Suomesta valitaan 13 meppiä eli eurokansanedustajaa. He eivät edusta parlamentissa ryhmänä Suomea, vaan liittyvät kukin omaa puoluekantaansa tai ideologiaansa parhaiten vastaavaan poliittiseen ryhmään. Nämä ryhmät eivät ole kiinteitä, vaan mepit voivat myös vaihtaa ryhmää ja muodostaa uusia ryhmiä.
Vaikka ääniä ei ole vielä laskettu eikä suurimmaksi osaksi edes annettu, erilaisten kyselyiden perusteella tiedetään melko varmasti jo 12 Suomen paikoista (Lähde: eilinen Hesari).
Kokoomus saa ainakin kolme paikkaa, keskusta kolme, Sdp kaksi, perussuomalaiset kaksi, vasemmistoliitto yhden ja vihreät ainakin yhden.
Kolmannestatoista paikasta käydään tiukka kisa. Todennäköisimmin se menee joko kokoomukselle, vihreille tai Rkp:lle, ja ratkaisu voi olla kiinni parista tuhannesta äänestä.
Jos siis mietit, kumpaa kahdesta puolueesta äänestäisit, ja toinen niistä on kokoomus, vihreät tai Rkp, nämä puolueet tavallaan hyötyvät äänestäsi enemmän kuin muut, koska heillä on meppipaikka pienestä kiinni.
Tähän voidaan perustellusti väittää vastaan, että teoriassa kaikilla puolueilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada itselleen vaikka kaikki 13 paikkaa; teoriassahan näin voi todellakin olla, mutta käytännössä ei.
Tällä vaalikaudella Suomen kokoomuslaiset (ja kristillisdemokraatit) ovat kuuluneet EPP-ryhmään, Rkp (ja keskustalaiset) ALDE-ryhmään ja vihreät Greens/EFA-ryhmään. Laitoin linkit Wikipediaan, koska se on nopea tapa saada edes jotain hyödyllistä tietoa näistä ryhmistä suomeksi. Periaatteessa on mahdollista saada tiedot vaikka siitä, miten kukakin on äänestänyt missäkin kysymyksessä, mutta tietojen esiin kaivaminen ja tulkitseminen syö aikaa ja hermoja.
Nopea tapa päätellä itsellesi parhaiten sopiva EU-ryhmä on Ylen EU-ryhmäkone. Vastaa yhteentoista EU-parlamentissa esillä olleeseen kysymykseen, tai ainakin niihin joista sinulla on mielipide. Kone kertoo, ketkä ovat olleet kanssasi samaa mieltä. Jos esimerkiksi ALDE edustaa parhaiten arvojasi, äänestä siis Rkp:tä, ja niin edespäin.
Tämä on taidekuva, ei siis suinkaan pikselöitynyt tai epätarkka. Olen vain saanut vaikutteita impressionismista. |
Suomalaiset voivat vaaleissa päättää myös, ketkä ehdokkaat mistäkin puolueesta valitaan. Joissain muissa maissa puolueet itse määräävät ehdokkaidensa järjestyksen. Jos suomalainen puolue saa vaikkapa yhden meppipaikan, mepiksi valitaan se puolueen ehdokkaista, joka on saanut eniten ääniä. Ehdokkaita voit vertailla erilaisissa vaalikoneissa ja katsella vaalitenttejä. Tai sitten valitset vain mainoksesta kivan näköisen tyypin, kunhan puoluekanta on edes vähän samaan suuntaan kallellaan kuin itse olet. Jos haluat protestiksi jättää äänesi käyttämättä, älä jää kotiin nukkumaan vaan mene ja äänestä tyhjää. Tärkeintä, että äänestät.
Jos ei äänestä, menettää nimittäin valitusoikeutensa koko seuraavaksi vaalikaudeksi. Ja me kaikkihan tiedämme, kuinka mukavaa valittaminen on! Älä menetä tätä hauskaa harrastusta vaan varmista oikeutesi valittaa asioiden tilasta jatkossakin.
Aina pitää käydä äänestämässä, koska meillä on siihen oikeus ja mahdollisuus. Sitten voi taas vaikka harrastaa purnausta ihan vapaasti.
VastaaPoistaNimenomaan purnausoikeuden säilyttämiseksi äänestäminen kannattaa aina.
PoistaIlmanmuuta pitää äänestää, että saa valittaa. Voihan siihen tyhjään lippuun piirtää vaikka numeron sijasta kirkkoveneen.
VastaaPoistaNykysysteemissä voi, koska hylättyjä ääniä ei erotella toisistaan mitenkään. Muuten kirkkovene voisi hämmentää (tai selkeyttää) protestisi ydinsanoman.
PoistaEeei ei ei, en MÄ piirrä äänestyslippuun mitään muuta kuin numeron!
PoistaNo mutta Timo:)
VastaaPoistaMinä kävin ennakkoon äänestämässä, nyt saan rutista niin paljon kuin sielu sietää.
Minäkin kävin jo, oli niin helppoa poiketa marketin aulassa. Rutisemisesta en luovu.
PoistaOh, amazing photos of nature :0
VastaaPoista...from my kitchen window :D
PoistaKiitos! Siis vihreitä. Niin kuin yleensä. Kyllä tässä yhtenä iltana töissä puhuttiin, itselleni uudesta näkökulmasta, että ihme että pitää olla erikseen vihreä puolue. Että luulisi sen tulevaisuudessa hajoavan muiden puolueiden sekaan. Koska tuntuu niin hölmöltä, että pitää erikseen olla näitä ympäristöasioita ajava puolue. Eivätkö kaikki ole kuitenkin luonnon ja maailman säilymisen kannalla? Kummallista. Minä en jaksa politiikkaa seurata, kun ärsyttää puoluepoliitikkojen vallan ja pelaamisen into. Epäilen heidän motiivejaan ja aitoa vaikuttamisen haluaan - onko sitä.
VastaaPoistaKyllä minusta vaikuttaa, että kaikki puolueet ovat yrittäneet jonkunasteista viherpesua sen jälkeen, kun vihreät alkoivat oikeasti saada ääniä. Kaikki ovat oikeasti luonnon ja maailman säilymisen kannalla, kunhan se ei haittaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä, joka on sentään paljon tärkeämpää.
Poista