maanantai 26. tammikuuta 2015

Lintuja laskemassa

Viikonloppuna oli taas se pihalintulaskenta. Eilen asetuin ikkunan ääreen tunniksi (niin kuin en siinä olisi ollut muka jo ennestään). Yleensähän meillä on lintuja niin, ettei ikkunasta pääse sisään juuri lainkaan päivänvaloa, mutta eilen tasan klo 11.00 kaikki katosivat HUMPS, kuului vain humahdus kun sadat siivet löivät ilmaa. Katselimme siinä sitten toisiamme silmiin vinkuralasisen ikkunan läpi, talipallo ja minä. Mikähän niille nyt tuli? Suuttuivatko ne jostain?

Sain minä sen tunnin aikana lopulta laskettua neljä talitiaista ja muutaman muun. Naakat asettuivat tahallaan naapurin koivuun, etten olisi voinut laskea heitä, mutta laskinpas kuitenkin: 22 kappaletta. Kyllä naapurin pihakin otetaan mukaan, jos linnut näkee sieltä meille asti; mitäs ovat niin isoja että näkyvät.

Pikkulinnut pysyttelivät poissa, vaikka kyllä minä jossain vaiheessa huomasin, että tuijan oksat heiluivat epäilyttävästi ja sieltä kuului kihinää ja kikatusta.

Näin minä sitten sen haukankin kääntyvän pihassa, mutta ei tämä käytös voi haukasta johtua, ainahan se tässä pyörii. Enkä minä edes tiedä, mikä haukka se on vai onko niitä monta ja ehkä eri sorttia. Kerran se istahti tuohon portaan kaiteelle. Se oli niin kuin selkäpuolelta sininen (harmaa) ja mahapuolelta melkein oranssi (beessi), ja se katseli minua sillä tavalla pilkallisesti, että varmasti tiesi ettei lintukirjassa ole läheskään samannäköistä kuvaa. Tai ehkä se ajatteli sitä, että jos otan kameran käteen, se ehtii kyllä sujahtaa lentoon ennen kuin löydän tuosta ikkunasta kohdan, jonka läpi kamera suostuu tarkentamaan. Itse asiassa se olisi sitä odotellessa ehtinyt tiehensä vaikka kävelemällä.

Sanotaan, että se on varpushaukka. Bongauskaavakkeeseen kyllä taisin merkitä sen maakotkaksi.

Ihmeen köyhää oli koko tunnin. Ei näkynyt yhtään harakkaa, vaikka yleensä niitä on riesaksi asti. Mustarastaita on ollut joka puskassa, paitsi juuri eilen keskipäivällä. Olisiko pitänyt valita joku muu aika lintujen tarkkailuun? Mutta kun minulle sattui juuri silloin sopimaan. Missä olivat silloin fasaanilaumamme? (Turha tulla väittämään, että oikea sana on parvi. Parvet lentävät. Tai uivat. Fasaanit kävelevät, siis ne ovat lauma.) Ei näkynyt tikkaa, ei viherpeippoakaan. Surkeaa. Tuli sellainen olo, että olen huono lintubongari ja tämä on huono tulos. Pitäisi olla enemmän, kehtaako tällaista tulosta lähettääkään. Laskin yksitoista pikkuvarpusta, vaikka tiesin koko ajan, että loput 48 tirskuvat tuolla puskassa piilossa.

Tieteen näkökulmasta kaikki oikeat tulokset ovat yhtä hyviä. Se, että tapahtuu niin kuin tieteenharjoittaja arveli, on yhtä arvokas tulos kuin että niin ei tapahtunutkaan. Mutta eihän siitä lööppejä saa, jos kahdella asialla ei ole todistettavaa yhteyttä tai jos syystä x ei tule seurausta y. Mahtaako saada tutkimusapurahojakaan. Tuleeko silloin tieteenharjoittajalle mieleen väittää, että x aiheutti kuitenkin seurauksen ö? Tai ainakin liioitella tutkimuksensa merkitsevyystasoja hieman?

