maanantai 8. joulukuuta 2014

Älä osta

Tänään on nettikaupassa vuoden vilkkain päivä.

kuva: Wikimedia


Koita nyt silti hillitä itsesi. Tutustu ensin vaikka krääsätön joulu -kampanjaan. Sivuilla on hyviä linkkejä ja vinkkejä maltillisempaan joulunviettoon ja elämään sekä myös lasten mielipiteitä siitä, mitä krääsä on ja millaisia ei-tavara-lahjoja he haluaisivat. (Blogg.huom: Lounaissuomalaisille tiedoksi, että tässä valtakunnassa krääsä tarkoittaa turhaa tavaraa, rihkamaa, eikä suinkaan esimerkiksi käryä ja katkua kuten siellä jossain melkein-ruotsissa. Muutenhan olisi liian helppoa saada krääsätön joulu: muistaa vain niistää kynttilät eikä unohda ruokaa uuniin. )

Sandy Talarmon Yksinkertaistamisen joulukalenterista avautui tänään tällainen ajatus:

Jokainen askel vie eteenpäin
Voit luottaa siihen, että pienikin askel vie eteenpäin ja on aina enemmän kuin ei mitään.
Joka päivä voi tehdä jotain. Ehkä hoidat kesken jääneen asian, selvität nipun papereita, käyt jonkun laatikon läpi tai laitat tarpeettomaksi käyneen tavaran kiertoon.
Kaikki lasketaan!

33 kommenttia:

 1. Tein tänään juuri tuon: selvitin kahdelta hyllyltä nipun papereita roskiin. Toinen jäi tyhjäksi :)

  VastaaPoista
 2. Krääsä tarkoittaa meilläkin ylimääräistä tyhjää kamaa..
  On krääsätön joulu. Olen raivannu kaappeja ja vienny taas uffille vanhoja hyviä vaatteitta. Avaraa tulee ja se on kivaa. Kierrätykseen menevät oottavat vielä laatikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Täällä ei vielä ole avaraa, mutta tää on vielä kesken...

   Poista
 3. Raivaus ja turhasta tavarasta eroon pääseminen on ihanaa. Vielä ihanampaa on, ettei uutta roinaa kerry. Monta vuotta meni, että saimme lähipiirin ymmärtämään ettemme halua mitään lahjoja. Jos on muka pakko jotakin tuoda/viedä, niin sitten vain poiskuluvaa kuten kynttilöitä tai karkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lähipiiri on aika hyvin tämän ymmärtänyt. Enimmäkseen saadaan ruokaa ja juomaa tai lahjakortteja ekoruokapaikkoihin.

   Poista
 4. Mä jos jotain hankin, ni jotain on kans laitettava kiertoon. Muuten sitä hukkuu tavaraan.
  Meillä on sovittu et aikuisille vaan yks-kaks lahjusta jouluisin. Mä en tartte mitää, ni oon sanonnu et tuokaa askit salmiakkia, se piisaa.

  Kolmen vuoden välein käyn vaatteet ja säilötyt tavarat läpi ja laitan kiertoon. Tulee aina hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, kaikki on mua edellä! Otan mallia.

   Poista
  2. Tärkeempää on ottaa rennosti. :)

   Poista
  3. Toi oli hyvä idea!

   Mullekin tulis tyhjää vaatekaappiin, kun laittaisin kiertoon (lumppuihin) ne vieläkin jotain maalausurakkaa odottavat kulahteneet t-paidat, joita on kertynyt aika pino. Ja ne hienostelupaidat, joita on kertynyt joskus alennusmyyntivimmassa ja joita en ole kertaakaan käyttäntyt, kun on muutama parempi (ja laadukkaampi), joista pidän enemmän.

   Onneksi olen jo sisäistänyt vaatteiden ostossa ajatuksen: Jos jotain tulee, niin samalla jotain menee (pois, kiertoon, lumpuksi, rätiksi). Työkaluihin tämä ei ihan vielä päde.

   Poista
 5. Meillä on ollut vuosia krääsätön joulu. Lahjoja ei ostella. Tarpeelliset tavarat hankitaan muulloin kuin jouluna tungoksessa.

  VastaaPoista
 6. Ei hankitä yhtään krääsää meillekään.

  VastaaPoista
 7. Moi! Miepä jo olinkin kuulut tuosta kampanjasta. Ja ihan tahtomattanikin olisin jo valmiiksi erinomainen kampanjalainen. Ei krääsän krääsää tänä vuonna meillä :) .
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa!

   Minä ostin vahingossa yhden kirjan, mutta aion antaa sen siskonlapselle. Sillä siitä päästään.

   Poista
 8. Anonyymi Hämeestä9. joulukuuta 2014 klo 18.43

  Tunnustan, että olen ostanut tiskirättejä: www.kierti.fi , eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Kun juhlan jälkeen koittaa arki, on hyödyllinen tavara käytettävissä koko vuoden.

  Lapsenlapsille, kaikki päälle kahdenkymmenen, on lisänä hiukan "riihikuivaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiskirätti onkin tosi hyödyllinen. Toivottavasti lapsenlapset käyttävät!

   Poista
  2. Anonyymi Hämeestä9. joulukuuta 2014 klo 19.05

   No varmasti ainakin sen setelin!

