tiistai 2. huhtikuuta 2013

Miten kasvi voi tietää?

Nyt on ne ajat käsillä, että vähän joka torpan ikkunalaudalla voi tarkkailla kasvun ihmettä. Kohta ulkonakin.

Timjami kääntyy valoa kohti

Mutta mistä kasvi voi tietää, mihin suuntaan sen pitää kääntyä? Miten se voi tietää, mistä suunnasta valo tulee? Eihän sillä ole silmiä. Eikä näköhermoa, joka yhdistäisi silmät aivoihin, eikä tosiaan aivojakaan. Ja millä lihaksilla se kääntyy?

Entäs siemen, joka on mullan alla. Mistä se tietää, missä on ylös ja missä alas, mihin suuntaan pitää kasvattaa juuria ja mihin itua? Ei se ainakaan valoa näe. Mitä se siis aistii, ja millä?

Leikkokukkia ei kannata säilyttää omenien lähettyvillä, koska omenista erittyy etyleeniä, joka kiihdyttää kaikkien hajuetäisyydellä olevien kasvien kypsymistä. Mutta miten kasvit haistavat etyleenin ja muut eritteet? Ei meidän leikkokukilla ole koskaan ollut mitään näkyvää nenää.

Eikä kurkuntaimen tarvitse kuin hipaista tukea, niin se jo tietää, että tuosta otan kiinni ja kiipeän. Sillä on herkempi tuntoaisti kuin ihmisellä. Mutta mitä häh, eihän sillä ole hermojakaan!

Mistä kirsikkapuu tietää, milloin on aika kukkia? Voiko se muistaa vuodenajat? Jos puu muistaa, mitä muisti on?

Lue niin tiedät

Tästähän tuli melkein mainos. Jos joku muu ihmettelee, kannattaa lukea tämä kirja. Ei ole mitään 70-luvun duubadaabaa kasvien mystisistä telepaattisista kyvyistä. On tiukkaa tiedettä.

Sinänsä kyllä käy järkeen, että kasvien täytyy olla perillä ympäristöstään jopa paremmin kuin meidän. Me eläimet voimme aina kävellä pois, jos jossain paikassa on paha olla. Kasvi kun ei siihen pysty, sen täytyy vain sopeutua olosuhteisiin pysyäkseen hengissä. Ja jotta voisi sopeutua olosuhteisiin, täytyy tietää, millaiset ne ovat.

"Tietää" on ehkä vähän väärä sana tässä, mutta käytetään sitä paremman puutteessa. Samalla tavalla kuin minun ihoni "tietää", että siihen kohdistuu ultraviolettisäteilyä (jota ei ihmisen silmillä näe, saati sitten iholla), ja sitten se "päättää" ruskettua. Tämän kun pitää mielessä, kirja on mitä kiintoisin. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...