keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Matkalla sädehoitoon

Kuten tarkkaavaisimmat lukijoista ovat saattaneet aavistella, en asu aivan Helsingin keskustassa. Nyt minun kuitenkin pitää jokusen viikon ajan käydä siellä päivittäin nauttimassa sädehoitoa.

Autollahan pääsisi mukavasti perille asti, mutta mihin sen auton sitten siellä laittaisi?Monet ovat sitä konstia yrittäneet, ajaneet sitten varmaan ympyröitä aikansa, kunnes sairaalan määräämä kellonlyömä on alkanut uhkaavasti lähestyä, ja viime tingassa turvautuneet epätoivoisiin tekoihin.
Sairaala on ryhtynyt yhtä epätoivoisiin vastatoimiin. Ongelma on hyvin tiedossa, ratkaisua ei ole keksitty. Minullapa sellainen on.Ostin itselleni tällaisen näppärän Helsingin seudun liikenteen matkakortin. Autoilen niin lähelle, että tämä alkaa toimia, hylkään autoni laajoille ilmaisille liityntäliikenteen parkkipelloille ja hyppään julkisiin. HSL:n sivuilla on kätevä reittiopas, joka kertoo nopeimmat vaihtoehdot paikasta A paikkaan B haluamanani aikana. Yleensä joudun sairaalaan mennessäni vaihtamaan liikennevälineestä toiseen, mutta ei hätää, reittiopas kertoo miltä pysäkiltä seuraava rakkine lähtee ja mihin kellonaikaan. Nykyäänhän itse pysäkeissä on myös valotaulut, joissa kerrotaan montako minuuttia mitäkin vuoroa pitää odottaa. Ja rakkineissa sisällä lukee, mikä pysäkki on seuraavaksi edessä. Kyllä on kaupunkimatkailu tehty helpoksi maalaistädille.

Lisäksi HSL:n reittiopas kertoo valitsemani kyydin hiilidioksidipäästöt ja vertaa niitä henkilöauton päästöihin samalla matkalla. Näin teemme välttämättömyydestä hyveen. Unohtakaa alkupuolen löpinät parkkipaikkojen puutteesta, minähän siis kuljen julkisilla pienentääkseni hiilijalanjälkeäni! Tietysti!

Täytyy varmaan jättää toiseen kertaan kaikki paljastukset siitä, millaista itse sädehoidossa oikeastaan on. Palataan asiaan. Tässä olisi niin paljon kaikkea muutakin. Tänään Paksu aloitti kiekumisen.

-------------------

Vitajte na sledovať tento blog, Xandra48!

22 kommenttia:

 1. No Helsinkihän on Vihreiden kaupunki, jossa autoa ei tarvita :) ja niinpä he luulevat, ettei tarvita missään muuallakaan Suomessa, ja ajavat yksityisautoilun kieltämistä. Tai jotain sellasta. Ja jos ei tule toimeen ilman autoa, niin oma vika, muuttakoon kaupunkiin.
  Seitsemän helsinginvuoteni jälkeen olin ihan tyrmistynyt, kun maalla ei päässytkään kulkemaan julkisilla minne halusi, kymmenen minuutin välein. Kyllä ei ollut tuollaisia hienoja kortteja silloin, oli vain HKL:n näyttölippu, johon piti joka kuukausi muistaa ostaa uusi kk-lippu. Nykyään en enää osais mennä siellä varmaan mihinkään enkä mitenkään...

  Hirmusti jaksuja sulle hoitorumbaan! Ei ole helppoa, mutta toivotaan, että ajaa pöpön pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Matkailuhan tässä hankalinta on, sädehoito ei ole paha juttu. Ja matkailukin on siis tehty aika mukavaksi. Kelalta saa vielä anoa matkakuluihin korvauksiakin! Ja minä kun otan ihan turismin kannalta.

   Poista
 2. Ai kulkisella ;( mä jonehdin luulla, että ostit kopterin ;) Onneksi on siihen tautiin hoidot keksitty. Toivottavasti ei ole kovin rankkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiskin muuten hyvä idea. Saakohan niiden kopterikentälle jättää omansa, ihan vaan siksi hetkeksi kun käy hoidossa? Ei voi haitata ketään!

   Poista
 3. Aivan sama pysäköintiongelma on tuolla Tays:in ympäristössä. Sinnehän tulee myös meitä maalaisia aika kaukaakin ja on ihan pakko joskus mennä omalla autolla kun muita yhteyksiä ei ole. Vastaavia nurmikko-pysäköintejä olen nähnyt. Sakkolappu siitä seuraa aina. Lähistöllä oleva vanha omakotitaloalue oli hätää kärsimässä kun sinne jätettiin mommin puolin kapeaa katua autoja. Nyt se on kiellettyä ja sakko tulee.

  Helsingissä onkin kätevä tuo julkinen nykyään ja on juna, metro ja bussi mistä valita. Hyvä niin.

  Jaksamista sinulle sinne ramppaamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja ratikka! Kuljen tuolla turistina silmät pystyssä, oikeasti on ihan kuin ulukomailla. Kyllä tämän verran jaksaa rampata. Jotkuthan joutuu kulkemaan päivittäin tuollaisia työmatkoja, ja vielä tehkemään ne työt päälle!

   Poista
  2. Taysiinkin pääsee julkisilla, ja Tampereella on ihan yhtä näppärä älykortti ja reittiopas kuin stadiis :) Toki muistan ekat kerrat Helsingin seudulla, kännykän kartan avulla piti vahtia että päätyy oikeaan paikkaan... Ja sama se on jokaisessa uudessa paikassa, myös täällä Mansessa. Mutta toisaalta, milläs sitä autollakaan ekalla kertaa perille löytäis jos ei kartan kanssa?

