keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Broileria voi syödä

Ehtikin vierähtää vuosia ilman että söin broileria. Eiliseen asti.

Alakerran isännällä jäi grillauskausi päälle.


Tavallinen Suomessa myytävä broileri ei ole mikään kanarotu vaan eri rotujen risteytys, hybridi. Se on jalostettu kasvattamaan valtavat rintalihakset. Kuudessa viikossa broileri paisuu pikkutipusta 1,7-kiloiseksi. Jotta rintalihasten paino ei kaataisi sitä nokalleen, siitä on tehty myös isojalkainen. Haluaisitko kuulla hieman broilerien kasvatuksesta?

Jos et halua, sinulla on ilmeisesti jo asiasta jonkinlainen käsitys. Jos haluat, löydät helposti tietoa netistä. Voit valita näistä käsitystäsi tukevan kannan tai vilkaista kaikki, jos tahdot saada monipuolisemman näkemyksen:

Kana nimeltä Ross 508 / YLE
Broilereiden kasvatus / Animalia
Uskomuksia broilerista / Siipikarjaliitto

Broilerien sekä niiden vanhempien elämässä on eräitä epämiellyttäviä piirteitä, joiden takia en ole viime vuosina tukenut kyseistä teollisuudenalaa ostamalla sen tuotteita. Toki olen silti joutunut tahtomattani tukemaan sitä verovaroin.

Nyt Suomesta ilokseni saa myös jonkun verran eettisemmin kasvatettua broileria. Suolaa & hunajaa -blogissa on hieno postaus aiheesta, käy katsomassa.

Ostin L'uomu nokan rintaleikkeitä koekäyttöön. Linkistä sopii käydä katsomassa, millaisesta elukasta on kyse ja miten se elää elämänsä.


Grillatessa meni aikaa hieman enemmän kuin pakkauksessa suositeltu 10 minuuttia, olihan pakkasta toistakymmentä astetta ja piti ensin rakentaa kunnon hiillos, ettei se loppuisi kesken. Alakerran isännän grillikausi ei ole vielä päättynyt. Yleensä se lopahtaa tammi-helmikuussa ainakin noin kuukaudeksi viritäkseen sitten taas entistä vilkkaampana, kunhan grilli on lapioitu esiin kevättalven hangista.Alakuvassa saattaa näyttää, kuin kananrintaa olisi hieman veitsellä sörkitty, ja niin onkin. Pitäähän kypsyysaste varmistaa ennen aterialle käymistä. Lisukkeena uunijuureksia ja jugurtilla jatkettua valkosipulimajoneesia. Jos nyt yrität kuvitella makua, voin kertoa, että itse kasvatetut palsternakat olivat taivaallisia ja broilerissa oli sitruunainen marinadi. Vai pitäisikö kirjoittaa reilusti vain marinaati, niin kuin marmelaati?


Kyllä oli taas mukavaa pitkästä aikaa syödä broileria, vaikka toden sanoen suurempi ikävä minulla oli pekonia niinä vuosina, kun olin jo alkanut vierastaa tehotuotantoa ja pekonia ei vielä saanut luomuna. Broileri on kuitenkin maultaan melko lähellä kania, mutta pekonia ei oikein voi korvata millään.

Alakerran isäntä huomauttaa tähän, että broilerissa on nahka! Kani on kokille päätyessään nahaton. Ei sama ollenkaan!

Tämä oli kyllä hyvä lisä ruokakaupan valikoimiin, täytyypä muistaa kiittää kauppiasta.

--------------------

Tervetuloa mukaan tämän blogin lukijoiden joukkoon, talikko!


43 kommenttia:

 1. Kiitos! Olen tällä joskus aiemminkin vieraillut ja nyt lisäsin luettaviin. Lueskelen täältä Espanjasta käsin. Omavaraisuus kiinnostaa 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita joku blogi julkiseksi niin käyn vastavierailulla :)

   Poista
 2. Hanki hyvä nainen oma possu, niin saat pekoniakin :) ja kiitos broilerivinkistä, aina kun ei ole mahdollista teurastaa naapurin kukkoja itse. Siis tarkoitan, että pienissä parvissa ei ole jatkuvasti harvennettavaa. Vaikka meillä onkin jo kolme paikkaa, jotka niitä meille luovuttaa systeemillä, että me saamme lihat ja he eivät joudu hoitamaan päiviltä päästöä. Like this deal :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selaa vähän taaksepäin, mulla on jo puolikas possu laitumella ensi kesänä! Mutta luomupekonia saa kaupastakin monta eri merkkiä nykyään, aina silloin kun sattuu olemaan. Useamman kerran vuodessa.

