lauantai 3. tammikuuta 2015

Kansanäänestys

Minulla on parempi ehdotus.

Nyt voi lopettaa hiertämisen kuntaliitoksista ja vaikka saman tien sote-alueistakin. Kaupunginjohtaja Pajunen voi laskea lepoon oman kansanäänestysehdotuksensa; sitä ei enää tarvita, kun vain tehdään taas niin kuin minä sanon.

Määrään siis, että eduskunta, kunhan nyt ensin palailee joululomiltaan, ensi töikseen lausuu ääneen, montako kuntaa Suomessa saa olla. Nyt voi lopettaa sen jaanaamisen, lyötte tiskiin lopullisen lukeman jota ei sitten enää vaihdeta puoleen eikä toiseen. Te saatte päättää tämän, minä sanelen sitten siitä eteenpäin. Näin:

Kun eduskunta on ilmoittanut Suomen kuntien oikean lukumäärän, listataan näin monta kuntaa isoimmista alkaen. Jos joku Suomen osa, vaikkapa Lappi, näyttäisi jäävän tyystin ilman kuntia, minä korjaan sitten listaa kohtuullisemmaksi.

Järjestetään kansanäänestys. Jokainen äänioikeutettu kansalainen valitsee listalta, mihin kuntaan haluaa kotinsa jatkossa kuuluvan eli mistä haluaa palvelunsa hakea. Tämä äänestys siis tehdään omalla nimellä, osoite on kyllä tiedossa.

Valtakunnasta löytyy sen verran kompuutterikapasiteettia, että jo seuraavaksi päiväksi on saatu vedettyä uudet, kansan tahdon mukaiset kuntarajat. Jos ei nyt jäädä kupeksimaan, tämän äänestyksen ehtii kyllä hoitaa samalla kerralla kuin eduskuntavaalitkin, neljän kuukauden päästä. Siinä on kansalaiselle ihan riittävästi aikaa miettiä, missä hoitaa enimmät kauppa-asiansa. Samaan suuntaan on luontevaa hakeutua myös hammaslääkäriin.

Koska tulos on selvillä jo huhtikuussa 2015, ehditään erinomaisen hyvin luoda uusille kunnille hallintorakenteet ennen ensi vuotta. Virkamiehille ei taata mitään viiden vuoden suojatyöpaikkoja siirtymäkaudelle. Jos virkaa ei tarvita, virkamiestäkään ei tarvita. Tämä koskee hallintoa. Suorittavan portaan työntekijöillä työt jatkuvat samassa paikassa kuin ennenkin, vaikka esimies olisi jatkossa eri niminen ja ehkä vähän kauempana kuin ennen. Sehän riippuu siitä, kuinka monta kuntaa arvoisa valtioneuvosto meille säätää.

Nyt en kyllä muista, nyysinkö tämän aikoinaan Hesarilta vai YLEltä.
Kiitokset varmuuden vuoksi kummallekin.

Tuossa malliksi kartta sote-ehdotelmasta. Jos eduskunta oikein riehaantuu ja päättää kuntien määräksi jonkun kolmenkympin paikkeilla olevan luvun, sote-alueet menevät sitten jatkossa kuntien mukaan. Henkilökohtaisesti tykkäisin pienemmistä kunnista, mutta sehän ei ole minun päätettävissäni. Jos taas koko maahan suodaan vain kymmenisen kuntaa, kunta-sana poistuu käytöstä ja sen tilalla käytetään jatkossa termiä "lääni". Tuskin eduskunta kuitenkaan ajelehtii liitoshuumassaan näin pitkälle.

Pidetään vielä kunnallisvaalit, ja niistä muodostuukin raikkaan jännittävät. Äänestysprosentti nousee ennätyslukemiin. Uusi kuntajako astuu voimaan vuoden 2016 alusta, tai jos ei saada aikaiseksi niin sitten vaikka juhannuksesta. Päätöksestä ei voi valittaa. Mikäli oma asuinkunta ei uudistuksen jälkeen miellytä, sopii muuttaa sellaiseen, joka miellyttää.

---------------

Tervetuloa keskeneräisen blogin lukijaksi, Marika!

13 kommenttia:

  1. Niin olispa ihan fiksua että kuntalaisekin saisivat vähän edes asioihinsa vaikuttaa. Eniten kyllä pelottaa miten käy syrjäkylien palveluiden, toisaalta ollaanhan maaseutua ajettu jo vuosia alas :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä maalla pärjää jos on toimiva auto ja kyky ajaa. Kauppaan vaivaset 12 kilsaa ja lekuriin 30. Kaupunkissa kauppaan ½ kilsaa, alkoon 1km ja lekuriin 600m. ;D

      Poista
    2. Jatkossa kaikki suomalaiset asuvat kauppakeskuksissa eivätkä enää ikinä käy ulkoilmassa. Joskus voi metrolla siirtyä Jumbosta Möhköfanttiin tai toisinpäin. Sitten on joitakin kummajaisia, jotka asuvat Ulkona ja omistavat päällystakin ja kumisaappaat. Metsäläisiä, villejä.

