Päätökset tehdään kaukana, mutta ne pannaan toimeen täällä näin. Justiinsa siellä europarlamentissa meidän jokapäiväisen elämämme raameista enimmäkseen päätetään.
kuva: JeromeG111 / Flickr |
Tässä kuussa valitaan uusi europarlamentti, joka päättää muun muassa ilmastotavoitteiden tiukentamisesta. Tämä sitten puolestaan vaikuttaa aika moneenkin asiaan sinun ja minun elämässä. Näistä jutuista olisi kyllä pitänyt päättää jo, koska ilmaston kanssa rupeaa olemaan vähän kiire. Ensi vuonna Euroopalla pitäisi olla yhteinen kanta, että päästäisiin väsäämään kansainvälistä ilmastosopimusta. Mutta yhteisymmärrystä ei ole syntynyt, joten päätökset siirtyvät uudelle parlamentille. Siis tälle, jota nyt valitaan.
Suomalaiset meppiehdokkaat käyvät vaalitaistoa kertoilemalla itsestään ja mielipiteistään. Mutta kun heidät on kerran valittu, omilla mielipiteillä ei olekaan enää paljon merkitystä. Ei edes puolueen kannalla. Europarlamentissa ei kysytä suomalaisilta puolueilta mitään, vaan siellä on ihan omat ryhmät, joihin suomalaisetkin liittyvät. Näissä ryhmissä noudatetaan enemmän tai vähemmän ankaraa ryhmäkuria. Olisikin siis tärkeää tietää, mitä arvoja se ryhmä kannattaa, johon meppiehdokkaasi liittyy, jos hänet valitaan. Näistä ryhmistä ei vaan kovasti tietoa levitellä edes nyt vaalikampanjan aikana. Aivan, koska ketä jaksaa kiinnostaa. Onhan paljon mielenkiintoisempaa kysyä ehdokkaan lempiruokaa ja tykkääkö hän enemmän koirista vai kissoista. Kuka sitten enää muistaa tarkistaa, miten hän todellisuudessa äänestää, kun on kerran sinne parlamenttiin päässyt?
Ilmastopaketissa päätetään:
- kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä
- uusiutuvan energian lisäämisestä
- energiatehokkuuden kasvattamisesta.
Päätökset eivät koske vain valtioita ja isoja yrityksiä vaan lopulta myös kotitalouksia. Sinua.
kuva: Sarah / Flickr |
Kasvihuonekaasuista ollaan jo yhtä mieltä. Niitä on aikomus vähentää 40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteesta aiotaan tehdä lakisääteinen ja sitova.
Asiantuntijoiden mukaan tämä ei ihan riitä, mutta onpa päästy kompromissiin edes jostain.
Uusiutuvan energian kanssa onkin hankalampaa. Tyydytäänkö vain yleisesti suosittelemaan sitä? Tapahtuuko silloin mitään? Vai pitäisikö jokainen jäsenmaa velvoittaa osaltaan lisäämään uusiutuvaa energiaa? Kuinka paljon? Nykyisen parlamentin enemmistön mielestä uusiutuvan energian lisäämistavoite pitäisi nostaa 30 %:iin ja määritellä jokaiselle maalle omat, sitovat tavoitteet. Enemmistö halusi myös tehdä energiatehokkuuden parantamistavoitteesta sitovan ja nostaa sitä 20 %:sta 40 %:iin, vaikka alempaakin tavoitetta on ollut vaikea saavuttaa.
Tiukempien ja sitovampien tavoitteiden puolesta äänestivät Euroopan sosialistit ja demokraatit (S&D), Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä, vihreät (Greens) ja Euroopan liberaalidemokraatit (ALDE). Oikeisto (EPP) ja konservatiiviryhmät (EFD) äänestivät vastaan.
Suomen keskustan mepit kuuluvat europarlamentissa ALDEen, mutta äänestivät silti vastaan tai jättivät äänestämättä. Kokoomusmepit kuuluvat EEP:hen, mutta kokoomuksen Sirpa Pietikäinen äänesti kuitenkin sitovien tavoitteiden puolesta.
