lauantai 13. huhtikuuta 2013

Laarit tyhjiksi -minestrone

Timjami loppuu.
Ihana tasainen harmaa sade suhisee maahan, ja kinokset alenevat silmissä.

Kävelyretkellä oli märkää, joten sytytin kotiin tultuani puuhellaan tulen ja aloin tyhjentää talvivarastojen rippeitä kattilaan. Sinne meni viimeinen pätkä palsternakkaa ja viimeiset kuivatut timjamit. Palsternakkaa on tosin vielä maassa vaikka miten paljon (kun syksyllä jäi kesken...), mutta sen korjaamiseksi täytyy odottaa, että maa sulaa.

Luomukaritsan jauhelihaa jäi vielä pakkaseen pari pakettia. Se on peräisin Lukumiehen lampolasta Pornaisista. Lampailla on siellä upeat joenvarsilaitumet ja miellyttävä suoja sateelta ja auringolta valtavien ikikuusien alla.

Lukumiehen pässit valitaan luonteen perusteella.

Todelliset herkkusuut kai kylläkin syövät lammasta eivätkä karitsaa, koska vain lammas maistuu lampaalta.

Porkkanat ja kaalit olivatkin kaupasta, samoin tomaattipyree ja sipulit. Valkosipulit sentään omia. Niissä alkavat jo idut vihertää, joten näkersin ne pois, ettei maistu kitkerältä. Keksin, että tähän ruokaanhan sopii mäkimeirami täydellisesti. Sitä vielä jäikin.

Kaikki kattilaan ja käännellään.

Korvasin kanaliemen kaniliemellä. Minulla on tapana keitellä sitä luista ja niistä lihoista, jotka jäävät yli, kun koivet ja fileet on leikattu. Keitänkin pitkään ja hartaasti, ja kun liemi on kutistunut lähes olemattomiin, pakastan sen jääpalapusseissa. Oletteko katsoneet, mitä kaupan lihaliemikuutiot sisältävät? En käytä niitä! Maku lihaliemikuutioihin tulee lipstikasta, ja sitä minulla on omasta takaa.

Pastoja ei meillä kovin paljon käytetä, mutta löytyi silti pussinpohjalta sen verran täysjyväfusilleja keiton joukkoon, että saattaa sitä varmaan minestroneksi sanoa. Nyt sitten loppuivat nekin.

Tunnin kuluttua näyttää tältä.

Hyvin maistui alakerran isännällekin, kun sai vuolla parmesaania päälle. Ja kun ruuan nimi oli minestrone eikä kaalisoppa.

------------------------------------------------------

Muuten, Monsanto pyrkii käyttämään eurooppalaisten patenttilakien porsaanreikiä, jotka mahdollistavat olemassa olevien ruokakasvien patentoimisen. Tämän jälkeen he omistaisivat kyseisten kasvien geneettisen koodin, eikä kukaan saisi viljellä niitä maksamatta heille lisenssimaksuja. Jos kiinnostaa allekirjoittaa vetoomus Euroopan valtioille tämän estämiseksi, sen voi tehdä tuolla: http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?tnsHmbb


2 kommenttia:

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...