maanantai 15. joulukuuta 2014

Tappajapossu

Paljastui, että myös suomalaisilta sikatiloilta on löydetty sairaalabakteeria. Miten se on mahdollista, Suomessahan EI syötetä eläimille antibiootteja rutiininomaisesti rehun mukana? MOT näyttää aiheesta dokumentin tänään kahdeksalta. Koen olevani hienosti ajan hermolla, kun vastikään mainitsin aiheesta pinnallisesti liidellen.

Sairaalabakteereissa on se ongelma, että niihin eivät antibiootit tehoa. Jo nyt 40 000 ihmistä kuolee vuosittain sairaalabakteereihin pelkästään EU:ssa ja Yhdysvalloissa, ja tilanne pahenee. Nuo bakteerit leviävät kulovalkean lailla, koska emme tunne keinoja pysäyttää niitä. Tällä hetkellä niitä on 15 prosentilla sikatiloista Suomessa. Entä ensi vuonna?

kuva: palo / Flickr


Tässä muutama lisälinkki, nyysitty Ylen sivuilta. En tunne syyllisyyttä, kun käytän Ylen materiaalia tässä blogissa. Maksanhan korkeaa Yle-veroa, vaikka minulla ei ole telkkaria enkä löydä radiotani. Sitä paitsi tämä taitaa olla vain ylimääräistä mainosta Ylen tuotannolle. Tässä siis asiaa:





kuva: Andrew Shieh / Flickr

Kokeilin tuota linkkilistalla olevaa testiä: Kuinka hyvin tunnet joulukinkkusi elämän? Hoo, siitä voi vaikka oppia jotain! Sian elämä on ihmeellistä.

kuva: Matthieu Aubry / Flickr


----------------------


Tervetuloa seuraamaan tätä blogia, Tillariina K.!
Aion silti jatkossakin julkaista pokkarilla ikkunan läpi otettuja suttuisia kuvia linnuista, vaikka kadehdin niitä upeita muotokuvia, joita sinulla on niistä blogissasi.

Powitanie, Anthony Garden!


15 kommenttia:

  1. Tunnen joulukinkkuni 7/8. En olisi uskonut, että pesänrakentamistarpeet olisivat pakolliset. Veikkasin sitä hampaiden hiontaa. Hyi minua julmaa ihmistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä "pesänrakentamistarpeilla" pystyy toden tullen rakentamaan pesän korkeintaan hiirelle, mutta onpa lain kirjain täytetty, kun on kourallinen olkia varisteltu lätin lattialle.

      Poista
    2. Silläpä juuri menin harhaan. Eipä ole paljon porsitushäkki kuvissa olkia näkynyt!

      Poista
  2. Se on hyvä! Tunnetko myös tautitilanteen paikassa, josta possut tulivat sinulle? MRSA-bakteeritartunta ei näy siasta päälle päin.

    VastaaPoista
  3. tehomaatalouden ansioita. Meillä ei ole joulukinkkua tai yleensäkään sianlihaa. Lapsuudessa minun herkkujouluruokani oli perunat ja säilykeherneet, nyt syön koko joulukuun rosollia, ehdoton lemppari:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosolli on täydellistä! Ei siis sillisalaatti, joksi sitä myös kutsutaan. Silli sillinä, sille kuka sitä tahtoo. Vaan ROSOLLI, ah! Pitääkin terästäytyä ja tehdä sitä taas! Kiva että muistutit!

      Poista
  4. Ups! Arvasin luomusikatilojen määrän yläkanttiin, kun meille on joulukinkku yleensä löytynyt vain kohtalaisella etsinnällä. Eipä ihme, että luomukinkku on kallista.

    VastaaPoista
  5. Thank you for the warm welcome :)) I love your piglets :) I can not stop to look at :) Best wishes I send, Monika

    VastaaPoista
  6. Ongelmasta selviää, oletan, kun käsittelee omankin possun kypsentämätöntä lihaa kaikkia hygienian sääntöjä noudattaen.

    VastaaPoista
  7. Norjalaisesesta broilerinlihasta 1/3, jonkun tiedon mukaan 70 % on nyt saastunutta, niissä on resistenttejä bakteereja. Täällä on kovasti lohduteltu, että broileria on ihan turvallista käyttää, bakteerit tuhoutuu kuumennettaessa. Paitsi että ei se ihan niin olekaan. Yksi norjalainen tutkija kertoi, että vaikka bakteerit tuhoutuu, niiden dna säilyy esim. paistoastioissa tai ihmisen vatsassa. Kun ihminen sitten saa antibioottia johonkin vaivaan, taudin bakteerit voivat kopioida tämän resistentin bakteerin dna:n ja muuttua nekin resistenteiksi.

    Pelottavia juttuja. Ja ihan ihmisen itse aiheuttamaa.

    Linkki norjakieliseen juttuun tässä: http://www.nationen.no/naering/hjelper-ikke-a-steke-bakterie-kylling/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt huojentaa, etten syö tehotuotettua lihaa! Vaikka voivathan nuo jotain kautta tarttua luomuelukoihinkin, tai ihmisestä toiseen.

      Kun antibiootit lakkaavat toimimasta, saamme tuntumaa siihen, kuinka hienoa oli elämä ennen vanhaan.

      Poista
    2. Ja ajattelehan miten lyhyen aikaa antibiootteja on käytetty! Suunnilleen viime sodan jälkeen penisilliiniä alkoi olla mahdollista saada lääkkeenä, eikä sitä silloinkaan yleisesti käytetty jokaisen koululaisen angiinan hoitoon. Seitsemänkymmentä vuotta, ja olemme onnistuneet tärvelemään tämän(kin) asian.

      Poista
    3. Ehkä se olikin liian hyvää ollakseen pitemmän päälle totta.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...