sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Myrkytys

Olin kuvaamassa kimalaisia ruohosipulinkukissa. Taas; senhän näkee, että aihe on kiinnostanut ennenkin. Jotkut kimalaiset ovat niin muhkeita, ettei edes ruohosipulin jäykkä varsi kestä niiden painoa, vaan notkahtaa heti kun ne laskeutuvat kukkaan.

Yksi kimalainen ei lennellyt, roikkui vain ihan paikallaan. Eikä liikkunut mihinkään, vaikka katselin kauan. Oliko se nukahtanut kesken töiden?


Muut kyllä pörräsivät ahkerasti kukasta kukkaan. Kimalaisiakin on niin monen näköisiä! Voisikin joskus keräillä valokuvat kaikista erilaisista. Montakohan niitä olisi?Sitten huomasin, että joen takaista peltoa myrkytettiin. No, teknisesti oli jo ilta, kello oli yli kahdeksan. Mutta aurinko paistoi ja pölyttäjät olivat liikkeellä. Tuon pellon ympärys oli yhtenä medeltä tuoksuvana kukkamerenä.

Joissakin "kasvinsuojeluaineissa" on pölyttäjien suojelemiseksi rajoitettu ruiskuttaminen tyynelle säälle ja yöaikaan. Kaikissa ei ole tätä merkintää. Silloin puhutaan vain suosituksesta. Joissain pakkauksissa merkinnät ovat huonot. Aina ei tule lukeneeksi kaikkia pakkausmerkintöjä. Ja kyllähän joskus varmaan tuntuu kohtuuttomalta, että kesällä pitäisi tehdä töitä auringon laskettua. Kun ei se meinaa laskea koskaan! Ja kun päivälläkin pitää tehdä töitä.

En voi tietää, mitä ainetta tuolla meni peltoon. Ilmeisesti jotain aivan turvallista, ruiskutusajankohdasta päätellen.


Silti katselin kimalaisia huoli sydämessä: älkää lentäkö sinnepäin! Katselin haarapääskyjä, jotka sujahtelivat pellon päällä hyönteisiä napsien. Montako ruiskutettua hyönteistä voi linnunpoika turvallisesti syödä? Katselin töyhtöhyyppää, joka edelleen esittää taitolentoa pellon yläpuolella ja laskeutuu aina välillä peltoon. Se etsii jotain Viiviä. Ensin se naukuu kysyvästi: Viivi? Viivi? ja sitten huutaa kiukkuisesti: VII-VI! Houkuttelin mielessäni hyyppää huutelemaan Viiviä tänä iltana vain joen tältä puolelta.

Vaikka näenhän minä, että tämänkin puolen pellossa on traktorin jäljet: myrkkyraidat.

Alfred ruokailee.

Joskus tuntuu, että pidämme itsestään selvinä monia asioita, jotka ovat tarkemmin ajateltuna aika kummallisia.

näköala alakerran isännän olohuoneen ikkunasta:
myrkkyraidat pellossa ja avohakkuu


20 kommenttia:

 1. Eikös jossain juuri kiertänyt juttua koirasta, joka kuoli kun juoksi juuri myrkytetyn pellon halki. Vai oliko se joku vanha juttu. Sivuutin itse uutisen kokonaan, koska käsittelen koiriin liittyvää kurjuutta ja surua ihan riittämiin muutenkin päivittäin. Ei siis ihme, että pienemmätkin elukat kärsivät. Itse juuri googlettelin kirpan torjuntaan niksejä ja tuloksena oli vaan maanviljelijöiden supermyrkkyjä. Niin ja päivää vaan Kummitustalosta, jos en ole ennen sitä jo sanonut. Ihan omaan lukulistaani blogin menin lisäilemään hiljattain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan tänne, Stella!

   Jos pölyttäjät kärsivät, meidän kaikkien käy ohraisesti, isojen ja pienten.

   Poista
 2. Aika hurjalta tuntuu kyllä nuo myrkytykset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaan on niin tottunut näkemään noita raitoja pelloissa. Näinhän asiat kuuluu hoitaa.

   Poista
 3. Sä oot nyt kyllä hakoteillä ja pahasti
  Ei se tirppa mitään viiviä huudellu vaan futisjoukkueelleen seuraavaa kuviota VII VI, eli kuviota 76 rooman ajan numeroilla kerrottuna!

  Kotipuutarhurille piisaa myrkyks mäntysuopa. Mitään muuta ei tartteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkempi tutkimus paljasti, että hyyppä on ikkunafirma Tiivin mainoshuutaja.

   Poista
 4. Yyh, puistattaa myrkyt. Ja miten paljon sitä pelloille ajetaan pitkin viljelykautta. Tämän takia jaksan tapella juolavehnää vastaan etusormen ja peukalon voimalla - tietääpä sitten ainakin, että puhdasta on. Vai onko edes? Kuinka pitkän matkan ne myrkyt kulkeutuu ilmassa..

  Vaikka kyllä mä sitä kasvimaan juolavehnää oikeasti vihaan. VIHAAN!!! Tänään viimeks lupasin, että ens vuonna en kasvata ainuttakaan rehua. Enkä kitke. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän puput tykkää kovasti juolavehnästä. Perustakin ensi vuodeksi juolavehnäpelto ja ota pari kania :)

   Poista
 5. Mä näin kanssa tommosen myrkytysoperaation eilen maalla ajaessani. Ai niin, viljelijöiden mielestähän se on kasvinsuojelua eikä myrkytystä. Miten meninkään taas unohtamaan... Kasvinsuojeluruiskuna niitä vissiin myydäänkin.

