torstai 15. toukokuuta 2014

Pakko päivittää


On päivitettävä päällimmäiset äkkiä, ennen kuin uutiset jäävät vanhoiksi. Nyt nimittäin alkavat lämpimät säät, ja sitten ei enää pysy perässä.

Ruohosipuli uhkaa ruveta kukkimaan. Niin kuin näet, satoa on jo korjattu. Mutta ei se mitään auta, ruohosipuliviidakko ryöpsähtää valloilleen ja uhmaa kaikkia alashakkuuyrityksiä.Valkosipulin laita on kehnommin. Kun lumi ei talvella suojannut penkkejä, reunat ja varsinkin nurkat paleltuivat. Kuvassa etualalla olevassa laatikossa kaksi vasenta riviä on istutettu tammikuussa, oikeanpuolimmainen on vain kärsinyt lumettomasta talvesta. Taaemmassa laatikossa ei koko oikeasta rivistä ole noussut kuin pari valkosipulia. Mutta ehkä näillä sentään selvitään talven yli. Kolmas laatikko, joka ei näy kuvassa, menestyy hieman paremmin. Vain nurkista puuttuu muutama sipula.Salvia ja timjami kuolivat vähälumisuuteen, mutta lipstikan juuret ovat syvällä. Sitä ei niin vain saa hengiltä.Raparperi nousee ja levittäytyy. Etualalla kiinalainen ruohosipuli, se valkosipulinmakuinen.Kausiruokaa: nokkosmunakas suoraan grillistä. Luomuparmesaania ja luomumunia, omia kanoja odotellessa.Viinimarjojen kukinta ei ole mennyt ainakaan kokonaan pieleen, vaikka on ollut kylmiäkin öitä.Luumupuut kukkivat jo.Tuomi tulee pian perässä.Tuulella on uusi ääni.


16 kommenttia:

 1. Missä banaanilaaksossa sinä oikein asut? Täällä ei kasva kuin muutama voikukka, on ihan kamalan kylmää. raparperi tosin jo pilkistää:0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on 1b-vyöhykettä, etelän banaanilaaksoa hienosti sanottuna.

   Poista
 2. Käsittämättömän hieno kuva tuo viimeinen. Täällä ei ole vielä noin pitkällä kevät menossa, mutta perässä tullaan.

  VastaaPoista
 3. Minä kans tohdin epäillä, että huomenna kun pääsen Ryötönperälle, niin ei ole kyllä vielä ruohosipuli kukassa. Kyllä jännittää vähän, että onko sen lisäksi mikään muu kuin piparminttu selvinnyt talvesta - siis yrteistä. Kun kahden viikon päästä pääsen viikoksi mökille (kesäloman eka etappi) niin se on vissiin käytävä taimimyymälän kautta... Teillä on pakko olla lämmin ja aurinkoinen tontti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lounaisrinne. Itse valittu. Taloa ostaessa tuumittiin, että kaiken muun voi vaihtaa paitsi ilmansuunnat. On kyllä osoittautunut vaikeaksi myös saada satavuotiaita puita, mutta se lienee järjestelykysymys.

   Poista
 4. Ensimmäinen valokuva ruohosipulista on huikeen hieno!

  VastaaPoista
 5. Ruohosipuliaa-aa-aaaaah! Mä siis rakastan ruohosipulia. Jo toi eka kuva vei mut mukanaan. Äsken söin juuri ruohosipulijuustoa, slurps ja nam. Mun omat ruohosipulit on ehkä 10 cm pituisia nyt, mutta kukkia ei ole vielä kyllä näkynyt. Satoa odotellessa. Vaikka rakastankin ruohosipulia, sitä kyllä yleensä tulee niin paljon, etten ehdi kaikkea käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ehdi käyttää niitä mitenkään, mutta ei kai se haittaa. Tuolla on kokonainen metsä nousemassa. Aloin leikellä niitä, kun ne olivat kymmensenttisiä, mutta eivät ne siitä lannistuneet. Täytyy yrittää hakata maahan koko alue, etteivät ihan vielä kukkisi. Yleensä en ehdi enkä jaksa vaan annan kukkia, ja sittenpä kasvaa ruohosipulia joka portaankolossa.

   Poista
 6. Että jo luumupuukin kukkii! Meillä vasta silmuilla. Ruohosipualia on syöty jo muutama viikko, samoin lipstikkaa. Lämpöaaltoa odotellessa:-)

  VastaaPoista
 7. On sinulla hienot viljelmät ja tyylikkäät laatikot joka laadulle! Ihan käy kateeksi, kun tätä puolta en milään saa itsestäni irti - joskus sitten. Nyt voi käydä blogeissa opiskelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakerran isäntä on tehnyt laatikot, kiitos vaan! Mutta jo on aikoihin eletty: me täällä maataan saamattomina keskeneräisen remontin keskellä, ja Villa Idurin aikaansaajaihme kadehtii... :D

   Poista
 8. Herukassa on nyt paljon kukkia. Toivottavasti eivät palellu, sillä vielä ensi yöksi on luvassa kylmää. Sitten pitäisi lämmetä. Hienoja kuvia, tuosta viimeisestä tuulikuvasta minäkin pidän kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, between! Toivotaan onnea herukalle ja muillekin kukkijoille. Ensi viikoksi luvataan sitten rajuja ukkosmyrskyjä, pölyttäjien pitäisi ehtiä kukkiin ennen kuin kaatosade repii ne alas. Aina jotain.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...