   Toivottavasti tuo sädetys varmistaa että asia tulee loppuunkäsitellyksi! (oli hoidot helppoja tai ei, tai niihin pääsy :)

   Poista
  3. Kiitos, Esa! On meillä hyvin järjestetty julkinen liikenne verrattuna moneen muuhun paikkaan.

   Poista
 4. Toivottavasti hoidosta ei tuu kamalan kehno olo sulle.
  Ei Helsingin keskustaan kannata autolla mennä. Ite oon käynny autolla siellä viimeeks vuonna 1983.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Timo. Ei sädehoidosta tule, ne on ne muut hoidot.

   Poista
 5. Olin tuossa hiljan Tays-kuskina juurikin vastaavan parkkipaikkaongelman vuoksi. Kun satuin vapaalla olemaan, niin toimin sitten kuskina vieden ja hakien hoitoa tarvitsevan henkilön. Näin silloin ensimmäistä kertaa, kuinka helikopteri laskeutui sairaalan katolle ja se oli jotenkin todella pysäyttävää, että oikeasti lentäjä laskeutuu sinne katolle ja siellä kovan tuulen tuiverruksessa katolla kärrätään potilas kopterista sairaalaan. Sanon vain, että rispekt kaikille, jotka tuommoista tekevät työssään. On siinä hoitsuillakin päivä, kun siellä tuulisella katolla vaikkapa hengenvaarassa olevaa potilasta kärrätään. Mutta kyllä nykyään on hienoa, kun on tuollainenkin mahdollisuus :)

  Tsemppiä sinulle hoitoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On siellä melkoisia hommia ihmisillä, ja hymyssä suin tehdään kaikki. Hirmuisen ystävällistä sakkia. Mielellään siellä käy.

   Poista
 6. Meilahden sairaala-alueen parkkiongelmat ovat tuttuja. Ravaan siellä yhtenään milloin mistäkin syystä jomman kumman vanhempani kanssa. Ja kohta kai alkaa sitten pojan sädehoidot. Omalla autolla en edes yritä mennä, ylipäätään vältän viimeiseen saakka henkilöautoilua Helsingissä, koska sinne ja siellä kulkee sujuvasti julkisillakin. Asun Kehä III:n ulkopuolella, mutta meiltä pääsee kohtalaisen hyvin Helsingin keskustaan bussilla. Jos taas tähtään junalle, jätän auton jonnekin liityntäparkkiin ja jatkan siitä julkisilla. Toimii hyvin, eikä ole laisinkaan hankalaa. Sääli, että pääkaupunkiseudun kehyskunnissa julkisten käyttö ei enää olekaan yhtä vaivatonta.
  Jaksamista niihin hoitoihin. Jokapäiväinen ramppaaminen taitaa tosin väsyttää enemmän, kuin itse hoito. Sanoi äitini, joka kävi viime kesänä läpi 5½ viikon sädehoitorumban.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ja mikäs siellä on näin terveenä rampatessa, mutta jos olisi sairas, voisi olla tylsempää. Voimia sinullekin ramppaamisiin!

   Poista
 7. Hui kamala. Mä en osaa ajaa edes Tampereen keskustassa, Helsingissä ajamista en edes harkitsisi. Onneksi tosiaan julkiset kulkee ja näemmä toimii informeeraus muutenkin, on tää helppoo nykyään. Tai helppoo ja helppoo, ite en varmaan edes osaisi käyttää tuommosia reittioppaita. :D

  Mutta ihan hirmuna tsemppiä hoitoihin ja mukavia turistipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne! Varmasti osaat käyttää sitä reittiopasta, kokeile vaikka heti!

   Poista
 8. On noi Helsingin liikenneolot parantuneet muutamassa vuosikymmenessä! Jokunen vuosikymmen sitten tulin autolla Porvoon suunnasta, matkalla Helsingin keskustaan. Se oli sellaista aikaa, että busseissa ja ratikoissa oli vielä rahastajat. Jätin auton johonkin sinisen bussin päätepysäkin lähelle Herttoniemeen (metroa ei vielä ollut). Kiipesin bussiin ja kysyin, kukkaroa kaivellen, että paljonko maksaa täältä keskustaan.

  Rahastaja vastasi: "Saman verran kuin keskustasta tänne".

  Eipä arvannut silloin, mihin sanansa tallentuisivat. En arvannut silloin minäkään, mutta muistiin ne jäivät! Nyt ne yllättäen palasivat mieleen, kun luin näistä uusista järjestelyistä!

  Saa tässä itsekin olla tarkkana sen suhteen, että mitä suustaan päästää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on kyllä helppoa. Matkustaminen, ei suunsa vahtiminen.

   Poista
 9. Messukeskukseen ja Hartwallille ajan sujuvasti omalla autolla. Jos Hesan reissu suuntautuu muuhun osaan kaupunkia, menen bussilla tai junalla.
  Itse kun olen lapsuuteni ja nuoruuteni asunut Tampereen keskustassa, ei tarvinnut käyttää julkisia. Kävellen pääsi kulkemaan. Tosin ajokortin ajoin heti kun mahdollista ja ostin auton.
  Parikymppisenä maalle muutettuani, ei julkisten puute vaivannut. Olin tottunut omalla autolla ajoon. Suurempi järkytys minulle oli se, ettei kaupoista saanut joka päivä mustaamakkaraa! Vain kerran viikossa!
  Hyviä hoitoja sinulle!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...