   Poista
 9. Kyllä ! Krääsättömällä on menty useita vuosia. Ei poikkeusta tänäkään vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Hyvä ///// LAURA! Kuinka täällä käykin näin valistunutta ja henkistynyttä sakkia! Tämähän onkin vallan erinomainen blogi!

   Poista
 10. Ei tässä paljon ostella. Kulutus sotii jo omavaraisideaamme vastaan. Melko krääsättömästi on tilankin puolesta elettävä. Meillä on pikkuruinen vanha talo, ei sinne paljon ylimääräistä mahdu. Heikkouteni on kirpputori tuossa lähellä. Sitä kuvittelee, että sellaisen hienon teoriassa käyttökelpoisen ja kestävän kierrätystavaran osto, jota ei edes tarvitse, olisi jotenkin vähemmän turhaa ;) Sitten on ylimääräistä sirppiä, kuokkaa ja vanhaa lihamyllyä sekä kestäviä reppuja kertynyt. Kaupan ostojoululahjoja ei anneta eikä saada. Lapsetkin ovat jo aikuisia. Joululahjat ystävillemme ovat olleet omavaraistilamme pienehkö tuotepaketti: Perunoita eri käyttötarkoituksiin, porkkanaa, sipuleita ja mausteita, valkosipuleita sekä kuivattuja sieniä. Kuivattua ja pakastettua kalaa ja lipeäkalaa. Vastaavasti me olemme saaneet kaikkea mitä emme itse tuota, kuten kuivattua ja tuoretta lampaanlihaa, leivonnaisia, sukkia, kintaita, hirvenlihaa, kalapullia , leipiä ja vastaavaa. Tosin vaihdantataloutta tulee kyllä harrastettua läpi vuoden. Jouluksi annetaan ja saadaan ilman vaihtoperiaatetta, vaikka käytännössähän se on sama asia jouluntoivotuksen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään viimeksi luin ihastellen teidän vaihdantataloudestanne siellä maanääressä! Vaikka tarkemmin ajatellen, vaihdoinhan itsekin hiljattain kania lampaaseen. Ja lahjoitetut tyrnit ja omenat poikivat vastalahjana peuranpaistia, mehua, viiniä ja mitähän vielä. Tämä on hyvä!

   Minun heikkouteni on kirjojen ostaminen. Jostain syystä kuvittelen, että ne eivät ole turhia esineitä. Omituinen harha!

   Poista
  2. Hehe, meillä kaikilla on omat harhamme. Kirjoja on tosiaan tännekin kertynyt. Siltä samalta kirpparilta. Mutta jotenkin tuntuu, että kirjojen viisaus ja sisältö huokuu taloon, vaikka niitä kaikia ei olis edes lukenut. Pelkkä kirjahyllyssä olo lukuhetken varalta ja hypistely riittää. Vaihdantalous on tosiaan ihan parasta ja vielä paremmalta se tuntuu kun saa edes pikkuisen kapinoida rahaan perustuvaa kontrolliyhteiskuntaa vastaan.Ammattikalastajathan eivät täällä saisi lain mukaan luovuttaa kiintiöityjä kaloja muille kuin viralliselle ostajalle, edes ilmaiseksi. Oma käyttökin olisi pystyttävä todistamaan :( ettei vaan naapurin vanhalle rouvalle menisi. Kokonaan ei yhteiskunnan ulkopuolella voi olla, mutta edes jollain tavalla omavarainen ja riippumaton on hyvä tavoite.

   Poista
 11. Tavaran sijasta voi lahjaksi antaa myös palveluja, jolloin ehkä säilytetään työpaikkoja. Ostin isälleni lahjakortin parturiin ja äidille kulmakarvojen nyppimiseen (naisten kampaajareissu olisi ollut kukkarolleni liian tyyris). Muut saavat omatekoisia herukkahyytelöä, sinappia, joulupipareita, taatelikakkua ja villasukkia. Kerrankin on sellainen tunne, ettei lahjojen kanssa ole tarvinnut hiuksia päästään repiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palvelut ovat hyviä lahjoja! Myös omista palveluksistaan voi tehdä lahjakortin: selkähierontaa, lapsenvahtimista, lumitöitä tai ikkunanpesua, mitä kukakin osaa ja mikä kenellekin sopii.

   Poista
  2. Kokemuksesta sanon, että tuollaiset lahjakortit on hieno lahja. Olen saanut hierontaa, jalkahoitoa... Kunhan tässä vielä vanhenen, luulen että siivoustalkoo-lahjakortti voisi tulla ajankohtaiseksi. Mahtava idea!

   Poista
  3. Tai viikkosiivooja! Lapsesi voi vähentää sen verotuksessa. Vaikka siivoustalkoothan voivat olla muuten hauskat, varsinkin jos niihin liittyy nyyttikestit.

   Poista
  4. Kivoja ideoita! Talkoisiin liittyy tietysti aina kestitys! Toistaiseksi luuttuan itse, mutta pidän mielessäni! Nämä jututhan on ennenpitkää edessä jokaisella, joko avun vastaanottajana tai sen järjestäjänä.

   Poista
 12. Kun ollaa jo kauan eläneitä, niin ei enää tarvi mitää joululahjoja, eikä muutakaan krääsää. Kaikkea on jo matkan varrella kertynyt ihan tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Toisaalta nykylapsillakin on niin ylettömästi leluja, että tuntuu turhalta ostaa lisää.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...