torstai 4. joulukuuta 2014

Apua

Joulun alla kaikenkarvaiset hyväntekeväisyysjärjestöt kolkuttelevat omatuntojen ovia. Joku jakaa puuroa köyhille Suomessa, joku Mumbaissa; joku rokottaa lapsia tai istuttaa puita ja joku tarjoaa tilaisuutta lahjoittaa kaverisi nimissä köyhälle lehmä tai moskiittoverkko. Helppo, erilainen joululahja!

Sitten on tämä aivan radikaali ajatus, että entäs jos se köyhä tietääkin itse paremmin, tarvitseeko hän lehmän vai ehkä hammashoitoa, silmälasit, katon korjauksen, aurinkopaneelin, kierukan, ammattikoulutuksen tai kengät. Ja että hänhän voisi itse parantaa elämäänsä hankkimalla juuri sitä mitä tarvitsee, jos antaisimmekin sen lehmän sijasta hänelle rahaa kouraan.

Isot yhteiskunnalliset hankkeet ovat eri asia. Pitäähän valtion rakentaa teitä, sairaaloita ja kouluja, vetää vesijohtoja, rokottaa lapsia, valistaa ja kouluttaa. Nyt puhutaan yksittäisten ihmisten elintason parantamisesta. Voitko vakaumuksella sanoa, että sinä tiedät, mitä joku savimajassa elävä kenialainen perheenäiti tarvitsee? Paremmin kuin hän itse?

kuva: Neil Palmer / CIAT / Flickr

Asiasta on itse asiassa tehty kymmenittäin tutkimuksia, ja yllättäen ne kaikki osoittavat, että köyhät eivät olekaan köyhiä vain siksi että ovat niin tyhmiä tai tahtovat laiskotella, vaan että jos heille tarjotaan mahdollisuus, he osaavat tehdä ratkaisuja joilla nostaa itsensä ja lapsensa ylös siitä suosta.

Aärimmäinen köyhyys on tiukassa yhteydessä liikakansoitukseen: lapsiluku on kaikissa yhteiskunnissa pudonnut kestävälle tasolle siinä samassa, kun lapsikuolleisuus laskee alle kymmeneen prosenttiin. Vain tätä kautta voi pysäyttää väestöräjähdyksen.

GiveDirectly -järjestö, josta olen aikaisemminkin maininnut, antaa äärimmäisen köyhille ihmisille rahaa. Järjestön toiminta on täysin läpinäkyvää; he raportoivat kaikesta toiminnastaan, hyvistä ja huonoista uutisista, saman tien nettisivullaan. Suoran lahjoittamisen vaikutuksia vastaanottajien elämään on tutkittu kattavasti.

kuva: Wikipedia

Keniassa avunsaajat ovat eläneet ennen lahjoitusta keskimäärin 0,65 dollarilla päivässä.

Seurantatutkimuksissa on todettu, että apua saaneiden tulot ovat lisääntyneet 34%. Lasten nälkäpäivät ovat vähentyneet 42%. Muutos on pysyvä. Avun vastaanottajat ovat siis osanneet sijoittaa rahat itselleen järkevimmällä tavalla niin, että ne parantavat heidän elintasoaan pysyvästi eikä vain niin kauan kuin alkuperäiset lahjoitusrahat riittävät.

Lahjoitetusta eurosta 91 senttiä menee perille avuntarvitsijalle, vain 9 senttiä systeemin pyörittämiseen.

Kun sinulla taas näyttää olevan ylimääräistä aikaa ruudun ääressä istumiseen, voit joutessasi katsoa vaikka Joy Sunin, pitkän linjan avustustyöntekijän, TED talk -puheen aiheesta.

Viimeksi kun tästä järjestöstä oli täällä puhetta, GiveDirectlylle ei vielä pystynyt lähettämään rahaa PayPal-tilin kautta. Nyt pystyy.

Vink, vink.

7 kommenttia:

 1. No oisit ny sit samalla kertonnu kuin sinne voi sielt paypalist rahaa laittaa. Mä en oo viellä opetellu ku maksaan sitäkautta.
  Helppo ja yksinkertanen ohjeistus, kiitos, niin rahaa lähtee heti. :D Laita vaikka s-postilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan tähän niin muutkin näkee. Sinulla on siis olemassa PayPal-tili ja olet siirtänyt sinne pankkitililtäsi rahaa. Kun menet GiveDirectlyn sivuille, oikealla ylhäällä on namiska, jossa lukee Give Now. Siitä kun napsautat, pääset sivulle, jossa voit määritellä summan jonka haluat lahjoittaa, maan ynnä muuta. Alimpana on valittavissa kaksi maksutapaa: Credit/Debit Card taikka PayPal. Näppäset vain oikeaa vaihtoehtoa niin sinut lennätetään suoraan PayPal-maksutapahtumaan. On helppoa.

   Poista
  2. *Kiitos, kumarrus ja levee hymy*!!
   Alakerran isännän kiusaks viellä suukko sun poskelles.

   Poista
  3. Älä ala tai poistan sut! Täällä asuu vain tosikkoja.

   Poista
  4. Ai niihän se olikii...No perun sitte.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Harmittaa nuo monenkirjavat avustussysteemit, jotka rahastavat suurimman osan oman toimintansa pyörittämiseen. Ne syövät ja vievät pohjaa selllaiselta toiminnalta, jolla todella on vaikutusta kohteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti isoon organisaatioon uppoaa rahaa, esimerkkinä Punainen Risti. Mutta tässä kuvattuun toimintaan ei tarvita raskasta rakennetta ja apu menee silti perille juuri sinne, missä sitä tarvitaan ja missä siitä on hyötyä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...