   Kukkodiili kuulostaa todella hyvältä!

   Poista
 3. Tehotuotanto on kyllä jotain, joka saa mielen samaan aikaan sekä surulliseksi, ahdistuneeksi, että vihaiseksi. On sinällään jokseenkin surkuhuopaisaa, ettei nykypäivänä kaupasta enää saa oikeaa kanaa ollenkaan. Mihin on maailma mennyt.

  Tuossa parisen kuukautta sitten meni pari itsekasvatettua kukkoa pakastimeen. Vihaan aivan yli kaiken sitä toisten elämän päättämistä, saa ahdistukseni nousemaan, mutta silti kun vaakakupissa on se elämä: täällä mukavaa ja reipasta kukkopojan elämää eläneen elämää, tai broilerin elämää - tarvitseeko edes sanoa enempää? Se on se mikä saa sitten kykenemään siihen.

  Ensi kesänä kun kanat taas alkavat väistämättäkin hautomaan, niin saavat isot munakasat alleen, jotta saamme sitten sieltä kasvattaa omaa lihaa. Eli minä saan. Mies ei halua olla lähelläkään, kun kukkoraasut joutuu pölkylle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kanaakin löytyy, luomua, pakastettuna, Pajuniemen.

   Poista
  2. Luomumunakanaloista voisi kysyä kanoja, jotka heillä menevät poistoon. Kuulemma kukaan ei Suomessa syö kanaa, joten munijakanat menevät minkinrehuksi, kun suorituskyky alkaa laskea. En ole kyllä itse kysellyt, kun kani vastaa kanaa melko hyvin. Niin, paitsi se nahka... Ja tosiaan luomukukonpoikaa saa pakastealtaasta.

   Poista
  3. Aikuisen kanan liha on selkeästi sitkeää, siksi nuo munintakanaloiden poistuvat linnut eivät ole oikein "syömisystävällisiä", eli eivät tekisi kauppaansa ihmisille. Samalla tavalla kuin broilerikin, kanakin teurastetaan nuorena, jotta se on syötävää.

   Tuo oli kuitenkin mukava kuulla, että pakasteesta olisi mahdollisuus löytää ihan oikeaa kanaa/kukkoa! Onkohan tämä kauppakohtaista, eli sitä myydään vain jossain tietyssä kaupassa? Yritin nimittäin kerran kysellä ja sanoivat että ainoastaan broileria löytyy.

   Poista
  4. Nämä kanat löytyivät keskikokoisen S-marketin pakastekaapista Lahdessa. Kanahan luonnollisesti vaatii pitemmän kypsytysajan kuin nuorempi elukka.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä. Mahtaakohan löytyä Prismasta? Pitää etsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomunokkaa saa Prismoista: kokonaisena pakastealtaasta, paloja pakatusta lihasta. Muistakin isommista kaupoista kannattaa etsiä.

   Poista
 5. Ihan mahtava juttu, kiitos tiedosta! Itselläni on myös tosi pitkä aika, etten ole antanut lupaa ostaa broileria, vuodenpäivät ehkä, mutta työpaikkaruokalassa kyllä olen syönyt muutaman kerran huonoa omaatuntoa potien :(. Jos tätä löytyisi jostain omasta lähikaupasta niin se olisi huippuhienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommista kaupoista löytyy, mutta eihän mikään estä pyytämästä omaa lähikauppiasta tilaamaan sitä vaikka kuinka pieneen puotiin.

   Poista
  2. Näin on ja huomasinkin, että tätä saa myös netistä tilaamalla. Ei muuta kuin pakastearkkuun vaikka vähän isompi satsi kerralla.

   Poista
  3. Pieneen puotiin tilaamisessa voi olla ongelmansa. K-kauppias tilasi luomumunia, kun valitin, että ne on pitkään olleet lopussa. Tilattiin, ja sitten niitä ostettiinkin niin vähän, että hän joutui myymään alennuksella ja palauttamaan.

   Poista
 6. Onneksi olkoon! Minäkin olen lumoutunut Luomunokasta! Teen siitä laiskalle ruuanlaittajalle sopivan, tässä taloudessa muutamaksi päiväksi riittävän annoksen: uunivuokaan mieleisiäni juureksia ja se vuorokauden jääkaapissa sulanut "nokkaeläin" oman maun mukaan maustettuna.

