maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kanakirjoja

Kanakuume vaivaa. Olen siis lukenut kanakirjoja. Minulla on itselläni nämä kaksi: Helena Telkänrannan Kanojen maailma vuodelta 2004 ja hollantilaisen Roodbont-kustantamon Kanahavaintoja (Bestman & al.), jonka Päivi Heikkilä on kääntänyt ja Siipikarjaliitto kustantanut suomeksi 2012.


Roodbont julkaisee eri eläinten hoitamiseen keskittyvää Signals-sarjaa (Cow signals, Horse signals jne.). Kirjojen lähtökohtana on eläinten tarkkailu ja niiden antamien vihjeiden lukeminen. Kuulostaa oikein hyvältä lähestymistavalta tuotantoeläinten kasvatukseen. Ainakin tämä kanakirja on selkeästi tarkoitettu yrittäjille, jotka kasvattavat kanoja isossa mittakaavassa. Telkänrannan kirja painottaa erittäin vahvasti kanojen hyvinvointia ja on suunnattu lähinnä pienkanalan pitäjille. Sen on kustantanut Sanasilta Oy, jolla on listoillaan muitakin eläinten näkökulmaa esitteleviä kirjoja.

Vaikka molempien kirjojen pääosassa on kana lajityypillisine tarpeineen, ilmaisutapa on hieman erilainen. Roodbontin kirjaa voi tehokanalan omistajakin lukea ilman, että tulee paha mieli. Tehotuotannon julmimmat puolet on kerrottu varsin pyöreästi. Hyviä ideoita kirjasta taatusti saa, ja tehdasmaisiakin olosuhteita voi pienin muutoksin parantaa. Faktaa on niin paljon, että pienkanailijakin varmasti löytää itseään kiinnostavaa tietoa.

Mitä muita kirjoja suosittelette kanakuumeen yllykkeeksi? Nettivinkkejäkin otetaan vastaan. Minulla kun on vielä tuo internetin lukeminen kesken...

3 kommenttia:

 1. Yksi haaveistani, huoks... Kanat ovat tavattoman sympaattisia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen haaveillut kanoista jo monta vuotta. Ei muka voi rakentaa nyt kanalaa, kun talokin on ihan kesken... Mutta ensi vuonna tulee, tavalla tai toisella! Eli kanala-asia on ratkaistava tänä kesänä.

   Poista
 2. Mun äidillä ja isäpuolella on kanoja ja mun muistaakseni he ovat opiskelleet mm. tätä opusta:
  http://cdon.fi/kirjat/niemel%C3%A4,_tarja/opas_pienkanalan_hoitajalle-4231512
  Ainakin heillä touhu vaikuttaa helpolta ja mukavalta, ne on hauskoja otuksia, kanat ja kukko ja niille on kiva etsiä matoja.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...