perjantai 14. maaliskuuta 2014

Mikä raateli nämä puut?

Mikä ihmeen kumma tekee tällaista jälkeä? Metsänreunan nuoria haapoja on raavittu vähän sieltä  ja täältä. Jäljet ovat tasaisia niin kuin olisi ihminen ollut asialla, mutta yhtään haavoista ei ole kaulattu tasaisesti ympäri asti, huiskittu vain sinne tänne. Naarmut alkavat noin metristä ja ylettyvät pariin metriin asti.


Runneltuja puita on useita samassa metsikössä. Muualla lähiseudulla en ole törmännyt samanlaisiin.


Jos tiedät tai arvaat miten ja miksi jäljet ovat syntyneet, kerro minullekin. Ehkä tämä on taas niitä tyhmiä kysymyksiä ja vastaus on ilmiselvä, minulla vain on tässä kohdassa aukko sivistyksessä. Jään jännittyneenä odottamaan arvoituksen ratkaisua.

33 kommenttia:

 1. Onpa jänskät kuviot. Voisko se olla hirvi tai joku muu vastaava elukka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin hirvi ylettyisi tuohon korkeuteen. Merkatut puut ovat myös sopivasti aukean kohdan vierellä, eivät tiheikön keskellä. Sikäli voisi hyvinkin olla hirvi, jos se osaa tuollaisia jälkiä kaluta.

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odotan minäkin selitystä. Aika "teknisiltä" nuo jäljet vaikuttaa, ei uskoisi eläimen tekemäksi. Oliko maassa mitään merkkejä siitä, että joskus puiden lähellä olisi liikkunut metsäkone tai metsää olisi harvennettu? Olivatko nuo teidän omasta metsästä ja jonkun muun? Jos omasta metsästä löytäisin tuollaista jälkeä, olisin kyllä aika ymmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole oma metsä. Maassa on kaadettua vesakkoa paljonkin, mutta selvästi näitä ohuempia puita; nämä on jätetty sillä kertaa pystyyn.

   Poista
 3. Varmana tietona osaan sanoa mikä se ei ole.(Norsu) Muuta en osaa kuin arvailla. Hirvi, karhu tai metsäkone.

  VastaaPoista
 4. Sanoisin että ilves. Tai ainakin olen kerran tollasia nähnyt ja silloin mulle kerrottiin että ilves on teroitellut kynsiä ja merkannut reviiriä... Tää oli siis saaressa missä se ilves oli monta kertaa nähty, oli iso juttu sellaisen pedon vierailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläpäin on kyllä ilveksiä, joskin niitä on tänä talvena kaadettu läjäpäin. Mutta ei ole tainnut olla sellaisia hankia, että ilves ylettyisi kahteen metriin.

   Poista
 5. Jos tekijäksi vahvistuu ilves, niin minäkin alan etsiä samanlaisia jälkiä mökkimetsästä! Olen niin toivonut sinne omaa ilvestä, ja paikkakunnalla niitä on, mutta vielä en ole itse havainnut. Olisi kyllä vaikea uskoa, että yksi luontokappale noin paljon tekee jälkeä. Yksittäiset merkit kyllä ymmärtäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsi vaan raapimajälkiä, mutta ehkä vähän matalammalta. Kuvittelisin ilveksen kynnen jälkeä myös ehkä ohuemmaksi kuin nämä. Ilves olisi kiva päästä näkemään.

   Poista
 6. Karhu tollassii tekee, ainaki mun mettässä.

  VastaaPoista
 7. Jotenkin tuli tunne, että joku ihminen on huvikseen veistellyt.

  Ensimmäisenä tuli kyllä mieleen mammutin hampaanjäljet, mutta niitä ei taida enää olla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisillä on kyllä kummalliset huvit, ei niistä koskaan tiedä.

   Poista
 8. Näyttäisi samanlaisilta kuin näkemäni karhun jäljet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun oliskin! Mutta miksi se karhu noita pikkuisia haapoja raapisi?

   Poista
 9. Hirven jyrsintäjäljiltä näyttävät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei tullut minulle aluksi mieleen ollenkaan, mutta sopisi sijaintiin sekä jäljen korkeuteen ja leveyteen. Motiivikin olisi. Alibia ei. Ehkä tässä on todennäköinen syyllinen.