Tuliko minulle mieleen väärentää bongaustulokseni ja laskea nekin 48 pikkuvarpusta, jotka olivat oksan takana kihertämässä? Tuli. Mutta hillitsin itseni ajoissa ja lähetin oikean tuloksen. Joka siis ei lainkaan vastaa tilannetta normaalisti meidän pihalla, mutta sattuu kuitenkin olemaan se lukumäärä, jonka juuri sillä hetkellä laskemalla sain. Jos pihabongaus olisi tiedettä, voisin nyt olla ylpeä itsestäni. Kaiken muun hyvän lisäksi ymmärrän nyt tieteenharjoittajien rehellisyyteen kohdistuvia uhkia paremmin. Vaikka tällä kerralla ei edes Suomen Kakadunmetsästäjien Liitto tarjonnutkaan minulle etelänmatkaa ja arvellut, että meidänkin pihalla oli varmaan kakaduja ihan harvennettavaksi asti, eikö niin.

yksi,..

Yksi ilahduttava lintuhavainto pääsi pihabongaukseen: kuusitiainen on tänä talvena löytänyt meille. Kunnollista kuvaa saat vielä odottaa, se on hermostunut veijari. Vaihtaa paikkaa yhtenään. Välillä minusta tuntuu, että se ei millään ehdi syödä lintulaudalta hakemiaan maapähkinänpaloja noin nopeasti; se varmaan jemmaa niitä omenapuun koloihin ja jäkälien alle. Kuusitiaisen tunnistaa hyvin tuosta skunkkiraidasta niskassa. Muuten se näyttää talitiaiselta, joka on vahingossa pesty kuudenkympin ohjelmalla pesukoneessa: haalistunut, kutistunut ja tukka sekaisin.

Tänään sitten kaikki oli kuten normaalisti. Valtavat lintuparvet pimensivät ikkunat, ja jouduin ensimmäiseksi aamulla viemään sangoittain lisää syötävää lintulaudoille.
Käpytikkakin ilmestyi. Tuosta omenapuusta repesi toissa vuonna iso haara liiallisen sadon painosta. Nyt tikka etsi syötävää siitä ja taisi löytääkin. Puu ei mahda enää pitkään olla ilonamme. No, meillä on silti niitä liikaa. Tästä saadaan sitten runsaasti nakerrettavia oksia kaneille ja omenapuuhalkoja meille.Mustarastaat hyppivät tarmokkaasti pitkin pihaa kuin eivät olisi koskaan poissa olleetkaan. Ja viherpeippo näytti minulle kieltä! Missä olitte lintubongauksen ajan, ruojat!- Kuka, minäkö? Ei kun minä olen varpunen, tsirp tsirp! Ja olin minä tässä eilenkin juu, et vaan sattunut näkemään.- Lälää, laske meidät!

25 kommenttia:

 1. Meinasin minäkin laskeskella lintuja, mutta sama homma oli meidän pihassa. Ilmeisesti viesti lintujen kesken oli kulkenut ja kaikki olivat tuijien sisällä tai lentäneet lähimetsään piiloon. Laskeminen unohtui kokonaan, kun en heti lintuja nähnyt. No seuraavalla kerralla taas yritän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin vähällä jättää koko bongauksen tekemättä, mutta tuloshan se on tuokin. Etteivät linnut olleet tavattavissa.

   Poista
 2. Miten ilkeän tempun tekivät sinulle, mokomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaikka täällä on aina ollut hyvä palvelu! Kiittämättömät!

   Poista
 3. Wow ! Beautiful pictures ! Your feeders are crowded. The birds need our help in winter !
  Greetings !

  VastaaPoista
 4. Meidän pihassa, ikkunan takaisessa salavassa, oli tasan ne kaksi talitiaista, jotka siinä muutenkin on. Ilmoitin varsinaiselle pihabongarillemme, joka asuu viereisen talon metsänpuoleisella sivustalla ja huolehtii omien ja muitten lintujen ruokkimisesta, että hän voi ottaa nämä kaksi talitiaista mukaan laskuihinsa.

  Sekava selostus? Mutta tätä ei nyt lintuyhdistyksen kuitenkaan tarvitse yrittää tulkita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan ne kaksi talitiaistakin voinut ilmoittaa :)

   Poista
  2. Niin olis, mutta annoin ne yhteiseen käyttöön, samaan ilmoitukseen. Onhan tää kuitenkin niinku samaa pihaa.

