tiistai 16. huhtikuuta 2013

Sinistäjäsieni?

Talomme ulkoseinät on maalattu ennen omistajanvaihdosta, arvatenkin vuonna 2005, pellavaöljymaalilla. Talo näytti hienolta keväällä 2006, kun kävimme sitä ensi kerran katsomassa. Hieno se on vieläkin, mutta maalipinta alkoi varjon puolelta aika pian kirjavoitua.

Nykyään kiinnitettäisiin torxilla...

Nuo seinän pisteethän sopivat kivasti tervetulokyltin taiteellisiin pläiskiin. Päätimme, että kyseessä on varmaan sinistäjäsieni. Se asustaa syvällä puussa ja "kukkii" pinnassa olevin itiöemin, joten sitä ei saa pois millään. Ei vaikka hioisi koko pinnan. Toisaalta se ei vahingoita vaan suorastaan suojaa puuta. Se syö puun soluonteloista löytyvää irtonaista ravintoa, ei puuainesta. Homeesta, levästä tai jäkälästäkään ei ole puupinnalle haittaa.

Eliön laatua voisi tutkia vuolemalla pintaa pois jostain sopivasta kohdasta. Homekin tekee täpliä, mutta asuu vain puun pinnalla. Home lähtee siis vuolemalla, sinistäjä ei.



Eihän se seinää suorastaan kaunista, mutta toinen vaihtoehto olisi maalata seinä tummaksi. Tai vaalealla maalilla joka vuosi uudestaan. Jokaiselle lienee selvää, että lateksikuori ei ole vaihtoehto. Eikä liioin non-woodista kyhätty ulkolaudoitus, niin helppo kuin se olisikin pitää siistinä. Ehkäpä emme tässä tavoittele turhaa siisteyttä. Voidaan vaikka sopia, että kaunista onkin rustiikki, karkea, alkuperäinen ja -kantainen, patinoitunut ja elämää nähnyt. Ja että tämä on juuri sitä... onhan?



Ikkunanpuitteet sen sijaan pitäisi kunnostaa. Joo, kunnostetaan. Tämä on siltä osin vielä hieman kesken. Kuvassa sentään suhteellisen siisti yksilö. Ehkä muutaman pahimmin kukkivan pokan saa raaputeltua tänä kesänä.

Ylläolevien kuvien perusteella sopiikin sitten arvailla talon todellista väriä. Ei se ainakaan noin sinistynyt ole kuin tuossa ensimmäisessä kuvassa.

Sinistäjäsienistä ja muista seinäeläjistä tietää enemmän Panu Kailan Talotohtori. Tässä on käytetty tietolähteenä yhdeksättä painosta, ss. 345-348.

2 kommenttia:

  1. Näyttää kovasti samalta kuin meidän kasvihuoneemme. Ehkä vihreän maalin pitää olla reilusti vihreää, ettei se ala homehtua. Tosin saattaa se silti homehtua joskus... Kailahan kirjoittaa, että hänen mielestään pellavaöljymaali on parhaimmillaan kymmenen vuoden kuluttua maalauksesta, jolloin liika kiilto ja home ovat kuluneet pois. Niin pitkä odottelu vaatii kyllä vähän kärsivällisyyttä, mutta ehkä homeen katoamista voisi vauhdittaa muutamalla pesukerralla?

    VastaaPoista
  2. Mun pitäisi varmaan lukea niitä Kailan maalauskirjoja. Ei tuo harmaantuminen kyllä mitenkään ihanan näköistä ole, vaikka mitä yrittäisin itselleni uskotella. Ehkä voisin uteliaisuudesta hioa vähän maalia pois jostain ja katsoa, onko kyseessä home vai sieni - mutta toisaalta, mitäs minä sillä tiedolla teen, jos en kuitenkaan jaksa koko taloa käsitellä, vaikka kyse olisikin vain pinnallisesta homeesta. Sehän on vain kauneusvirhe, kyllä tänne niitä mahtuu. Taitaa olla meille sopivampi menetelmä tuo kymmenen vuoden odotus :)

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...