sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Oma siemen

Kuka omistaa siemenet?

Kanadassa säädettiin viime vuoden lopulla laki, jollaista ylikansalliset maatalousjätit yrittävät saada voimaan kaikkialla: siemen ja kaikki mitä siitä syntyy on pysyvästi siemenen myyjän   (= jalostajan / patentoijan) omaisuutta.

Yhtiö, jonka siemeniä ostat, voi antaa sinulle väliaikaisesti etuoikeuden kerätä viljelmistäsi kasveista siemeniä, varastoida ja käsitellä niitä, valikoida ja jalostaa, tuoda ja viedä niitä maasta. Nämä oikeudet kuuluvat kuitenkin peruuttamattomasti ja pysyvästi yhtiölle; se voi myöntää ne sinulle tai kieltää ne sinulta.

kuva: teamjenkins / Flickr


Samaan päämäärään on aikaisemmin pyritty myymällä viljelijöille steriilejä hybridisiemeniä, jotka kyllä antavat sadon, mutta sadosta kerätyt siemenet eivät enää ole hedelmällisiä.

Lievempi keino on tavallisten, lisääntymiskykyisten hybridisiementen tarjonta. Olet luultavasti itsekin hankkinut kaupasta siemeniä, joiden pussissa lukee F1. Kyseessä on silloin kahden ominaisuuksiltaan erilaisen lajikkeen risteytys, hybridi. Hybridisiemenet tuottavat runsaan, terveen, elinvoimaisen ja tasalaatuisen sadon. Mutta jos keräät seuraavan sukupolven siemenet ja kylvät ne, tulos onkin aivan erinäköistä. On pitkää ja pätkää, lihavaa ja laihaa, makeaa ja kitkerää, aikaista ja myöhäistä, punaista ja valkoista, taudinkestävää ja rupista. Siksi hybridisiemenet pitää ostaa aina uudestaan kaupasta, joka vuosi.

Vielä näppärämpi konsti on painaa siemenpussin kylkeen merkintä F1, vaikka pussissa olevat siemenet oikeasti ovatkin jotakin vakiintunutta lajiketta, joka tuottaisi itsensä näköisiä jälkeläisiä vuodesta toiseen, jos joku vain ottaisi niistä siemenet talteen ja kylväisi ne.




Lainasin kirjastosta kirjan Oma herne ja valitut pavut. Siinä annetaan neuvoja siementen keräämiseen ja varastointiin, kerrataan risteyttämisen ja perinnöllisyyden aakkoset  ja suorastaan yllytetään jalostamaan itse kotikonstein juuri omaan pihaan sopivia, oman maun mukaisia lajikkeita.

Heräsi epäilys, että tämä kirja saattaa olla piankin lainvastainen tai ainakin usuttaa lainvastaiseen toimintaan. Pitäisi varmaan ostaa omaksi, niin kauan kuin se on mahdollista. Jos Suomeen saadaan vastaava laki kuin Kanadassa säädettiin, ryhdyn lainrikkojaksi. Saatan jopa liittyä Maatiaiseen! Jaa, mutta täytynee järjestäytyä jo ennen sen lain säätämistä. On sitten helpompi mennä maan alle vaihtokauppaamaan pimeitä siemeniä, kun on kontaktit valmiina.



Toki muissakin kirjoissa neuvotaan omaan siemenkasvatukseen.

kirja-alesta

Paitsi että haluan vastustaa maatalousjättien ylivaltaa pienviljelijöihin, olen myös huolissani viljelykasvien yksipuolistumisesta. Ennen vähän joka kylällä oli oma peruna- ja omenalajikkeensa, omannäköiset kanansa ja sikansa. Viljoista oli lukemattomia hieman toisistaan poikkeavia kantoja. Nyt kaikki ostavat siemenensä samalta firmalta ja samaa lajiketta kasvaa sadoillatuhansilla hehtaareilla. Entäs, kun siihen iskee tauti?