Tiedätkö sinä, mihin ryhmään eurovaaliehdokkaasi kuuluu sitten oikeasti siellä parlamentissa? Miten hän aikoo äänestää?
kuva: janie.hernandez55 / Flickr |
Ekoelo-lehdessä 2/2014 on esitelty kuuden naisehdokkaan kannat. Koska juttu on hassu eikä ole luettavissa lehden nettisivuilla, lainaan lehden luvalla tähän suoraan yhden kysymyksen vastaukset kaikilta. Vastaukset ovat siinä järjestyksessä kuin ne on saatu ehdokkailta.
Mihin 2030-tavoitteisiin sitoutuisit meppinä uusiutuvan energian suhteen?
Sirpa Pietikäinen (kok): 30% uusiutuvien energialähteiden sitova tavoite ok.
Li Andersson (vas): Kannatan sitovaa tavoitetta uusiutuvan energian osalta. Viime vuosista on jo näyttöä siitä, että sitovat tavoitteet on ollut toimiva poliittinen linjaus unionin tasolla.
Anneli Jäätteenmäki (kesk.): Uusiutuville 30 prosentin sitova tavoite sekä kunnianhimoinen tavoite biopolttoaineille. EU:n energiaomavaraisuutta on parannettava. Suomesta on puolestaan tehtävä energiaomavarainen. Kotimainen energiantuotanto tuo työtä Suomeen. Se on vähäpäästöistä, monipuolista ja toimitusvarmaa. Erityisesti kotimaisen bioenergian ja muiden uusiutuvien energianlähteiden käyttöä on lisättävä.
Nazima Razmyar (sd.): Olen parlamentin asettamien tavoitteiden kannalla. On erittäin tärkeää, että EU-tasolla säädetään sitovia tavoitteita. Tarvitaan vahvaa tahtoa ja panostuksia uusiutuvaan energiatuotantoon sekä cleantech-teknologian kehittämiseen.
Johanna Sumuvuori (vihr.): Sitoutuisin uusiutuvan energian osuuden nostamiseen vähintään 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteiden pitää olla sitovia ja EU:n on otettava edelläkävijän rooli. Jos kukaan ei tee mitään tai ole aloitteellinen, tulevaisuus näyttää paljon synkemmältä.
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.): Näen EU:ssa positiivisena, että se on mahdollistanut eurooppalaista yhteistyötä ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Yksilövastuun esille tuominen on myös tärkeää ympäristöasioissa. Itse haluan jättää tuleville sukupolville mahdollisimman puhtaan luonnon, siksi lajittelen, kierrätän ja kompostoin. Ostan ja kulutan mahdollisimman vähän. Puhdas, kasvispainotteinen kotimainen ruoka ja erityisesti lähiruoka ovat minulle tärkeitä.
Eikös ollutkin hassu? Minusta oli.
Olen käyttänyt lähteenä toimittaja Terttu Iiskolan juttua Ekoelo-lehdessä 2/2014. Jos olet jo aikaisemmin muodostanut kantasi Ekoelo-lehdestä, vilkaise uudestaan. Lehden ulkoasu on kohentunut selvästi. Tilasin Ekoelon jostain tarjouksesta kokeeksi ja olin jo päättänyt lopettaa tilauksen kesken ensimmäisen vuoden, mutta lehti uusiutuikin ja jotenkin raikastui ja selkeytyi. Päätinkin jatkaa sen lukijana.
MUOKS: Reimanin Saaran vinkistä googlasin Ekoelon takana olevan Karprint-firman, ja oli niin tylyä luettavaa, että muutin päätöstäni. Tulen toimeen ilman sitä lehteä.
--------------------
Tervetuloa tämän blogin lukijaksi, Kaisa V!
Ihmiset eivät miellä, kuinka tärkeitä EU:ssa tehtävät päätökset ovat. Poliitikkojen vastaukset taas kertovat omaa kieltään. Onneksi tiedän, ketä äänestän.
