lauantai 6. joulukuuta 2014

Kun Suomi voitti sodan

Tänään 6.12. on pyhän Nikolauksen päivä. Joulukalenterini mukaan vanhat suomalaiset pitivät Nikolausta metsälintujen suojelijana ja Pohjolan isäntänä. Nämä "vanhat suomalaiset" olivat siis jo joutuneet katolisuuden vaikutukselle alttiiksi, kun olivat kuulleet pyhimyksistä. Kalenterini tietää lisäksi, että tänään talvi tulee lopullisesti; Nikolaus sitoo maan ja vedet jääkahleisiin.


Kun uskaltautuu katsomaan ulos ikkunasta, kalenterin tiedot näyttävät pitävän hyvin paikkansa. Maa on yön aikana muuttunut valkoiseksi. Keltasirkut ovat tulleet. Ne ovat ryhmittäytyneet kauniisti omenapuuhun koristeiksi. Yksi lintulaudoista on vinossa ja kauraa on kaatunut maahan. Harakka on ollut asialla. Keltasirkut kiittävät; ne eivät osaa syödä lintulaudalta. Nyt, kun lintulaudan varsi on suoristettu ja maakin jäätyy niin, että se myös pysyy suorassa, keltasirkut joutuvat luottamaan pikkuvarpusten apuun. Ne roiskivat kaurat maahan etsiessään itse joukosta auringonkukansiemeniä ja maapähkinää.

Onhan tänään myös itsenäisyyspäivä. 97 vuotta sitten Suomen suuriruhtinaskunnan eduskunta hyväksyi senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen. Oikeistopuolueet äänestivät itsenäisyysjulistuksen puolesta, sosialidemokraatit vastaan. Demarit olisivat halunneet hakea itsenäisyyttä neuvottelemalla bolsevikkien kanssa, jotka juuri olivat kaapanneet verisesti vallan kotimaassamme Venäjällä.

Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti 1917, keskellä Svinhufvud.
kuva: Wikimedia


Nyt meneteltiin siis kuten porvarit halusivat, julistauduttiin itsenäisiksi kysymättä äiti Venäjän uusilta isänniltä mitään ja pyydettiin länsimaita tunnustamaan meidät valtiona. Kukaan ei kuitenkaan vastannut pyyntöön ennen kuin Venäjän suostumus olisi saatu. Vaikka porvarit eivät olisi mielellään neuvotelleet äärivasemmistolaisten bolsevikkien kanssa, heidän piti joulukuun lopulla nöyrtyä ja lähteä Pietariin.

Sosialidemokraatit olivat sillä välin tehneet omia tunnustelujaan ja saattoivat kertoa hyvän uutisen: asia oli jo valmisteltu hyvinkin pitkälle, ja itsenäisyys myönnettäisiin, jos senaatti sitä pyytäisi. Pietariin lähti välittömästi uusi valtuuskunta itse senaatin puheenjohtaja Svinhufvudin johdolla, ja Venäjän hallitus antoi keskuskomitealle esityksen Suomen itsenäisyyden myöntämiseksi meikäläisen kalenterin mukaan 31.12.1917.  Keskuskomitea myönsi itsenäisyyden pienelle Suomi-nimiselle kaistaleelle valtakunnan länsireunalla 4.1.1918, ja useat länsimaat ehtivät tunnustaa Suomen itsenäisenä valtiona jo samana päivänä.



Tuntemani esiteini-ikäisen koulussa ei itsenäisyyttä tänä vuonna erityisemmin juhlittu. Ope oli puhunut siitä "jotain" ja rehtori oli pitänyt päivänavauksen keskusradiossa. Kuulustelin esiteiniä hiukan. Rehtori oli kuulemma puheessaan kertonut, kuinka Suomen itsenäistyminen oikein tapahtui.
- No, miten Suomesta sitten tuli itsenäinen?
- Se oli sillon ku Suomi voitti sen sodan Venäjää vastaan.