  Noilta www.luomunokka.fi -sivuilta löytyy kivaa tietoa! Myös tietoa myyntipaikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaista nokkaeläintä en ole vielä kokeillutkaan :)

   Poista
 7. Olen etsinyt niitä kukkopoikia meidän Prismasta, ei ole löytynyt. Pitänee kaupungissa käydessä tutkia isomman Prisman tms valikoimat.
  Luomunokka-sivut pitää käydä tutkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monien luomutuotteiden kohdalla on meidän S-marketissa yleensä tyhjää, mutta aina välillä tärppää. Annan aika usein palautetta, jotta tietävät että kysyntää olisi. Vikahan on aina tuottajassa, jolla on kapasiteettiongelmia...

   Poista
  2. Se, että luomuhyllyissä on tyhjää, on myös hyvä merkki! Siis niitä ostetaan tosi innokkaasti!

   Poista
 8. Ooo! Mahtaiskohan löytyä meidän kylän kaupoista?? Kasvatuspaikkakin näyttäs olevan aika hollilla.. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain. Kuinkahan kauan kestää, ennen kuin Nokan täytyy lisätä tuotantoa.

   Poista
 9. Kannattaa Prisman kauppiaalle tehdä ehdotus jos ei muuten löydy pakastealtaasta. Aika hyvin ne tilaa jos jotain pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tosiaan pienempiinkin kauppoihin voi esittää toivomuksia.

   Poista
 10. Hyvä juttu, että luomubroileria on tulossa valikoimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on askel parempaan suuntaan.

   Jotkut eläinten oikeuksien puolustajat olisivat kylläkin eri mieltä. Jos kaikki eläinten hyväksikäyttö on väärin, luomubroilerin tulo markkinoille vain vaimentaa linnunsyöjien omantunnontuskia ja tekee vääryydestä hyväksyttävämpää. Onhan tuokin perusteltu näkökanta. Kaikki tai ei mitään.

   Poista
 11. Jos meille hankitaa kanaa, on se kokonainen siitä syystä, että on kahta eri makua. Mä en rintapaloista välitä, vaan haukkailen jalat ja maukasta on. Ei ees kerran kuussa, mutta kun on joskus tarjouksessa, niin ostan elukoille.

  Jos aatellaan kanojen eli proileleitten kasvatusta, ni hyvin niillä on olot, ku niitä vertaa 20-30v sitte olleisii oloihi. Eläin on eläin, ei yksilö. Oon itte lattiakanalassa useinki käynny, hyvin siellä siipikarja viihtyy ja ovat ilosen olosia otuksia.

  Välillä viherpiipertäjät vinkuu kuinka kalliiks lihan kasvattamiin tulee, mutta kun ne laitettais syömään vaan ja ainoastaan itte kasvattamiaan kasviksia, ni lopputalvest alkais olla äitiä ikävä.Ilman soijjaa ja muita vastaavia ehkä aikasemminki. Ne ulkomaailmasta tuodut kasvikset ne kallista on ja saastuttavat taatusti enemmän ku liharuoka, kun niitä lentskoilla ja laivoilla tänne rahdataa.

  Se on aina mihkä vertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliiksi tulee myös suomalaiset salaatit yms., kun niitä talvenpimeydessä kasvihuoneissa kasvatetaan. Siis jokaiseen ajankohtaan/vuodenaikaan sopivaa suomalaista rehua meille itsekullekin! Ja elukat kasvatettu niinkuin niiden luonnostaan kuuluu kasvaa.

   Kotona tämä valinnanmahdollisuus on. Pitäiskö meidän ryhtyä parantamaan myös koulu- ym. laitosruokailua?!!!

   Poista
  2. Saman verran se kai saastuttaa, tuodaan sitä soijaa tänne ihmisten tai eläinten rehuksi. Et kyllä mitenkään laskemalla saa lihansyöntiä vähemmän saastuttavaksi vaihtoehdoksi. Se kuluttaa myös enemmän vettä ja vie enemmän viljelymaata, ja loppujen lopuksi sitä lihaakin rahdataan maasta toiseen, kun elukat syntyvät yhdessä paikassa, kasvatetaan toisessa, teurastetaan, leikataan, jalostetaan, pakataan, varastoidaan, vähittäiskaupataan ja kulutetaan aina eri paikassa.

   Jos äijät laitettaisiin syömään vain itse kasvattamaansa lihaa, voisi tulla äitiä ikävä jo syksyllä. Metsästäjät sitten erikseen. Metsästyskään ei kuitenkaan ole ihan halpa eikä saastuttamaton harrastus, vaikka äkkiseltään voisi luulla. Eikä kaikkien ulottuvilla. Ihan hyvä, koska ei riistaakaan riittäisi kaikille.