  Mutta myrkkykammo iski tänään toden teolla, kun käväisin vielä iltasella Siwassa ja sieltä tullessani käytin sattumoisin ovea meidän talossa, josta en normaalisti kulje. Siinä sitten oli pienen pieni viiden senttimetrin kokoinen lappu, jossa luki, että viikolla 24 tullaan piha-alueelle laittamaan round upia (argh monsanto) ja aineen varoaika on yksi vuorokausi, jolloin alueella kulkua tulee välttää. Ja tietenkään tarkkaa päivää lapussa ei ilmoitettu, vaan "viikolla 24". Että nyt pitää sitten koko viikko vältellä paikkaa.

  Tänä keväänä tehtiin jo yksi myrkytys, jolloin en ollut huomannut lappua, mutta sattumalta olin palaamassa koiran kanssa aamulenkiltä, kun bongasin nurmikolta päästä varpaisiin suojapukuun verhoutuneen miehen ruiskun kanssa. Sen jälkeen menin etsimään rappukäytävästä asiasta ilmoitusta, jos sitä ei olisi ollut, olisin tehnyt valituksen. Olihan siellä sitten silloin lappu, että Round upia laitetaan. Pitäisi vaan mielestäni olla jotkut oikeasti kissankokoiset laput joka ovella, jotta sen huomaa, sillä aine on oikeasti myrkyllistä ja täällä on paljon koiria ja lapsia, niin kiva, jos sinne menee tietämättään nurmikolle nuohoamaan. Ja itse en olisi noita lappuja nähnyt silloin ekalla kertaa, ellen olisi sattunut näkemään sitä myrkyttäjää ja lähtenyt sitten sitä informaatiota etsimään. Huoh. Ei kiva, kun huoltoyhtiö vaihtui, round up tuli lähelle. Ja siitä en pidä sitten yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai teidän taloyhtiön hallitus voi kieltää huoltoyhtiötä ruiskuttamasta rounduppia pihaan, jossa lapset ja eläimet leikkivät. Miksiköhän pihoja pitää myrkyttää? Eihän siellä mitään viljellä.

   Poista
  2. Joo pitäisi varmaan puuttua asiaan. Ihan samaa olen ihmetellyt, että miksi pitää myrkyttää jotain rikkaruohoja, kun on se nurmikko ihan nätisti kasvanut ennenkin. Taitaa olla iso huoltoyhtiö vielä isompien firmojen juoksupoika... Ja niin, koira oksensi aamulenkin jälkeen jotain nestettä pihalle, taisi saada rounduppia nenäänsä, vaikka varovasti luikittiin pihalle. Onneksi lähdettiin loppupäiväksi maalle... Ja pistettiin ohimennen pari kukkoa lihoiksi, tämän kesän ekat :)

   Poista
 6. Olin torstaina koiran kanssa normaalilla lenkillä kaupungin puistossa, kun näin ruiskujen kanssa just niitä kummituksen näköisiä, valkoisiin haalareihin pukeutuneita miehiä. Varoituksia ei ollut missään ja lapsia, sekä koiria puisto täynnä. Kivetyksen välistä myrkyttivät rikkaruohoja. Olisi kesätyöntekijät voineet niitä nyppiäkin ja kerran ne otettiin polttamalla toholla. Mistä nyt tietää, minne voi koiran kanssa mennä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mitä ne ruohot siellä kivien koloissa haittaavat? Tai haittaavatko enemmän kuin myrkyt?

   Poista
 7. Täällä Espoossa kaupunki myrkyttää tolppien juuria, etteivät rikkaruohot pääse kasvamaan. Järjetöntä puuhaa on monet ihmisen toimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, hillitseekö muodikas hortoiluharrastus tuota "rikkaruohojen" myrkyttämistä.

   Poista
 8. Meikäläisen puutarhapalsta-alue on kahden pellon välissä, joita viljellään aktiivisesti. Oma palstani ei ole pellon reunassa, mutta osalla porukkaa pellon välissä on oja tai 10m 'suojavyöhyke'. Juuri tänään juteltiin toisten viljelijöiden kanssa tästä myrkytysasiasta, kun palstalaiset olivat katselleet ja haistelleet myrkkypilviä eräänä iltana. Ironista tässä on se, että kaupunki omistaa sekä palsta-alueen että viljeltävän pellon, jota se vuokraa eteenpäin. Kukaan ei ole tullut kai ajatelleeksi, että puutarhapalsta ja myrkytettävä pelto eivät ole järkevä yhdistelmä. Itse olen vasta toista vuotta alueella, mutta kai sitä täytyy alkaa mölisemään kaupungin suuntaan asiasta. Pölyttäjiä alueella on tosi vähän. Mistähän johtuu? Tämä myrkytysasia pistää miettimään myös omia kulutustottumuksiakin. Tuollaisessa pellossa monet minunkin ostamani vihannekset ja viljat kasvavat, koska en kuitenkaan kaikkea osta luomuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Itse aion siirtää yrttiviljelykset pellonreunasta ylemmäs tontille, koska aina kun aion korjata yrttejä talteen, viereinen pelto juuri silloin myrkytetään. Tässä on vain pari metriä välissä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...