VastaaPoistaEkoelo -lehti jää minulta valitettavasti ostamatta ja lukematta. Kannattaa googlata lehden takana oleva Karprint.
Googlasin nyt ja oli aika karua luettavaa. Pitäisi varmaan kuitenkin perua tilaus.
PoistaMä oon myös tilannut tuon ekoelon ja jahkannut, että jatkaako vai lopettaa, kun jotenkin lehti ei olekaan ihan niin mun juttu kuin aluksi luulin... No ei tarvi jahkata enää. Lopetan rahani tuhlaamisen kyseiselle kunstantamolle...
PoistaTäytyykin muokata tuota juttua siltä osin.
PoistaSust ois pitänny tulla poliitikko, eikä... ;D
VastaaPoistaHihii, mistäs tiedät etten ole!
PoistaNo siitä ku sul on noinki pal vapaata aikaa... ;DDD
PoistaMut jos mä päivitän täältä eduskunnasta ihan vaan tauoilla. Tai jos olenkin kunnallispoliitikko.
Poista*Naurahtaa* Tai Ankallispankin pääjohtaja. :D
PoistaTimo on oikeassa! :) Kuule, minähän en varsinaisesti ymmärtänyt noista poliitikkojen vastauksista mitään... Voisit ihan pokkana vielä vinkata täällä, että ketä oikeasti tosiaan kannattaa äänestää. Sanasi on lakini! Kuulun nimittäin juuri niihin urpoihin, jotka eivät ole riittävän valveutuneita. Tarvitsen kaltaisesi neuvonantajan ja tämä kirjoitus oli loistava, kiitos!
VastaaPoistaKiitos :) Minusta nuo poliitikkojen vastaukset olivat kaikki melko yhteneväisiä: 1) uusiutuvan energian osuus pitää nostaa 30 %:iin (Sumuvuorella 40%) ja 2) tavoitteiden pitää olla sitovia eikä vain suositusten pyörittelyä. PAITSI Ruohonen-Lerner vastasi, että hänestä yksilönvastuu on tärkeää ja hän ainakin lajittelee, kierrättää ja kompostoi ja diibadaabaa...
PoistaEn voi sanoa, ketä muiden kannattaa äänestää, sehän riippuu siitä mitä asioita haluaa ajaa. Parlamentti päättää paljosta muustakin kuin ilmastopaketista. Voin kuitenkin vihjata, keitä EI kannata äänestää. Tai ehkä ne tekevät sen itse.
Minä äänestän eurovaaleissa vihreitä. Muissakin puolueissa on henkilöitä, joita voisin ilomielin äänestää, mutta silloin ääneni voisi valua jonnekin muualle kuin oli tarkoitus.
Joo, kuulun kans valitettavasti niihin, joilla ei oo mitään hajua ketä äänestää..ja sitten pikapäätös viime hetkellä. Jotenkin nuo vastaukset on aina niin sekavia ja ympäripyöreitä, ettei niistä tajua mitään vaikka kuinka yrittää. Maanviljelijänä toivoisin päätöksiä, jotka olisi järkeviä, eikä ainakaan lisättäisiin paperihommia ja tarkastusten tarkastuksia, joissa viilataan jotain pellon reunaa muutamalla sentillä, kun ne ei oikeasti vaikuta mihinkään. Ilmaston kannalta tiukat ja sitovat tavoitteet. Mielelläni luen pohdintaasi enemmänkin :)
VastaaPoistaKiitos, Jenni!
PoistaKoska sinulle maanviljelykseen liittyvät asiat ovat tärkeitä, suosittelen, että kokeilisit näihin asioihin painottuvaa vaalikonetta osoitteessa
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/eurovaalikone
- katso, mitä puolueita omat vastauksesi ovat lähellä. Yksittäisen ehdokkaan mielipiteillä ei ole niin paljon väliä, varsinkin ellei hän edusta jonkun puolueen valtavirtaa, koska jos häntä ei valita, äänesi menee jonkun muun hyväksi samasta puolueesta.