Olen järkyttynyt, mutta en tiedä, ketä tai mitä syyttää. Ovatko opettajat kaunistelleet historiaamme hieman liikaa? Onko lapsille kerrottu vain jännittävimmät ja meille edullisimmat kohdat? Vai eivätkö lapset kuuntele opettajia vaan imevät tietonsa muualta?

8-vuotias poika halusi tarkistaa minulta eräitä faktoja:
- Onks totta, että Suomi on ollu natsien kanssa liitossa? Iskä sano että on!
Myönsin, että näin oli. Poika tuli silminnähden onnelliseksi, kun iskä ei ollut tällä kertaa naruttanut häntä.
- Joo, ja sit me taisteltiin ryssiä vastaan ja sit ku me oltiin voitettu ne ni sit me hyökättiin Saksaan!

Turhaan täällä huokaillaan, kun Venäjän nykyinen hallitus kiristää otettaan koulukirjoista ja muuttaa historianopetusta taas ideologisesti oikeaoppiseen suuntaan. Vaikka meillä oppikirjoissa kerrottaisiin mitä, kansanperinne sotia voittavasta Suomesta tuntuu elävän vahvana.

Ei varmaan nykymuotoisella itsenäisyyspäivän vietolla ole mitään tekemistä asian kanssa?

14 kommenttia:

  1. Niin, toki itsenäistä maata on ihan hyvä juhlistaakin tavalla tai toisella. Kukin tavallaan. Mutta harva lopulta nuoristakin tietää, mitä historiaan liittyy. Kovin yleinen on käsitys, että ollaan itsenäisiä kun voitettiin sota. Esim sotaan johtaneesta ajasta ja syistä on kovin vähän kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti ymmärrettävää, että sota ja itsenäisyys liittyvät yhteen ihmisten mielissä, kun itsenäisyyspäivänä juhlitaan sotaan osallistuneita. Moni aikuinenkin menee siinä sekaisin.

      Poista
  2. Totta. Saattaa olla, että itsenäisyys ja sodan voittaminen ovat yhdistyneet siksi, että itsenäisyyspäivänä on ollut tapana korostaa myöhempiä vaiheita, jolloin sota voitettiin ja itsenäisyys saatiin pitää.

    Pitää saada lähiviikkoina tiettyjä rakennushommia valmiiksi ennen jäiden tuloa, joten kumpa ennustuksesi talven tulosta ei meillä päin vielä pätisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tietenkään tämä ennustus päde saaristossa! Tämähän oli "vanhojen suomalaisten" ennustus, ja ne koskevat vain sisämaata.

      Poista
  3. Anonyymi Hämeestä6. joulukuuta 2014 klo 19.07

    Suomen itsenäisyyshän ei alkanut viime sodista, kuten tiedämme. Mutta säilyi niitten ansiosta. Olikohan se Stalin, joka opasti seuraajiaan olemaan käymättä Suomen kimppuun: "ne iskevät takaisin".

    Nyt olisi tietysti aika jo toisenlaisille "rajankäynneille". Uhkatkin ovat nyt toisenlaisia, globaalimpia ja ideologisempia. Pelkkä entisaikainen varustautuminen ei taida riittää, sitäkään väheksymättä. Mutta osataanko meillä varautua muunlaisiin valloituksiin? Tai niiden kohtaamiseen, ei sotimalla vaan sopimalla. Vain yhden kirjaimen ero.

    Tai siis niin ajattelen, vaikka en varmaankaan oikeasti tiedä juuri mitään juuri mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on epäselvää, miksi Suomi ei menettänyt kuin osan alueistaan, vaikka hävisi sodan. Olisihan Neuvostoliitto voinut silloin ottaa kaiken. Varmaan heillä oli syynsä olla ottamatta. Ehkä kiire suunnata rauhassa huomionsa muille rintamille?