      Poista
  2. Palvelut huononevat kuitenkin, joten ehdotan vielä radikaalimpaa ratkaisua: Kolme "kuntaa": Entiset Helsinki, Jyväskylä ja Rovaniemi. Nimet vaihdetaan tietojärjestelmiin helposti sopiviksi. Ala, Keski ja Ylin. Otetaan puinen viivoitin (voin lainata omaani) ja laitetaan pystyyn Suomen kartan päälle. Jaetaan kolmeen osaan. Siinä se.

    VastaaPoista
  3. Olen juuri osallistunut yhteen oikeusministeriön tarjoamaan kansalaisaloitesivuston mielipideilmaisuun, jossa vaaditaan kansanäänestystä erään kaupungin eräästä kaivuuhommasta - kun valtuusto ei pääse asiassa selvyyteen. Jos tätä samanlaista juttua voisi soveltaa, ihan valtion tarjoamilla sivustoilla, myös kuntarakenneasiaankin? Ala, Keski, Ylin -listaukseen kyl kuuluis lisätä Länsi ja Itäkin, silti olisi vain 5 aluetta. Ah miten yksinkertaista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten kävisi, mutta löytävätkö vähäväkiset ja sorretut maan matoset kansalaisaloitesivustolle? Tuota kautta vain aktiivinen sivistyneistö pääsee vaikuttamaan. Ainakin pitää nettiäänestystä hieman markkinoida ensin.

      Poista
    2. Siinäpä se! Itse löysin paikallisesta urheiluehdestä 31.12.2014 jutun tästä asiasta, aloite oli julkistettu 6.12. Nyt olen jakanut tietoa niille tässä kylässä asuville joiden osoitteet minulla on. Jospa lähetän mielipidesivuillekin jotain.

      Poista
  4. Oon tasan samaa mieltä siitä 5 vuoden suoja-ajasta. Se laittaa kaikki yhistymisyritykset menee perseelleen. Täällä päijjäthämeessä pitäis yhistyä minimissään 6 kuntaa, eikä niinkun nyt näyttää käyvän eli 1+1 ja 1+1. Saatanan jahkaajat siellä eduskunnassa, määrätkää ketkä yhistyy ja se on siinä. Jos ei miellytä, voi tehä niinku persreikä pjörn vaalruussi teki.Pitäs verot maksaa sinne missä oot saannu koulutuksen ja muun opetuksen, persetti!

    Lisäks sellain laki, et jos oot nauttinnu useempia vuosia olostas jossain muussa maassa,(vrt eläkeläiset espanjassa) ni tänne on turha tulla hoitoon meijjän rahoilla. Hoijjata ittes siellä missä majailet tai maksat itte laskun jos täällä sua hoijjetaa.

    Kiitos ja anteeks. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen näistä sekä samaa että eri mieltä ja yhdyn mielipiteeseeni. Ei se ole niin helppoa. Hesarissa oli tänään juttu siitä, kuinka rikastuminen tekee tutkimusten mukaan ihmisestä ahneen ja itsekkään. Ei silloin enää ajatella, mitä hyötyä minusta voisi olla tälle yhteiskunnalle, vaan ainoastaan päinvastoin.

      Poista
  5. Kyllä tuota johtoporrasta olis syytä harventaa. Vaikka kuin kuntia vähennetään, niin johtajat eivät vähene. Aikanaan kun Nikkilän sairaala lopetettiin, niin johtajien paikat lisäänty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksityisissä laitoksissa johtoporras onkin vähäisempi. Mutta yhteiskunnan yksiköiltä edellytetään niin runsasta raportointia ja suunnitelmia (jotka pitää hyväksyä siellä ja täällä) sekä muuta byrokratiaa, että se vaatii joukon asiaan paneutuvia virkamiehiä. Kokemukseni on ehkä jo vanhentunut, mutta kaikki viittaa siihen, että näin on vielä nytkin.

      Poista
    2. Byrokratia syö kyllä miestyövuosia! Osa siitä on ihan turhaa. Esimerkiksi kuntaliitosselvityksiä on tehty vuosikausia. Kuinka kauan meillä on varaa sellaiseen?

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...