tiistai 6. toukokuuta 2014

Uusi kanila

Räntäsateen piiskatessa maata olen ollut hyvin tyytyväinen päätökseen rakentaa uusi kanila sisätiloihin, puuliiterin hyväkuntoisen katon alle. Jos meillä olisi edelleen siirrettävät ulkohäkit käytössä, mihin häkki siirrettäisiin, kun kaikkialla on märkää? Vai jätettäisiinkö siirtämättä? Nyt sade lotisee ikkunaan, minä käännän kylkeä ja kanit köllivät taikka mylläävät mielensä mukaan kuivissa pehkuissaan. Tilaakin heillä on enemmän kuin siirtohäkissä oli mahdollista järjestää.

- Me oltais tällaset puputohvelit, tosi lämpöset.


 - Tältä meidän kanila näyttää ulkoapäin. Voi olla jonkun mielestä turhan korkea, mutta kattokaa nyt, on just passeli.

- Tältä näyttää sisältäpäin. No ei tässä näy kaikki, kun ei mahdu koko kartano kerralla kuvaan. Meillä on kaks ovea näinpäin ja kolme noinpäin. Tässä mutkassa missä me nyt ollaan on niinku ovenkarmit, näätkö, siihen saa näppärästi pudotettua verkkoväliseinän, jos meille joskus tulee isompi riita ja halutaan muuttaa erilleen. Me ei olla nakerrettu niitä karmeja vielä yhtään, kun ne on kuusta ja maistuu pihkalta. Vaikka kuusenhavut on kyllä hyviä, toisaalta.

- Tää on virike. Emäntä antaa meille aina tällasen omenapuunoksan karsittavaksi ja kuorittavaksi. En tiedä, mihin se niitä kuorittuja oksia tarvitsee, mutta me tehdään tosi tarkkaa jälkeä. Meillä oli aluksi mattokin, ja siinä kohdassa ei ollut noita olkia ollenkaan, mutta me ensin peitettiin se matto kokonaan olkiin ja sitten kaivettiin se esiin ja laitettiin rullalle, että emäntä tajuaisi ottaa sen pois tieltä. Se ei maistunut kauhean hyvältä. Nyt meillä on pahvilaatikkopesä, jota me on muotoiltu luppohetkinä modernimmaksi, kun se oli vähän vanhanaikainen. Mutta on siitä vielä aika paljon jäljellä.

- Muuttotarkastuksessa me huomattiin, että toi yksi kattopala vähän lenksotti. No sieltähän vois tulla vaikka hiiri syömään meidän eväitä! Me kutsuttiin heti huoltomies korjaamaan sitä. Meni takuuseen.

- Päätettiin ottaa korjaustöiden aikana päikkärit just siinä korjattavassa nurkassa, että voidaan samalla valvoa työtä. Tää on muutenkin meidän päikkärinurkka, kun tästä on parhaat näköalat. Emäntä luuli, että tähän tulis vessa, ja kuulemma oli kova homma tehdä kallistukset tännepäin koko matkalle. Se ei ymmärrä kanien asunnoista mitään. Vessa on siellä toisessa päässä.
- Aika kauan se huoltomies porasi, kerittiin ihan nukahtaa. Kun herättiin, katto oli suora. Hyvä kun oltiin tarkkoina. Ollaan keskitytty sisustamiseen, se on meidän vahvuusalue. Tai siis yksi niistä. Me on muotoiltu oljista harjuja ja niiden väliin käytäviä. Makuuhuoneesta ja vessasta on raivattu lattia paljaaksi kaikista turhista kuivikkeista ja pehmikkeistä. Ei niiden paikka siellä ole! Kunhan ehditään vähän pyöristää kulmia, tästä tulee hyvä. Nyt tää on vielä kesken.


Muoks: Lisää kuvia kanilan rakentamisesta näet täällä.

19 kommenttia:

 1. Kiitos näistä sisustusvinkeistä! On teillä tyylikäs kartano. Olipa hyvä, että meni takuuseen se korjauskin. Koskas muuten pidätte tupaantuliaiset? Täällä olisi yksi siiliperhe tulossa.
  Terveisin,
  Rantiksen siilit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakoitsija järjesti tupaantuliaiset vappuna, mutta se kutsui sinne vaan ihmisiä, joten on kyllä ajateltu että pidettäis salaa omat. Tervetuloa siilit, mekin tykätään liikkua iltasella ja pötköttää päivällä. Muuttakaa tähän pihaan ja syökää kaikki lehtokotilot ettei tarvitse niiden kakkoja katsella voikukanlehdissä!

   Poista
  2. Ei me päästä kun vähäksi aikaa, täällä on oltava kanssa lehtokotilovahdissa. Työt nääs on tehtävä. Mutta lauantaina illalla tullaan kylään vuorokaudeksi, lupasi toi mamma, jokameitä työllistää ja ruokkii. Katotaan sitten kesälomalla uusiks:D

   Poista
 2. R-peri toivottaa onnea uuteen hienoon/ihanaan kotiin! Ei ole ollenkaan ihme, että jotkut rakennushommat vähemmän tärkeissä kohteissa on vielä kesken, kun on rakennettu tällaisia kauniita ja harkittuja asuntoja! Onnittelut rakentajillekin hyvästä tuloksesta!