Jos oikein innostut, voit seuraavaksi selvittää valitsemasi puolueen kotisivuilta, millaiseen ryhmään sen jäsenet aikovat liittyä sitten siellä EU-parlamentissa.
R-perin mielestä tosi hyvä kirjoitus! Itse olen jo aika vakiintunut vihreiden äänestäjä, paitsi joskus vähän lipsumista vasemmalle. Tässähän on otettava huomioon sekin seikka, että jos oma ehdokas ei tulekaan valituksi, onko mahdollinen varamies myös mieleinen. Kiitos taas!
VastaaPoistaKiitos! Suomessahan vasemmisto on monesti vihreämpää kuin vihreät, mutta Euroopassa en tiedä miten on. Pitäisi selvittää...
PoistaVihreys on tähtäimessä tällä kertaa! Kotimaisissa vaaleissa voi sitten lipsua vapaammin.
PoistaTiedän ketä äänestän, mutta olen epävarma siitä viitsinkö äänestää ollenkaan. Nyt olen sitä mieltä että jääkööt, mutta varmaan kun äänestyspäivä tulee, kiltisti taas äänesatän, niinkuin olen aina tehnyt.
VastaaPoistaÄänestä vaan, muutenhan ei saa valittaa EU-parlamentin huonoista päätöksistä ;)
PoistaMinä ajattelin ihan samaa kuin Saara, että voisitko ystävällisesti kertoa, ketä kannattaa äänestää... En tajua politiikasta yhtikäs mitään, eikä se mua juurikaan kiinnosta, mutta jos joku tosiaan siellä näitä ympäristöasioita ajais, niin sille voisin ääneni antaa. Nyt on sellainen ajatus, etten äänestä ketään, koska en yksinkertaisesti tiedä edes ketä siellä on ehdolla... saatikka ketä tosiaan kannattaisi äänestää. Kerro, pliis. Terveisin myöskin eräs urpå.
VastaaPoistaJos ympäristöasiat ovat sinulle tärkeitä, sopiva puolue taitaa olla jo tiedossa. Kokeile mitä vain vaalikonetta ja hyppää yli kaikki kysymykset, joita ei ymmärrä - vastaa vain tärkeisiin ja selkeisiin ja katso mitä puolueita kone tarjoaa. Tai vilkaise suosituimpia ehdokkaita tämän päivän Hesarista.
PoistaMinä kuulun niihin, jotka eivät jaksa kiinnostua eu politiikasta, vaikka pitäisi. Pliis, anna lisää tietoa:)
VastaaPoistaHui kamalaa, täytyy ensin hankkia sitä jostain. Ja minä kun olin ajatellut päästä vähällä: valita yhden kolmesta sopivasta ehdokkaasta...
PoistaTäytyy sanoa, että olen yllättynyt ja ilahtunut kaikesta tästä palautteesta! Ajattelin, että ei tätä kukaan viitsi edes lukea. Tämä kyllä rohkaisee minua kirjoittamaan aiheesta vielä lisääkin :)
Kiitos kaikille (tähänastisista) kommenteista, ne yllättivät minut iloisesti!
VastaaPoistaMelko selkeää tietoa EU-parlamentista ja vaaleista on ensi hätään tarjolla tuollaisessa blogissa:
http://kohtieurovaaleja2014.wordpress.com/
Kiitos, että muistutit äänestämisen tärkeydestä. Olen paljon kiinnostuneempi muista vaaleista, jotenkin nää tuntuu niin etäisiltä. Alanpa tässä selvittämäänkin ketä äänestäisin :)
VastaaPoistaKiitos kommentista, mammukka! Tuntuu tosiaan etäiseltä, mutta vaikutukset näkyy sitten jokapäiväisessä elämässä. En edes ymmärrä kaikkia vaalikoneiden kysymyksiä, niin että selvittäminenkin tuntuu työläältä. Mutta jostain reunasta aloitetaan vain :)
Poista