      Entisaikaisella varustautumisella ei minun ymmärtääkseni ole enää juurikaan merkitystä nykyaikaisten uhkien edessä. Kai sitä armeijaa ylläpidetään lähinnä tunnesyistä. Vaikka käydäänhän monella kolkalla hyvin vanhanaikaisen tyylisiä pikku sotia vielä nykyäänkin. Silti on paljon todellisia uhkia, joiden edessä perinteiset armeijat ovat täysin avuttomia ja jotka vaatisivat aivan uusia konsteja.

      Poista
    2. Anonyymi Hämeestä7. joulukuuta 2014 klo 16.36

      Muistan tosiaan lukeneeni, että Neuvostoliitolla silloin, kun sille sopi lopettaa meilläpäin sotiminen, todellakin oli tärkeämpää tekemistä valtakunnan itäisillä reunoilla. Eikä tästä olisi sen valmiimpaa tullut...

      Poista
    3. Eilisessä Hesarissa puhuttiin tuosta. Sveitsiläisellä Neue Zurcher Zeitungilla oli terävänäköinen kirjeenvaihtaja Max Mehlem, joka oivalsi pienistäkin vihjeistä, mihin suuntaan tuuli Suomessa puhalsi. Hänen ennustuksensa toteutuivat hyvin usein. 1944 hän piti selvänä, että Stalin oli kohtuullinen voitetulle Suomelle, koska tarvitsi sotakorvauksia. Hänellä oli tosiaan silloin projekti kesken.

      Poista
    4. Anonyymi Hämeestä7. joulukuuta 2014 klo 20.09

      Niin että totta toinen puoli. Stalin voitti, kun (omista syistään) ymmärsi antaa periksi. Ja Suomi voitti, vaikka ei voittanutkaan.

      Toivottavaa olisi tietysti, että tuohon päästäisiin ilman sotaa. Ehkä se aika on koittamassa?

      Poista
    5. Näistä "torjuntavoitto" ja "voitti vaikkei voittanutkaan" -ilmaisuista lapset varmaan saavat helposti sen käsityksen että Suomi olisi voittanut joskus jonkun sodan. Ehkä niistä voidaan luopua, kun tarpeeksi aikaa on kulunut.

      Poista
  4. Nii, nykyajan lapsille tarttis kertoo asiast syvemmin, etenki siitä kuinka järjetöntä sotiminen on. Koko ihmiskunnan sietäs tuhota tält maapallolt, niimpal pahaa se on tälle pallolle tehny ja tekee edellee. Tai oikeesti, eihän sotaan tartteta ku yks kansanjoukkoja yms.puheillaan hallitteva kahjo, niinku esim. toi saksalain aatu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minä aina koululaisena ihmettelin, että miksi saksalaiset olivat niin hulluja että ÄÄNESTIVÄT Hitleriä. Nythän vastaavia kahjoja äänestetään joka puolella Eurooppaa.

      Poista
    2. kiintoisaa pohdintaa ja komentteja. Itse asiassa Hitler on ollut erittäin karismaattinen ja natsi-Saksan spektaakkelit todella vakuuttavia. Elokuvissa, kirjoissa ym. vain korostetaan hänen hulluja puoliaan, ja jätetään toinen puoli kertomatta.

      Miksi taas Neuvostoliitto jätti Suomen valloittamatta kokonaan? Siitä on kiittäminen suomalaisia veteraaneja, ja esim Tali-Ihantalan torjuntataisteluita. Suomi ei ollutkaan niin helppo valloittaa ja Neuvostoliitto tarvitsi voimansa Saksan lyömiseen.

      Oma asiansa on sitten suomalaisten historiatietämys. Tiedän, että yliopiston käyneilläkin menee esim. natsit ja suomalaisten jääkäriliike sekaisin...

      Poista
  5. Great photo of these beautiful birds !
    Interesting informations about the history of your great country !
    Greetings

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...