   Poista
 5. Juuri näin kävi minun myös ja kellonaikakin sama! Mä en antanut periksi, vaan aloitin uudestaan elikkä uusi tunti ja ruutuvihkoa täyttelemään. On niitä lintuja monesti ollut paljon enemmänkin. Laitoinkin palautetta, että jos ajankohta olisi aikaisemmin tai sitten parilla viikolla eteenpäin kun olisi valoisampaakin taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta helpompihan niitä on laskea, kun on vähemmän :)

   Poista
 6. Meiltäkin karkasvat heti kun asetuin kiikarin kanssa asemiin.
  Sinitiainen1, talitiainen noin 6, varpunen 2, käpytikka 2, lintuja vaaniva kissa 3 kpl.

  Nyt vasta huomasin että mut on lisätty lukulistalle. Hauskaa!!

  VastaaPoista
 7. Hauska juttu! Paitsi että linnut on aika kelmejä!

  VastaaPoista
 8. Aivan ihanan hauska postaus. Osittain myös siksi, että tinit loistivat poissaolollaan täälläkin. Ja tänään sitten niitä kuusi tiaisia ilmestyi meillekin. Kiitos herkullisesta bongaustarinasta. Aina ei voi voittaa, sen kun muistaisimme. Ja myös sen, että häviökin voi tuntua hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy pitää mielessä, että nollatuloskin on tulos.

   Poista
 9. Eikös se niin ollutkin, että saadaan ihmiset innostuneena seuraamaan pihan lintujen elämää ;) Onhan se elämää sekin, että poistutaan näyttämöltä, eikös niin :))
  Heikkoa oli minunkin tulokseni, vaikka sattuneesta syystä tein sen kolmasti. Paras tulos oli lauantain iltapäivä mökkiruokinnalla.
  7 lajia kaikkiaan 66 lintua. Muut olikin sitten alle kymmenen yksilöä. Eipä sili hauskaa se taas oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä laillahan saadaan jännitys pysymään yllä: nyt näet minut, nyt et!

   Poista
 10. Kylläpäs tempun tekivät, mutta toisaalta, temppu johti tähän hauskaan postaukseen, että siinä mielessä en valita. :-) Pointsit rehellisyydestä; olisi varmaan itsellenikin tullut mieleen vähän vääristellä tulosta... mitä en tietenkään olisi tehnyt, koska olen yltiörehellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta entäs ne tieteenharjoittajat, pystyvätköhän ne kuitenkin kaikesta vertaisarvioinnista huolimatta vähän vääntelemään tuloksia, en nyt tietenkään väitä että tutkimuksen maksajan toivomaan suuntaan mutta ehkä juuri oman tutkimuksen merkittävyyttä korostaen... No eeeei, mitäs minä nyt höpsin, ei sellaista voi sattua, tietenkään!

   Poista
 11. Haa, meillä kävi vähän samalla tavalla (siis yksi keltasirkku. YKSI. Anna mun kaikki nähdä ja kestää). Mutta olimme ovelia. Kesken bongauksen julistimme kymmenen minuutin tauon kun kamerasta loppui akku, ja lisäsimme uuden akun etsiskelyyn käytetyn ajan bongausajan loppuun. Se tepsi ainakin pikkuvarpusiin. Bongauksen aikana näyttäytyneet kolme kaveria "löysivät" yhtäkkiä pensaasta kymmenen kaveriaan, samoin harakat näyttäytyivät vasta tuolla loppuajalla. Ketaleet linnut kasvattavat ketaleita linnunlaskijoita, näemmä.

  Kuusitiaisen tuntomerkkeihin lisäisin vielä tuon hyvin kuvastakin näkyvän seikan että sillä on kokoonsa nähden tosi iso pää. Yhtä iso kuin talitiaisella, vain loppu lintu on tuommoinen sintti. Pää näyttää sitä omituisemmalta mitä kauemmin sitä tuijottaa. Tärkeä tuntomerkki. Puluilla sitävastoin on pieni pää. Ja fasaaneilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa teilläkin kierolaisia! Tätä tuntuu olleen liikkeellä; onkohan niillä joku salaliitto?

   Poista
 12. Mä olen ennenkin ollut sitä mieltä, että pikkulinnut on katalia olentoja jotka vaan haluaa kiusata ihmisiä. Meille ne tilasivat laskennan ajaksi jopa kauhean kovan tuulen!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt se on todistettu. Miksi ruokinkaan tuollaisia ilkiöitä!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...