maanantai 2. kesäkuuta 2014

Lintujuttuja

Meille on ilmestynyt kottaraisia. Ennen niitä ei ole näkynyt kuin muuttoaikoina. Nyt ovat varmaan pesineet jossain näillä seuduin ja ropsahtaneet sitten tähän viidakkoiseen pihaan, kun poikaset ovat lähteneet pesästä liikkeelle. Näyttivät ruokkivan sellaisia pöljänoloisia nuorukaisia kaikilla herkuilla, mitä meiltä löytyy. Ja täältähän löytyy.

kottarainen metsästää
poika edestä
poika takaa
Joka puolelta kuuluu mukava surahtelu, kun kottaraiset pitävät yhteyttä. Pihamme äänimaisema on ihan erilainen kuin ennen.

Kottarainen on Etelä-Euroopassa vainottu haittalintu. Syövät kuulemma marjoja. Sellaisia pitää sitten tappaa kaikin keinoin, mitä moderni teknologia tarjoaa.

Mutta on meillä räkättirastaitakin. Enemmän kuin koskaan. Koska meillä ei ole mansikkamaata, räkäteistä ei ole mitään haittaa.


Sen sijaan niistä saattaa olla hyötyä, jos kanat joskus pääsevät tepastelemaan vapaasti tässä pihassa. Räkätithän vainoavat ankarasti kaikkia petolintuja ja saattavat ajaa haukankin tiehensä. Eräs Helsingin pommitusten silminnäkijä mainitsi, että hänelle tulevat siitä aina mieleen ne pikku hävittäjät, jotka ärhäkästi hätistelivät raskaita pommikoneita.

Räkättirastaalla on pesä talomme ulko-ovea lähimmässä tuijassa. Kuljemme sen alta useita kertoja päivättäin. Meillä on tiukka kulunvalvonta.

- Mä nään sut!

- Väääää!

- Huh hellettä!

- Vääääää!


Jotkut linnut pysähtyvät pihaamme vain huoltotauolle ohikulkumatkalla.


Jotkut ovat vasta tulleet kaukaa Intian viidakoista ja asettuneet tänne pesimismielessä.

punavarpunen


Jotkut ovat olleet täällä koko ajan.

Toinen Alfredin rouvista viettää niin paljon aikaa kävelyretkillä hänen kanssaan, että hautomisesta ei ole mahtanut tulla mitään. Tässä he ovat levittämässä kompostiaumaa. Keskeneräisen kompostiprojektin tarkoituksena on tappaa nurmikko tulevan kasvimaan kohdalta ja luoda samalla hienoa multaa tarvittavaan paikkaan. Alfredin mielestä kasvimaaprojektini on mitoitettu aivan liian pieneksi. Hän haluaisi levittää kompostiauman siunauksen yli koko nurmikon.

- Autetaan sitä. Tongi, Liisi! Hyvin lentää!

Toivottavasti Alfred & co. edes löytävät aumasta kaikki lehtokotilot.


19 kommenttia:

 1. Hieno lintupostaus. Jotenki tuntuu, että noita räksyjä on tänä keväänä normaalia enempi ainakin meilläpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se onkin valtakunnallinen ilmiö? En osannut ajatella sitä muuten kuin oman pihan näkökulmasta.

   Poista
 2. auhhhh... linnut ovat niin mielenkiintoisia! ja valokuvasi taas kerran kertoivat ainakin sen 1000 sanaa ellei enemmänkin, hohhoijaa, kiitos tästäkin piristyksestä! :))

  VastaaPoista
 3. I also have problems with the translation.
  Your photos of birds are gorgeous. Really great shots !
  Greetings

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I think Google Translator is funny. And anyway, it translates some of the words right, although its sentences don't mean anything. So I get an idea of what it's about.

   Poista
 4. Just tollain ihmiin on. Tapa tapa ja tapa. Ahne paskiainen ei haluis jakaa mitää kenenkää kaa.
  Just tollain mäki olin sillo, ku meil mansikkamaa oli. Ammuin kaikki räksät lähistöltä.

  VastaaPoista
 5. Symppiksiä lintuja kaikki!

  Ihmiset jahtavaat marjoja ja hedelmiä syöviä lintuja, ja sitten ne varjellut marjat päätyvät pakastimen pohjalle vuosikertasäilykkeiksi. Hmmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä linnut tarvitsevat marjoja enemmän kuin minä, minähän voin syödä muutakin. Tekevät kyllä töitä myös minun hyväkseni muutaman saskatoonin edestä. Ja kenen piha tämä loppujen lopuksi on! Linnut ja niiden suku ovat asuneet täällä ennen minua.

   Poista
  2. Noin mäkin aattelen. Vaik tää tila on 'mun nimissä' ihmisten papereissa, niin täähän on mun käytössä vaan pikkiriikkisen aikaa. Meillä on YYA sopimus tirppojen kesken. ;D Mä ruokin niitä talvella (ja vähän kesälläki, rasvan muodossa) ja ne syö öttiäiset täst pihast.
   Lintupönttöi on 12 kipaletta, joista 8:ssa asutaan.

   Poista
  3. Pönttöbongaus 7.-8.6.14, sinähän voisit helposti osallistua!

   Poista
  4. No enhän mä mitään muista, tapahtumia.

   Poista
  5. Muistatko montako linnunpönttöä teillä on ja monessako asutaan? Tiedätkö, mitä lintuja niissä asuu? Etsi pönttöbongaus (googlaa) ja ilmoita tietosi ensi viikonloppuna. Ei sen vaikeampaa. Laita puhelin muistuttamaan.

   Poista
 6. Ihania juttuja sinulla, ja mukavan humoristinen ote. Jumahdin heti pitkäksi toviksi lukemaan. :-)

  Jään langoille roikkumaan!

  VastaaPoista
 7. Räkättirastaat on kyllä mainioita pihan lintumaailman poliiseja. Kanat valpastuu jo kuullessaan räkättien varoitusräksytyksen etäämmältäkin. Ovat oppineet nekin tietämään mitä se kiukkuinen räksätys tarkoittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tietäisi paljon enemmän siitä, mitä pihassa on tekeillä, kun kuuntelisi lintuja.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...