auta vaikka tilaa on miten paljon ja ruokaa yllinkyllin, Jos jotain aletaan vainoamaan niin hevillä ei lopeteta. Meillä joskus laitettiin siihen nokittuun kohtaan ictyylisalvaa, siinä on senverran paha haju että kanat sitä hetken kyllä karttaa. Joskus tuo nokkimenen menee niin pahaksi että veri lähtee nokirtusta kohdasta Sitten nokitaan vaikka kuinka kauan. Ja kun kana toisille sitten arkuutensa näyttää se on kuin sanaton kehoitus, nokkikaa.
    Toivotaan että hellittävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Liinu on kyllä rohkea kana. Pitää tutkia tuo ictyylisalva, vaikka ei se varmaan hänestä itsestäänkään mukava konsti olisi. Välillä kanojen yhteiselo näyttää ihan rauhalliselta, mutta välillä ei. Tarkkailen tilannetta.

      Poista
    2. En ymmärrä kanoista mitää, mut jos noin kävis meillä, söisin Liinun. :)

      Poista
    3. En voi syödä Liinua, kun en omista häntä. Nämä ovat vain kesälainassa.

      Poista
    4. Jaa, mä oletin et haitte ne omiks. Meilpäin kana maksaa vitosen ja kukko kympin. Jo(t)ku mökkiläiset on ottannu, kun hyvin kuulee kukkojen kie'unnan, vaikka mökkikylään on vajaa 2km matkaa.

      Mukavaa juhannusta sulle ja sille toiselle. :D

      Poista
  2. En tiedä kananhoidosta mitään, mutta säälittää tuo Liinu parka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu. Liinu on muuten tosi reipas, mutta se järjetön edestakaisin kiiruhtaminen ei näyttänyt hyvältä.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Niin. Väittävät, että kanaparvessa pitää aina olla se yksi sorrettu. Siis ihmiset väittävät, kirjojen mukaan tällaista ei tapahdu.

      Poista
  4. Voisivatkohan hakea vain uutta nokkimisjärjestystä? Kanat jos on olleet isommassa parvessa ja siellä on ehkä ollut eri arvojärjestys ja sehän pitää sitten hakea nyt uudestaan. Harmillista kyllä jos yhtä kiusataan. Meillekin sattui yksi muita äkäisempi kana joka tahtoo välillä hätistellä muita pois, mutta en ole höyheniä nähnyt keneltäkään lähtevän, tosin ihan varmaksi en voi sitäkään sanoa, kun näiltä kaikilta puuttui sulkia jostain kohtaa. Jospa se on vain stressaantunut uudesta paikasta ja puuttuvista(?) kanakavereista. Kannattaa varmaan seurailla vielä tilannetta, josko tilanne tasoittuisi, kanat ovat kuitenkin olleet vielä aika vähän aikaa. Tietysti jos vain pahenee niin silloinhan jotain on tehtävä jo aiemmin, mitä, siihen en kyllä osaa mitään sanoa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tähän minäkin laitan toivoni, että kyseessä on uusi sosiaalinen tilanne, ja nokkiminen rauhoittuu, kun kaikille on selvää, kuka on kuka.

      Tarkemmin katsoen Liinun selässä on kaksi nokitun näköistä kohtaa, kummallakin puolella; voikin olla, että ne ovat tulleet kukon kynsistä. Liinu on ilmeisesti nauttinut usein kukon suosionosoituksista.

      Poista
  5. Meilläkin Ansaa kiusattiin aika kovasti. Tilanne rauhoittui, kun Ansa alkoi hautoa. Nyt kanoilla on koko piha käytössään, joten kiusaamista ei ole näkynyt. En tiedä sitten, miten syksyllä käy, kun kanat muuttavat takaisin pienempiin tiloihin. Toivottavasti tilanne rauhoittuu teillä. Teillä on kyllä ihan isot tilat kanoille, joten ei voi olla siitä kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Kunhan kanat oppivat kunnolla tulemaan luo, päästän ne pihaan vapaasti silloin, kun olen itse paikalla. Ehkä sitten helpottaa. Ja voihan helpottaa muutenkin, kun tottuvat uuteen tilanteeseen. Aina voi toivoa. En meinannut antaa kenenkään näistä hautoa, kun ei meillä ole talvikanalaa vielä eikä käyttöä tipuille. Syödään munat pois.

