sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Käytän orjatyövoimaa

Kuin vastauksena eiliseen suklaapostaukseen  Hesari kertoi tänään, että Britanniassa eli viime vuonna jopa 13 000 ihmistä orjuudessa.

kuva: DeptfordJon / Flickr


Poikkesin Made In a Free World -järjestön sivuilla. En pysty vielä sanomaan järjestöstä juuta enkä jaata, mutta tein siellä nopean ja avartavan testin. Kesti alle kymmenen minuuttia, englanniksi. Olin oikein tyytyväinen kulutustottumuksiini testin kestäessä, mutta tulos oli kuitenkin tämä: minun hyväkseni työskentelee 42 orjaa.

Tuloksessa on hieman miettimistä.

Järjestön mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän orjia kuin koskaan ennen. Eikä ainoastaan siellä kaakaoplantaaseilla. Tietokoneeni, kännykkäni, ylläni olevat vaatteet ja moni muukin asia täällä on varsin todennäköisesti joltain osin orjien tekemää.

Hyvää ensimmäistä adventtia!

15 kommenttia:

 1. Eikä siinä vielä mitään, että orjat olisivat ulkomailla, mutta varmaan kaikki ovatkin tietoisia omasta, Suomalaisesta orjuuttamisesta: työllistetyistä ja työharjoittelijoista. He tekevät samaa työtä, kuin kaikki muutkin, muttta ovat orjan asemassa. Työllistetyt saavat työstään käsittääkseni 9€ "palkkaa" päivässä ja jos kieltäytyy "työstä", niin saa kerenssin, eikä saa enää edes peruspäivärahaa. Työharjoittelijat taas eivät saa lainkaan korvausta työstään. Käsi ylös, jos voitte olla varmoja, että ette ole milloinkaan hankkineet työllistettyjen, tai työharjoittelijoiden tekemiä tuotteita, tai palveluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työllistetyn osa on tosiaan karu, vaikka todellinen orjuus on vielä jotain muuta. Muutenkin koko tukiviidakko karensseineen hankaloittaa muutenkin hankalassa asemassa olevien ihmisten elämää. Perustulo olisi selkeä ja elegantti ratkaisu.

   Suomessa on kuitenkin myös oikeita orjia, joskin kai yleensä ulkomaalaisia. Ja kuten tuli tunnustettua, käytän ulkomailla orjina olevia ihmisiä hyväkseni ostamalla orjuuttajilta heidän kättensä töitä. Ei siis voi sanoa, ettei varsinainen orjuus koskettaisi meitä suomalaisia.

   Poista
 2. Toisaalta työharjoittelijat ovat oppimassa töihin, eivät vielä ammattilaisia. Omalta alaltani ainakin on todella vaikeaa saada harjoittelupaikkoja joissa maksetaan palkkaa- mutta pitäisikökään? Eihän koulunkäynnistäkään makseta opintotukea enempää, ja siellä sentään on ollut paljon tylsempää kuin harjoitteluissa.

  Orjuus asiana on niin surullinen, etten oikein tiedä mitä ajatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin ollut työharjoittelijana, enkä pitänyt sitä pahana. Siinä vaiheessa on kuitenkin toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Eri asia sitten, jos ammattiin valmistuneita ihmisiä roikutetaan erilaisista syistä töissä ilman palkkaa tai nimellisellä palkalla.

   Ja orjuus on sitten vielä ihan eri asia. Jotenkin kuvittelisi mielellään, että se kuuluu menneisyyteen, mutta näin ei näytä olevan.

   Poista
 3. Hui! 34 orjaa, ja siinä on noin 34 liikaa. Olipas pysäyttävä infopaketti ja testi. En ole tajunnut että tuo on nykypäivänä vielä noin suuri ongelma, vaikka olenkin tiedostanut että ihmiskauppa käy kuumana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla nykyään isompi ongelma kuin koskaan, vaikka mielikuva on toinen.

   Poista
 4. Slaveryfootprint.org:in mukaan minulle teki pari vuotta sitten töitä 31 orjaa. Olin myös testintekovaiheessa kovin tyytyväinen valintoihini, mutta huonostihan siinä sitten kävi.

  Omasta mielestäni 9€:n päivittäisellä "kulukorvauksella" karenssin (eli perustoimeentulon menettämisen uhalla) pakkotyöllistetty on käytännössä orjuutettu, vaikkakin väliaikaisesti. Toivottavasti Suomeen saadaan pian kansalaispalkkajärjestelmä.

  VastaaPoista
 5. Ohhoh. Melko hiljaiseksi vetää taas.

  Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä. Vaikka testin tekemisestä ei tullutkaan hyvä olo, niin oli taas ihan tervetullut herätys. Vaikka ei olisi, kuin suuntaa antava, niin onnistuneesti pistää ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä minulle ainakin tuli aika yllätyksenä tuo oma lukema. Ajattele, nytkin ne paiskivat töitä siellä. Mitähän kivaa sitä tänään ostaisi itseään piristääkseen...

   Poista
  2. Sanopa se!

   Mä tein syyskuussa päätöksen, että en osta vain itseäni piristääkseni (nehän on aika usein vaatteita ne hankinnat). Ja jos jotain tekee mieli, muttei ihan pakolla tarvitse, niin käytettynä pitäisi löytää. Tämä ei ollut mikään varsinainen testi / koettelemus / haaste / kiveen kirjoitettu lupaus, mutta ajattelinpa testata miten kauan pärjään tällä tavara määrällä. Lankoja plus maaleja ja sellaisia tämä koe ei koske.

   Poista
  3. Tuo on hyvä ihmiskoe! Nykyisellä tavaramäärällä saattaa pärjätä yllättävän pitkälle. Ehkä voisi elää koko loppuelämänsä niin, että ostaisi tavaraa vain silloin kun tarvitsee.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...