  VastaaPoista
 3. Oi, hyvät on oltavat ja ihanat tohvelin malliset asukit :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että he ovat itse tyytyväisiä oloihinsa.

   Poista
 4. Hei Pilvi! R-peri täällä puuttuu keskusteluun, vaikka se ei ehkä oo ihan tyylikästä? Siis tässä sun viestissä sana "asukit" on ihan sopiva ja suorastaan suloinen. Mutta kun esim. vanhainkotien asukkaista käytetään samaa nimitystä, se tuntuu minusta loukkaavalta.

  Kuvittelenko mä, että ihmiset on jotenkin erilaisia? Mitä mieltä sä oot? Tai muut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Sivistyssanakirja: asukki

   asukki
   vars. tilapäinen asukas. esim. Laitosasukki. Metsän asukit."


   On siinä asukki-sanassa jotain vähän erilaista kuin asukkaassa. Vauvasfääreissä puhutaan myös maha-asukeista. Minun on vaikea määritellä eroa.

   Poista
 5. Mä en osaa tuohon asukki-asiaan kommentoida, mutta kehun hienoa asuntoa kuitenkin! Olispas meillä paikka, minne laittaa meidän kanit ulkomajoitukseen... Toisaalta ne on lemmikkikaneja eikä paistiksi tarkoitettuja, joten ehkä niiden paikka kuitenkin on sisätiloissa.

  Meidän pitkäkorvat muuten harrastaa myöskin sisustamista. Ne on kohtsilleen sisustaneet alakerran uusiksi muotoilemalla muovimatot ja tapettien alareunat uuteen uskoon. Hiukan ovat osallistuneet myös irtokalusteiden laittoon ainakin räsymattojen hapsujen osalta - ylimääräiset hapsut on poistettu... Ilmeisesti myös jokunen sähköjohto on ollut vailla pientä jännittävää piristystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan lemmikkikaneillakin olla kesämökki, siitä vain ulkotarhaa rakentamaan! Pohjalle metri hiesua, että saavat kaivella... ja sisustustarvikkeita riittävästi. Kanituksilla kun on sisustamisesta omat näkemykset, kuten on huomattu.

   Poista
  2. Meillä on kanit kyllä kesällä ulkona, niillä on siirrettävä aitaus, ihan sellanen kompostiaidoista kasattu. Kattokin siihen kuuluu - sitä aitaa sekin - ja sen päällä on sitten verho varjoa tuomassa, ja lisäsisustuksena on lattiallinen koppi. Muuta lattiaa ei ole, ja tarkkana saakin olla, kun kaivamisesta tykkäävät... Onneksi on niin tiukkaa savea tämä meidän maa, etteivät siitä läpi ihan heti pääse. Kerran oli aitaus hiekkaisemmassa kohdassa ja kaivoivat mokomat sieltä tunnelin ulkomaailmaan saakka! Onneks oli lapset vieressä ja huomasivat, kun alkoi maa kohoilla uhkaavasti... Ulkotarhaa ei siis varmaan koskaan tule, meidän isäntä ei halua laittaa rikkaa ristiin näiden kanien eteen, hän inhoaa niitä... jokainen työtehtävä niihin liittyen on liikaa vaadittu. Joten käyvät vain päiväkävelyllä aitauksessaan jatkossakin.

   Poista
  3. Sellaisesta pohjattomasta ne tietysti enemmän tykkäävätkin. Paimen saa sitten vain olla tarkkana.

   Ehkä isäntä inhoaisi niitä vähemmän, jos niillä olisi ns. oma huone tai kanila? Vaan mistäs sellaisen aina ottaa. Minä olisin mieluiten halunnut nämä saman katon alle, vaikka kellariin... Olisi ollut talvella kätevämpää. Mutta ei irronnut tiloja, ja nyt ei voi valittaakaan.

   Poista
 6. Vau mikä kanikartano! Jotain tuollaista haaveilen. Ja, että olisi korkeutta, ei tartteis ite huonossa asennossa selkä vääränä hoitaa kaneja. Ehkä ensi keväänä, en taida uskaltaa isännälle näyttää näitä kuvia vielä. Saa vielä stressin miesparka, kaikkien mun haaveiden kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeus on kompromissi: kottikärry mahtuu alle, että siivoaminen onnistuu, mutta yletyn vielä katon kautta täyttämään heinähäkkiä. Alakerran isännälle olisi sopinut hieman korkeampikin sijainti. Rakentamisesta täytyy varmaan laittaa oma juttu, kuvia on noin tuhat.

   Poista
 7. Ompas jussikoilla mukavat pirtit!

  VastaaPoista
 8. Pikku tohvelieläimillä on hieno talo ja ihanaa että saavat itse sisutaa mieleisekseen, ei emäntä varmaan voi tietää kaikkia konsteja millä siitä saadaan just hyvä! Tämä oli niin ihana lukea, toivottavasti puput jatkavat tarinointia kartanoelämästään vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä sanoista! Toivotaan, että puput saavat jotain kerrottavaa.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...