Yö ja päivä ovat tänään yhtä pitkät. Ja seuraavat puoli vuotta päivä on voiton puolella.
Tämä on aika hyvä kohta vuodesta.
Miten voi olla kalentereita, joihin ei ole painettu päiväntasauksia ja -seisauksia! Ne ovat olleet näillä paikoillaan niin kauan kuin maa on kiertänyt aurinkoa; me tulimme sitten vasta myöhemmin, kehitimme itsellemme jonkinsorttiset aivot ja tajusimme ne. Niitä on juhlittu joka puolella maailmaa tuhansia vuosia. Ja nyt ne häviävät allakanpainajien tärkeysjärjestyksessä jollekin "uskonpuhdistuksen muistopäivälle" tai "puolustusvoimain lippujuhlan päivälle"! Päiville, jotka joku on keksinyt omasta päästään aivan hiljattain ja joita harva muistaa edes tässä ainoassa maassa, jossa ne tunnetaan. Kun taas todelliset juhlapäivät ovat voimassa koko planeetalla ja ne voi aina tarkistaa maapallon asennosta radallaan.
Jäätyy... |
...ja sulaa. |
Täytyypä tehdä uusi kalenteri, joka vastaa paremmin tämän planeetan liikkeitä. Vuosi jaetaan neljään neljännekseen ja tasaus- ja seisauspäivien kohdalla on aina juhla. Kuukausista tehdään yhtä pitkät ja väliin nollauspäivät. Tämä kalenteri kelpaa kaikkiin uskontokuntiin kuuluville ja kuulumattomille yhtä hyvin. Jaa jaa, kai se jää minun tehtäväkseni senkin suunnittelu. Mutta se on nyt vielä kesken.
Sain jo vapaaehtoisilta ehdotuksen kevätpäiväntasausjuhlan koristeaiheista näillä leveysasteilla:
- Me ollaan pajunkissoja! - Nii, piäniä söpösiä pajunkissoja! - Meillä voi koristella koko puutarhan, jos siämeniä riittää! |
------------------------
Tervetuloa mukaan Keskeneräisen blogia seuraamaan, Eve K!
Ilmottaudun kalenterityöryhmään. Tännekö otetaan vastaan ilmoittautumisia?
VastaaPoistaJoo, kaikki ideat kommenttilootaan kiitos. Ei kukaan pääse sanomaan, että olisin kehittänyt täydellisen kalenterin jotenkin yksinvaltaisesti. Kehittelytyö on aivan läpinäkyvää ja yhteisöllistä ja kaikki saavat osallistua.
PoistaIhana tuo rajalla ja pajunkissat. Nautittavaa.
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaSuloisia on pajunkissat teillä!
VastaaPoistaMinulle kelpaisi kyllä sellainen kalenteri, kunhan se lakkaa olemasta vielä kesken :)
Melkein valmishan se jo on. Enää täytyy ajaa läpi muutama pikku uudistus kuten joulun, hanukan, ramadanin, juhannuksen, uuden vuoden ym. palauttaminen oikeille paikoilleen, mutta se tuskin herättää mitään vastustusta. Tämä kalenteri tulee nimittäin voimaan yhtä aikaa koko maailmassa.
PoistaMä jo ekasta kuvasta aattelin et oot mun vieree lentänny, mut nehä oliki naakkoja...
VastaaPoistaKyllä minä tietysti kysyn sinulta luvan ennen kuin julkaisen meidän yhteiskuvan.
PoistaMonenlaisia on kalentereita. Ylikansallisissa kalentereissa ei välttämättä ole suomalaisia juhlapäiviä ja jossain taidekalentereissa ulkonäkö on ajanut informaation ohi. Olen ostanut ainakin kymmenen vuotta samanlaista seinäkalenteria, niin ei ole tarvinut pettyä. Siinä on kevätpäiväntasaukset ja kuun vaiheet paikallaan. ( Muuten, muistaakseni Virossa vietetään juhannusta oikealla paikallaan eli 24.6.)
VastaaPoistaHyvä Viro! Miten kenelläkään voi olla itsestään niin suuret luulot että kuvittelee voivansa siirtää kesäpäivänseisauksen lähimpään viikonloppuun! Planeettojen liikkeet eivät tottele allakoita, pitäisi olla järkeä alistua toimimaan toisinpäin. Tänä vuonna meillä sentään vahingossa sattuu juhannuspäivä kesäpäivänseisaukselle 21.6. - ja sehän onkin täälläpäin Ahdin päivä, pyhää Johannesta juhlitaan sitten pari päivää myöhemmin. Niin kuin joulukin on harhautunut parin päivän päähän talvipäivänseisauksesta. Kirkon juonia varmaan, että saataisiin oikea talvennapa osumaan paastonaikaan, jolloin sitä ei ole voitu juhlia...
Poista24.6 on ehdottomasti ainoo oikee paikka juhannukselle. = mun hääpäivä... ;D
PoistaAsiaa puhut.
VastaaPoistaItse en kevätpäiväntasausta tosin juhli, koska se ei ole ollut vanhan kansan juhlapäiviä (ja keväällä juhlakalenterini on muutenkin kovin täysi). Suomalainen ajastaika on aika maanviljelysorientoitunut. Tosin, säilyneistä jätinkirkoista voisi ehkä päätellä että tuhansia vuosia sitten astronomiset merkkipäivät ovat olleet meilläkin kunniassaan. Näen kalenteri-ideallasi selvää tilausta!
Itse jännään, koittaako tänä vuonna ensin kodinhaltijan päivä (24.4) vaiko hela, jonka ajankohdan meillä määrää kasvimaan kunnostuksen edistyminen.
Sitä odotellessa, tänään 21.3 olisi juhlittavaksi Mato-Pentti, sen kunniaksi että kansanperinteen mukaan kyykäärmeet nousevat talvipiiloistaan.
Meillä ei nouse mato-penttinä kukaan mistään, kun on nyt yllättäen taas saatu lunta. Tai mistäs sen tietää? Kodinhaltian päivän laitoin kalenteriin, kiitos vinkistä! Olisikin kiintoisaa perehtyä tarkemmin muinaissuomalaisiin merkkipäiviin.
PoistaKoska uusi maailmankalenteri on kansainvälinen ja kaikkialla sama, kansalliset merkkipäivät täytyy sitten joko sovittaa siihen tai viettää arkisin.
Vau miten mukava postaus ja kuvat upeita! Asiaa kirjoitat
VastaaPoistaKiitos, Taina T!
PoistaVuoden paras aika alkoi just! Tässä kohtaa vuodesta on mukava tunne - kevät ja kesä on vielä kokonaan edessä (ja joka vuosi kuvittelen ehtiväni tekemään kevään ja kesän aikana moninkertaisen määrän asioita, mitä todellisuudessa viitsin/ehdin. - joka elokuussa iskee aina sama paniikki; matot on edelleen pesemättä)
VastaaPoistaAurinkoista viikonloppua. ps. Haastetta olisi taas tarjolla.
Kiitos! Sinä olitkin parantanut sitä haastetta hauskasti.
PoistaMarraskuun voi jättää pois. Ja tammikuun. Ja ehkä helmikuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Kiitos :).
VastaaPoistaVoisiko siihen marras-helmikuulle laittaa talviunijakson? Jos vähän heräisi jouluksi kylkeä kääntämään?
Poista