      Poista
  6. Pystytkö laittamaan ruoat niin levälleen, että kaikki saavat syödä ihan omassa rauhassa? Minulla on tapana jakaa ruoat niin, että ensin kanalan perimmäiseen nurkkaan, ja sieltä peruuttelen ovelle päin ja jakelen ruokia useaan astiaan. Ahneimmat kulkevat perässä, mutta fiksuimmat etsiytyvät vapaille astiolle ruokailemaan rauhassa. Aikanaan meille tuli kanoja vähän huonoista oloista, ja meni kauan ennenkuin ne oppivat, että ruoka riittää varmasti kaikille eikä siitä tarvitse tapella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta ja hyvästä neuvosta! Olen heitellyt ruuat etupäässä maahan pitkin tarhaa (20 neliötä), ja jos on tarvittu kippoja, olen laittanut kolme, kolmelle kanalle + kukolle. Aluksi tuntui silti, että toiset kanat jättävät oman ruokailunsa mennäkseen ajamaan Liinun pois ruuan äärestä, vaikka Liinu aterioi kunnioittavan välimatkan päässä. Nyt kuitenkin ollaan minusta menossa parempaan suuntaan. Ehkä tämä tästä.

      Poista
  7. Kiitos vastauksesta! Minusta näyttää, että on jo rauhoittumaan päin. Tuo oli hyvä ajatus, että ramppaaminen johtuu tottumattomuudesta aitaan. Aion kohtapuoleen päästää kanat vapaasti pihaan, kun olen itse paikalla. Nähtäväksi jää, kuinka onnistun sitten houkuttelemaan heidät takaisin tylsään aitaukseen, kun pihassa on herkkuja joka puolella...

    VastaaPoista
  8. Meille tuli viime kesänä kana, jolla oli kalju laikku höyhenpeitteessä nimenomaan siksi, että kukko oli sitä ahkerasti polkenut. Kun kukko oli poissa kuvioista ja toinen kukko tilalla, muuttui kanakin vähitellen laikuttomaksi.
    Nokkimisjärjestyksen selvittäminen vie aikansa, mutta nokkimisjärjestyshän tarkoittaa, että joku on sen järjestyksen häntäpäässä. Se on ehkä Liinun osa. Kun järjestys on selvitetty ja kaikki ovat sen hyväksyneet, palaa rauha. Mutta silti aina ohimennen voi hieman ojentaa sitä alimmassa kastissa olevaa kanaa, nokkaista pikkuisen, kun se kulkee ohi. Näin ainakin meillä toimitaan, vaikka rauhallista onkin.
    Olen joskus lukenut, että vääränlainen ruoka voi aiheuttaa kannibalismia. Joskus jossakin nettikeskustelussa puhuttiin, että jos kana saa paljon ohraa, on taipumus kannibalismiin todennäköisempää, kuulemma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta, Farmari! Kai täytyy alistua siihen, että Liinun elämä on tätä. Kyllä hän nyt tuolla pärjäilee, ja ykköskana on lakannut pahemmin nokkimasta häntä paitsi jos Liinu nappaa vierestä jonkun erittäin maukkaan herkun kuten muurahaisenmunia. Ruuassa ei pitäisi olla vikaa, se perustuu kauraan, herneeseen, laidunnukseen ja lehtokotiloihin. Välillä hapanmaitotuotteita, kastematoja, keitettyä perunaa, lihan rippeitä, vihanneksia ja jopa luomumunitusrehua. Koitan nakella ruuat niin laajalle alueelle, että Liinukin saa osansa, myös herkuista.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...