Jostakin vähäpätöisestä maatiaiskannasta saattaa löytyä geeni, joka antaa vastustuskyvyn uudelle taudille. Paljon näitä kantoja on jo menetetty, mutta onneksi on myös kerätty siemenpankkeihin, mitä vielä on jäljellä viljelykasvien monimuotoisuudesta. Siemenpankit ovat kuitenkin museoita. Parhaiten maatiaislajikeiden geenivarat säilyvät ja monipuolistuvat, kun niitä viljellään vuodesta toiseen, otetaan siemen talteen ja kylvetään se taas.



Ostin viime vuonna Ikeasta laittomia puuhiani varten tällaiset kivat laatikot, kaksi lootaa 3,99 €. Näissä aion säilyttää sulassa sovussa niin kaupan kuin omia ja ystäviltä vaihdettuja siemeniä. Tähän asti siemeniä on ajelehtinut siellä täällä, ruokakaapissa, tietokoneen vieressä, vintissä, lipastossa. Jos oikein aktiiviseksi heittäydyn, laadin myös kylvösuunnitelman ja -kalenterin.

Katsotaan nyt, mitä kaikkea sitä jaksaa.


19 kommenttia:

  1. Asiaa puhut, mutta eikös se itävyys heikkene, jos kauan säilyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Faaraoiden haudoista on löytynyt tuhansia vuosia vanhoja vehnänjyviä, jotka ovat vielä lähteneet itämään. Toisaalta juuri palsternakan siemen ei idä kunnolla enää vuoden vanhana. Säilytysolosuhteet vaikuttavat myös asiaan. Esimerkiksi Huippuvuorten siemenpankki on louhittu kallioon ja siellä on tasainen -18 asteen lämpötila.

      Mutta parempi tapa varjella viljelykasvien eri kantoja olisi tietysti viljellä niitä vuodesta toiseen.

      Poista
  2. Tilasin syksyllä tuon kirjan omaan hyllyyn ja se on kyllä tosi hyvä kirja! Tajusin sen avulla myös, että minulla on ollut myös hiukan aloittelevan moukan tuuria, että olen onnistunut kasvattamaan esim. porkkanan siemeniä, jotka tekivät oikeasti syötäviä ihan satoisia porkkanoita. En ollut koskaan enne lukenut asiasta noin luonnontieteelliseltä kannalta.

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen jo varautunut rikkomaan lakia tässä asiassa. F1-siemeniä vältän kuin ruttoa, vaikka on niitäkin joskus vahingossa päässyt meille kasvamaan. Mutta ennen kaikkea olen ottanut siemeniä talteen ja vaihtelen niitä kaverin kanssa. Ja koska sain jenkkien kokoa olevia kansioita, joihin ei A4:set istu suosiolla, mutta niissä sattui olemaan muovitaskut valmiina, niin nytpä minulla on kirjahyllyssä siemenkansio, jossa on joka lajikkeelle oma muovitaskunsa, missä on sitten siemenet paperissa. Järjestäytynyttä sen olla pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. F1-siemenet ovat tosi hyviä, jos ei ole aikomusta ottaa sadosta siementä talteen. Minähän harrastan itse lihakanien risteyttämistä, koska risteytykset vaan kerta kaikkiaan ovat elinvoimaisempia. Jalostaminen käy mielenkiintoiseksi sitten F2-sukupolvessa, kun alkaa tulla hajontaa, mutta silloin ei tietysti saada parasta mahdollista tulosta. Tosin niin kasvien kuin eläintenkin jalostuksen epäonnistuneet tuotokset voi kuitenkin syödä, joten ihan hukkaan eivät kokeilut mene.