   Poista
 10. Nyt kun ruvettiin puhumaan hirvistä, tuli mieleen että lähdin tuosta kohdasta metsään, ja sieltä löytyi monesta kohtaa jonkun hirvieläimen jätöksiä, ei kuitenkaan hirven. Voisi siis olla vaikka valkohäntäkauriskin, vai voisiko?

  VastaaPoista
 11. Ahaa hirviä siis...en oli kyllä osannut arvata..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tämä nyt ihan varma juttu ole, voi vielä löytyä joku muukin selitys. Tällä hetkellä metsäpoliisi etsii tuntematonta hirvieläintä, jota haluaa kuulustella tapaukseen liittyen. Emme vielä syytä ketään.

   Poista
 12. Hirven kaluamilta näyttävät, koska jäljet ovat kuin taltalla - talttahampailla - tehdyt. Hirville maistuu haapa tosin hyvin ja jäljet ovat sopivalla korkeudellakin.

  VastaaPoista
 13. Mä sanoisin myös, että hirvi ja arveluni perustuvat siihen, että meidän vuohi ja lampaat saavat ihan saman näköisiä hampaanjälkiä puuhun, paitsi, että pienempiä tietysti. Haavan kuorihan taitaa olla myös eläimistä aika herkullista. Ainakin jäniksistä ja märehtijöistä. Ei oo metsäkone, sanoo metsäkoneen kuljettajan eukko täältä :) Näytin ukollekin nää kuvat. Vesovia puitahan voi kaataa kuivattamalle ne ensin pystyyn, mutta ei nuo kyllä ole ihmisen siinä mielessäkään tekemiä jälkiä. Ja yleensä niin tehdään vaan jos halutaan pihasta joku puu pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskelmieni mukaan hirvi johtaa noin 5 - 3 karhuun nähden ja 5 - 2 norsueläimiin. Aihetodisteet sulkevat pois metsäkoneen ja ilveksen epäiltyjen joukosta. Hajaääniä ovat saaneet valkohäntäkauris eli -peura ja huvitteleva ihminen. Odotamme hirven ilmoittautumista kuultavaksi tapauksen tiimoilta sekä lisää todistusaineistoa.

   Poista
 14. hirven kaluamia haapoja

  VastaaPoista
 15. Mä äänestäisin hirveä. Ne ainaki tekee tän tapaisia jälkiä ja mun käsityksen mukaan karhun raapimisista jää siihen raapimisjäljen yläosaan aika selkeästi ne karhun etutassujen kynnen jäljet, mutta näissä kuvissa varsinkin ylimmät jäljet on tommosia kuin olis kaulalla kurkotettu ja hampailla kaavittu vielä yhdet suirot, toisin kuin karhulla olisi koko kämmen mukana. Mutta enpä ole alan asiantuntija, mutta äänestän silti hirveä.

  Mä en kyl kaipaa karhua lähelleni. Hittolainen, että on joskus pelottanut, kun on karhunpaskojen ja -jälkien keskellä ollut puolukassa. Koko ajan on odottanut, että mistä kiven takaa se nalle kurkkaa. Susia en jotenkaan osaa pelätä, mutta karhussa kammottaa se, että yksi ainut tassunisku ja se on siinä. Onneks ne on tähän asti pysynyt piilossa mun näkökentästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistapa tilastoista, kuinka monta kertaa viimeisen vaikka 200 vuoden aikana karhu on tappanut naisen Suomessa. Enemmän olisi syytä pelätä, jos uskaltautuu ylittämään katua. Koska autot... hui! Yksi ainut tönäisy ja se on siinä.

   Poista
  2. No yleensähän missään peloissa ei ole järkeä. Pelkään karhuja, en susia. En tykkää mennä laivalla, mutta lentokone ei pelota. Pelkään kissan kynsiä, en vieraita vihaisia koiria. Pelkään teinilaumoja, en aineissa olevia narkkareita. Pelkään e-aineita ruuassa, mutta porkkanat syön kuorimatta ja pesemättä, vaikka yksi tuttu onkin saanut samasta toiminnasta jersiniabakteerin ja reumatyyppisen sairauden riesakseen. Peloissa ja pelkäämättömyyksissä ei ole mitään järkeä.

   Poista
 16. Ihan selvästi...hirvi on asialla ollut

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...