torstai 11. huhtikuuta 2013

Geenimuuntelun voitto

Eipä ole juuri täkäläisessä mediassa näkynyt uutisoitavan, että Yhdysvaltain presidentti hyväksyi toissa viikolla lain, jota on alettu nimittää monsantonsuojelulaiksi. The Guardian -lehden ympäristöblogissa sentään kirjoitettiin asiasta viikko sitten. Lakitekstistä en tietysti ymmärrä mitään, eikä varmaan moni yhdysvaltalainenkaan, mutta ilmeisesti tämän lain ollessa voimassa ei edes Yhdysvaltain hallitus voi mitenkään estää geenimuunneltujen siemenien myyntiä, kylvöä, sadonkorjuuta tai jakelua, vaikka niillä olisi todettu olevan yhteys terveys- tai ympäristöongelmiin. Monsanto ja muut gm-yritykset ovat nyt oikeuslaitoksen yläpuolella.

Monsanto on maailman suurimpia maatalous- ja muiden kemikaalien tuottajia, ja sen hallussa on suuri osa geenimuunteluteknologiasta ja -kaupasta. 93% Yhdysvaltojen soijapavuista, 88% puuvillasta ja 86% maissista kasvatetaan Monsanton siemenistä. Tavallinen maissi sekoitetaan geenimuunnellun joukkoon, eikä kuluttajalla Yhdysvalloissa ole mitään mahdollisuutta tietää, onko hänen ostamassaan tuotteessa geenimuunneltuja aineita. Eurooppalaiset vastustavat tätä kehitystä ja vaativat geenimuunneltujen tuotteiden merkitsemistä ja tiukkaa luvanvaraisuutta, mutta kehittyvässä maailmassa yhdysvaltalaista maatalousjättiä ei pysty mikään pidättelemään. Gm-yritykset voitelevat poliitikoita miljoonilla dollareilla vuosittain.

Monsanton taktiikkaan kuuluu myös haastaa oikeuteen pientilallisia, joiden sato on saastunut viereisiltä pelloilta leijailleesta geenimuunneltujen kasvien siitepölystä. Perusteena on heidän patentoidun tuotteensa käyttöönotto ilman lisenssimaksuja. Uhkailevaa jättiä vastaan on paha käydä pitkällistä oikeustaistelua samalla, kun ei voi myydä satoaan ja menettää tulonlähteensä. Monsanto painostaa kehittyvien maiden viljelijöitä ottamaan käyttöön heidän siemenviljansa, joka maanviljelijän pellossakin pysyy Monsanton omaisuutena. Varmistaakseen, että viljelijöiden on pakko joka vuosi ostaa uudet siemenet, Monsanto on kehittänyt steriilejä lajikkeita, joista kerätyt siemenet eivät idä. Vastarintaliikehdintä on kuitenkin maailmanlaajuista.


Monsantosta voisi kirjoittaa vaikka millaiset vuodatukset, mutta tietoa asiasta on netillinen jokaisen ulottuvilla. Ainoa uusi asia on tämä laki, joka on ennakkotapaus lakien joukossa. Onneksi se on voimassa vain syyskuuhun asti tällä erää. Jää nähtäväksi, oliko tämä yksittäinen lipsahdus vai ensimmäinen merkki jättiyritysten uudesta aluevaltauksesta matkalla kohti maailman herruutta.

3 kommenttia:

 1. Kuinkahan tälle laille kävi sitten syyskuun jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin kaadettua senaatissa :)

   http://www.ibtimes.com/monsanto-protection-act-killed-senate-controversial-provision-removed-spending-bill-1412160

   http://rt.com/usa/monsanto-protection-senate-budget-303/

   Tietoa voi hakea myös lain virallisella nimellä Farmer Assurance Provision.

   Poista
 2. Mahtavaa, jotain hyvääkin!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...