      Poista
    2. Mä en kerta kaikkiaan kestä sitä, jos en saa otettua mun parhaista tomaateista yms itse siemeniä talteen. On käynyt niin, että kun on ostanut sekä normaaleja, että F1-siemeniä, ei sitten enää muista loppukesästä, kuka oli mikä ja ottaa kaikista siemenet. Kasvattaa niitä seuraavana kesänä ja sitten yksi lajike tekeekin mielenkiintoista kasvia, joka saa aikaan kukkien ja lehtien sekoituksia, kun niiden pitäisi olla erikseen. Byääh! No, opinpahan läksyni... Ja siksi systeemini on nykyään se, että otan itse talteen siemenet sadosta ja ostan harkiten lisää uusia lajikkeita, mutta vain sellaisia, mitkä ovat lisääntymiskykyisiä. Sitä paitsi, olen niin pihi, että en todellakaan kykene ostamaan sitä muutaman kymmenen sentin siemenpussia montaa kertaa, se ostetaan vain kerran ja sen jälkeen kerätään siemenet talteen :)

      Poista
    3. Sepä, aina pitäisi merkitä kaikki muistiin eikä kuvitella ilmankin muistavansa, kun ei sitten kuitenkaan...

      Poista
  4. Pitääkin lukaista tuo kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset kirjat ovat juuri sopivia tammikuussa luettaviksi.

      Poista
  5. Kehäkukkien siemeniä olen minäkin keräillyt ja kylvänyt sitten seuraava kesänä. Chileistäni olen myös siemeniä ottanut. Viime kesänähän porkkanani kukkivat "onnistuneesti", mutten kerännyt siemeniä. Lehmille syötin nämä yksilöt.
    Olen myös tutustunut esittelemiisi kirjoihin. Omien siementen kerääminen olisi kiehtovaa, mutta jotenkin vain tuntuu, ettei aika riitä kaikkeen! Mistähän sitä saisi lisää? Anyone??
    Jossain vaiheessa, kun näitä hybridisiemeniä alkoi tulla markkinoille, mietiskelin, onko ne "lempeämpi" vaihtoehto GMO:lle. Olen kyllä itekkin ostanut FI siemeniä. Ainakin chiliä ja kesäkurpitsaa. Kevään huumassa ei pysty miettimään ja tekemään järkeviä valintoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kehäkukkani ovat toistaiseksi hoitaneet kylväytymisen niin hyvin, että kerätyt siemenet ovat jääneet käyttämättä.

      Aikaa voi ostaa aikapankista. Olen harkinnut 25-tuntisia vuorokausia, mutta ovat kuulemma kalliita.

      Tällaisen viljelijän, jolla ei aika ja jaksaminen riitä kaikkeen, ja joka kuitenkin ostaa uudet siemenet taas ensi kevääksi, sopii hyvin käyttää F1-siemeniä. Siinä on se rasittava risteytysvaihe ulkoistettu ja pääsee suoraan nauttimaan parhaasta sadosta.

      Poista
  6. No huhuh, melkoista touhua. Kiitos kirjoituksesta, herätit todellakin mielenkiintoni tätä asiaa ja erityisesti tuota kirjaa kohtaan!

    VastaaPoista
  7. Hyvä kirjoitus. Eläminen on muutenkin ajoittain riittävän monimutkaista ilman näitä maailmanlaajuisia keplottelusopimuksia, joiden tarkoituksena on vain ja ainoastaan rahastaa.
    Selasin mm. Korpikankaan siemenluetteloa ja totesin vihannesten siemenvalikoimassa olevan melkeinpä enemmän FI-siemeniä, kuin muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri osa ihmisistähän ei kerää siemeniä talteen. Heille F1 on oivallinen valinta. Mutta ilman perinnelajikkeiden harrastajia oltaisiin kohta kaikki suuryritysten armoilla.

      Poista
  8. Kiitos linkeistä! Eipä kai muuta kuin Hyötykasviyhdistyksestä ja Maatiaisesta ynnä muista siemenvaihdoista, ja omasta ja tuttujen puutarhoista keräilemällä. Mutta entäs ammattiviljelijät!

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...