   Tämä viherpiipittäjä vinkuu, että liha on liian halpaa ;)

   Poista
  3. Ja Mäntyselle viisi hurraahuutoa laitosruokailun puolesta!

   Poista
  4. Vanhaks oon menny, ku en enää saa agiteerattuakaa kunnolla. No, myönnän että liian laimeen laitoin. Toivoin että oisin saannu tällä teitä törkittyä suurempaan ja vihasempaan keskusteluun, mutta katotaan mitä mun uusin tuotos saa aikaan, vaiko ei mitään. Mutta jo sun ja mäntysen kirjotus toi iloa mielelle.

   Poista
  5. Sitä se alakerran isäntäkin toppuutteli: "Se trollaa!" Sanoin sille, että trollaan takas. Tuo oli kyllä tosiaan aika mieto eikä edes uskottava; ei kukaan voi tosissaan väittää tuollaista. Olisit sanonut, että tehotuotanto on ekologisempaa kuin luomu, kun se vie vähemmän tilaa ynnä muuta. Ja että jos kaikki ruuan tuotanto olisi luomua, miljoonat kuolisivat nälkään, geenimuunnellut viljat pelastaa maailman. Saat nämä trollausvinkit ihan ilmaiseksi :)

   Poista
  6. Kiitos vinkeistä. Etten vaan käytä niitä oppeja täällä ;DDD
   Ja terkkuja alakerran isännälle, viksu äijjä.

   Poista
 12. Kiitos aivan loistavasta postauksesta, sillä on väliä mitä syö. :)

  Kirpsakkaa loppuviikkoa. <3

  VastaaPoista
 13. Tää on erittäin hyvä juttu ! Ehkä mäkin vielä opin sitä syömään. Vuosiin ei ole tehnyt mieli. Tehotuotetut on mun mielessä niin niljakkaita, jauhomaisia ja mauttomia. Naapurin Maalaiskananpoikaa olen ostanut pari kertaa. Se on tuntunut astetta paremmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Naapurin Maalaiskananpojastakin oli puhetta tuolla Suolaa & hunajaa -blogissa.

   Poista
 14. Suuri kiitos broiskuvinkistä! En ole kyseistä tipua meidän kaupoissa nähnyt, mutta toisaalta en ole niin kovin tarkasti katsellutkaan. Pitänee lähteä tarkastuskierrokselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän minäkään älynnyt edes vilkaista broilerihyllyyn, ennen kuin olin kuullut tästä muuta kautta. S-ryhmän kaupoissa on monesti luomutuotteet merkitty törkeän huonosti. Niin kuin minulla olisi aikaa aina kävellä kaikki ne kilometriset käytävät ja tutkia jokaisen tuotteen nimikyltti oikein tarkkaan siltä varalta, että jossain olisi jotain uutta ruokaa, jonka etiketissä on miniskuulinen vihreä täplä!

   Poista
 15. Kuten yhdessä kommentti vastauksessa sanoitkin, Keskeneräinen, luomubroitsu on linnunlihan himoisten ihmisten omantunnotuskien vaimentamista. Ja tekee broilerin syömisestä hyväksytympää. Hyvin osaa firma myös markkinoida. Ja niin pitääkin, eihän ihmiset muuten osta ja kokeile.
  Ajattelin ensi pistää vähän faktaa kommenttiin, mutta en halua provosoida, enkä vaikuttaa kenenkään ostopäätöksiin. Ja minusta on kamalaa, jos joku ei halua syödä jotain, minun mielipiteiden takia. Sitäpaitsi, minä olen vain tyytyväinen, jos immeiset "roileria" syövät. Se tietää broilerkäsittelijälle lisää töitä!
  Koska broileri on kuitenkin tullut jäädäkseen ihmisten ruokavalioon, on pelkästään hyvä että, kokeillaan eläinystävällisempiä kasvatustapoja. Mutta hintahan se on kuitenkin, mikä suurimmalla osalla kuluttajista, ratkaisee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä faktaa tänne! Kuluttajilla on oikeus tietää! Jokainen sitten tekee päätöksensä itse kohdallaan.

   Poista
 16. Mulla on yksi harrastekanalan pitäjä ystävä, jolle kuoriutuu tosi monet tiput vuodessa ja karkeasti ottaen niistä se puolet on kukkoja, joita kukaan ei osta tai ne ei ite tietenkään voi niitä kaikkia säilyttää. Eivät halua kuitenkaan itse syödä niitä, joten mä saan useimmiten "broilerini" kotiin kannettuna pahvilaatikossa. Todella tuoreena eli elävänä vielä. Vaihtokaupalla.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...