torstai 13. maaliskuuta 2014

Puutarhurin maaliskuu



Nyt minä taas siteeraan ihan suoraan Karel Capekia. Minkäs sille voi, kun hän on sanonut asiat niin sattuvasti kuin saattaa. Miksi kirjoittaisin samasta asiasta lahjattomamman version, kun se on kerran kirjoitettu hyvin.

Jos puutarhurin maaliskuuta on kuvailtava totuuden ja vanhan kansan kokemusten mukaisesti, on erotettava huolellisesti ennen kaikkea kaksi seikkaa: A) mitä puutarhurin on tehtävä ja B) mitä hän todellisuudessa tekee, koska ei muuta voi.
A) Hän siis haluaa kiihkeästi ja itsepintaisesti, sehän on itsestään selvää: hän haluaa vain poistaa havut ja avata kasvit, kaivaa, lannoittaa, jankkuroida, mullata, muokata, möyhentää, harata, lanata, kastella, monistaa, tehdä pistokkaita, leikata, istuttaa, siirtää, sitoa, ruiskuttaa, lannoittaa lisää, kitkeä, lisätä, kylvää, puhdistaa, typistää, häätää varpuset ja rastaat, nuuhkia maata, kaivella ituja esiin sormin, riemuita kukkivista lumikelloista, pyyhkiä hikeä otsaltaan, suoristaa selkänsä, syödä kuin susi ja juoda kuin sieni, käydä nukkumaan lapion ja herätä kiurun kanssa, ylistää aurinkoa ja taivaan kosteutta, tunnustella kovia silmuja, hankkia kevään ensimmäiset känsät ja rakkulat ja elää kaiken kaikkiaan reilusti, keväisesti ja kuohkeasti puutarhurin tapaan.
B) Sen sijaan hän manaa, että maa on yhä tai taas jäässä, raivoaa kotona kuin häkkiin teljetty leijona, kun hänen puutarhansa peittyy lumeen, istuu takan ääressä nuhaisena, joutuu käymään hammaslääkärissä ja osallistumaan oikeuden istuntoihin, saa vieraakseen tädin, lapsenlapsen tai hiivatin isoäidin ja menettää yleensäkin päivän toisensa perään kaikenkarvaisten epäonnistumisten, kohtalon iskujen, juttujen ja vastoinkäymisten takia, jotka kuin piruuttaan hyökyvät päälle maaliskuussa; tiedättehän, että "maaliskuu on työteliäin kuukausi puutarhassa, kun se valmistellaan kevään tuloon".
Karel Capek: Puutarhurin Vuosi
kuva: Josef Capek,
 kirjassa Karel Capek: Puutarhurin vuosi (1929)


Ja sitten vielä tämä:



9 kommenttia:

  1. Karel vaan on niin hyvä, oikein harmittaa kun minun kirjani on nyt mökillä - sen lukeminen aina lohduttaa ja naurattaa. Ja tässä takatalvea odotellessa olisi hyvä olla jotain tuollaista, johon sitten lauantain myräkässä voisi turvautua. Niin että, kiitos!

    Oi, HE ovat palanneet!! Mitenkähän meillä mökillä... kahden viikon päästä näen vasta, ovatko HE jo sinnekin saapuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saas nähdä, kuinka HE suhtautuvat takatalveen. Voivat pakata kimpsunsa ja siirtyä Viron puolelle kelejä vartomaan. Vai jäävätkö sinnittelemään?

      Poista
  2. Nyt mul on ekan ja tokan painoksen kirjat. On muutes paljon eroa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai? Kumpi on parempi, Toivo Kalervon vai Eero Balkin suomennos? Pitäisikö minunkin hankkia se vanhempi? Hitto kun ei osaa tsekkiä!

      Poista
    2. Kyl selkeesti paremmin Toivo sen on kääntänny ja ohan ny kovakantiin aina enempi kirja ku pehmeekantiin. Pehmeekantises on sivui 36 kipaletta enempi, paperi on pal paksumpaa ja fyysiin kokoki on liian iso puutarhas luettavaks. Ja ne loppuuki ihan erilailla. ;D

      Poista
    3. Eeron: Luojan kiitos, että taas on vuosi takana!
      Toivon: Jumalalle kiitos, että taas olemme päässeet vuoden eteenpäin!

      Poista
    4. Kiitos, tämä oli havainnollinen näyte!

      Poista
    5. Lue postias ni saatat viellä saaha ekan osan ittelles. :D

      Poista
    6. Joo luin, kiitos paljon linkistä!

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...