tiistai 2. joulukuuta 2014

Viimeinen vuosisata?

Martin Rees on viisas. Lisäksi hän on Cambridgen yliopiston kosmologian ja astrofysiikan emeritusprofessori, kirjailija ja paljon muuta. Tiivistetty parin kappaleen mittainen lista tärkeimmistä muista jäsenyyksistä, arvonimistä ja hommeleista, joihin hän on ollut osallisena, löytyy tuolta, jos haluat kurkata. Sitä paitsi hänellä on Dumbledoren nenä!

Baron Rees of Ludlow, Kt., OM, FRS, HonFREng FMedSci., kuva: Flickr

Reilu kymmenen vuotta sitten Rees julkaisi kirjan Our Final Century. Ameriikan ihmemaassa, missä ihmiset haluavat kaiken heti, kirja ilmestyi nimellä Our Final Hour. Tässä kirjassa Rees arvioi, että ihmiskunnan todennäköisyys selviytyä kuluvasta vuosisadasta on 50%. Itse en olisi tuosta kovin huolissani, sillä henkilökohtaisen selviytymiseni todennäköisyys on nolla prosenttia.

Jos sinulla on 17,5 minuuttia luppoa, voit kuluttaa sen katsomalla Martin Reesin Ted Talk -puheen maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Jos ehdit katsoa vain ihmiskunnan, aloita kahdeksan minuutin kohdalta. Tai jos et ehdi, kerron spoilerina kohdan, josta tykkäsin: Auringollamme on yli puolet elinajastaan edessäpäin. Jos jotain älyllistä elämää asuu tällä planeetalla vielä, kun aurinko alkaa sammua, se on yhtä kaukana meistä kuin me bakteereista. Ja jos maapallon elinikä kuviteltaisiin vuoden mittaiseksi, tämä vuosisata olisi yksi neljäsosasekunti kesäkuussa.

Rees on teknologiaoptimisti: hän uskoo, että teknologia tarjoaa keinot joilla yhdeksän miljardia ihmistä mahtuu elämään tällä planeetalla siedettävissä oloissa vuonna 2050. Hän on kuitenkin politiikkapessimisti: mahdetaanko noita keinoja ottaa käyttöön.

kuva: BBC / Flickr

Mitä pitemmälle vuodet vierivät, sitä selvemmäksi tulee, että emme aio pysäyttää ilmaston lämpenemistä nyt, kun se vielä voisi onnistua. Eiköhän Reeskin ole jo arvioinut prosenttinsa uudelleen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ei vaan ole viitsinyt sanoa.

No, nythän on Perussa meneillään ilmastokokous. Jospa ne siellä sorvaavat hyvän sopimusluonnoksen ja miettivät rahoituksenkin valmiiksi, niin päästään ensi vuonna Pariisissa allekirjoittamaan sopimus, kuinka pelastetaan maailma. Vielä ehtisi.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi Hämeestä2. joulukuuta 2014 klo 16.12

    Ei ole ihan varmaa, että ilmastokokous tai muutkaan ilmaston pelastamiseen tähtäävät toimet pelastavat maapalloa ja sen päällä räpistelevää elämää. Avaruus ympärillämme on täynnä uhkia, ns. pyrstötähtiä ja isompiakin kappaleita, jotka voivat tuhota hetkessä tämän pikku pallon. Ellemme ehdi ensin itse vaikkapa muutamalla ydinpommilla. Pallo voi myös jatkaa matkaansa, vaikka jotkut tehokkaat mikrobit tuhoaisivat ihmiset sen pinnalta. Jotkut muut elämänmuodot voisivat kokea sen tosi hyväksi asiaksi.

    Pitääkö tämä pallo "pelastaa". Pitäisikö näiden ahneiden, sotaisten kulttuurien toivoa jatkuvan?

    No, minä vain kysyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi Hämeestä2. joulukuuta 2014 klo 16.29

      Muuten, dinosauruksetkin kokivat massiivisen tuhoutumisen. Ja vielä: eikö meidän jokaisen "maailmanloppu" tapahdu kun kuolemme!

      Mitä sen jälkeen on odotettavissa (kuten vaikka dinosaurusten jälkeen), on meille nyt arvoitus.

      Poista
    2. Maailman voisi ehkä parhaiten pelastaa hävittämällä äkkiä ihmiset. Mutta katsotaan nyt, kuinka tässä käy. Tai katsotaan vähän alkua; sitten kun jo arvataan, miten tämä päättyy, ei tarvitse katsoa loppuun asti.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...