sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pahan valtakunta

En nyt puhu päivän pääuutisesta, Ukrainan tapahtumista. Tämä uutinen oli aivan pikkuinen, lehden sisäsivuilla, ja se kertoi Pakistanista.

kuva: Gregor Enste / Heinrich-Böll-Stiftung / Flickr
Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.

Pakistan on yksi niistä kolmesta maasta, joista poliota ei ole koskaan saatu hävitettyä. Toiset kaksi ovat Afganistan ja Nigeria.

Vielä minun lapsuudessani oli normaalia nähdä ihmisiä, joiden raajat olivat aivan vääntyneet. He olivat jääneet henkiin sairastettuaan polion eli lapsihalvauksen. Osa sairastuneista kuoli, kun halvaus pysäytti hengityksen.  Nyt meidät on kaikki rokotettu poliota vastaan. 1988 aloitettu maailmanlaajuinen kampanja polion hävittämiseksi on vähentänyt taudin esiintymistä jo 99%, mutta köyhimmissä maissa polioon kuollaan yhä.

kuva: Aitos Guitarte / Flickr

Kyseessä on kaikkien aikojen suurin julkisen terveydenhuollon yhteisponnistus, johon osallistuvat valtiot, yksityiset järjestöt ja miljoonat vapaaehtoiset. Kaksi ja puoli miljardia lasta on saanut kampanjan vapaaehtoistyöntekijöiltä rokotteen viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tavoitteena on saavuttaa jokainen maailman lapsi ja hävittää polio koko maailmasta. Kun kaikki ovat saaneet rokotteen, poliovirus ei voi elää missään, ja pääsemme siitä eroon lopullisesti. Konfliktialueille on julistettu aselepoja rokotusten ajaksi, jotta vapaaehtoiset rokotusryhmät pääsevät kaukaisimpiinkin kyliin. Tavoite on koko ajan lähempänä.

kuva: Gates Foundation / Flickr

Päivän pikku-uutisessa kerrotaan pommi-iskuista poliorokotteiden jakajia vastaan Pakistanissa. Viimeisimmässä kolmen tienvarsipommin sarjassa kuoli 12 ja haavoittui 10 ihmistä.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, että pommin räjäyttäjät ovat pahan palveluksessa ja haluavat syöstä maailman taudin kouriin. He saavat käskynsä paholaiselta. He tappavat, koska he ovat pahoja.

Mutta eihän se niin mene. Nyt ei olla sarjakuvassa.

Pommin räjäyttäjät ovat ihmisiä, tällaisia kuin minä. He pyrkivät teollaan johonkin hyvään päämäärään.

Ihmiset pyrkivät teoillaan aina johonkin hyvään. Ehkä se joissain tapauksissa on hyvää vain heille itselleen tai vain mielikuvituksessa, mutta jonkinlainen hyvä on tavoitteena. Kaikilla.

kuva: Gretchen Alther / uusc4all
Kuvan henkilöillä ei ole yhtään mitään tekemistä tapauksen kanssa!

Pomminräjäyttäjät uskoivat tosissaan, että poliorokotekampanja on länsimaiden juoni muslimeja vastaan ja että rokotteen tarkoitus on vahingoittaa heidän lapsiaan, mahdollisesti viedä näiltä loppuelämäkseen kyky lisääntyä. He uskovat, että rokottajat ovat pahan palveluksessa ja saavat ohjeensa itse Saatanalta. Vaikka tienvarsipommin räjäyttäminen on vastenmielistä ja kauheaa, heillä ei ole enää muuta keinoa taistelussa paholaista vastaan. Pommien uhrina kuolleista yksi oli lapsi, ja he toivovat, että Jumala voisi antaa sen heille anteeksi, koska he kuitenkin teollaan pelastivat monia.

Sieltä katsottuna Yhdysvallat on pahan valtakunta. Mutta eihän se niin mene.

Pahan valtakunta löytyy paljon lähempää kuin luulisikaan. Ja hyvän valtakunta myös. Minä ehdin käydä molemmissa tuon uutisen lukemisen ja tämän hetken välissä.

kuva: Chitral polio campaign / Ground Report / Flickr


6 kommenttia:

 1. Erinomainen kirjoitus. Sulla on todella paljon ajatuksia herättäviä tekstejä. Kiitos!!

  VastaaPoista
 2. Jep, olen samaa mieltä. Vain hyvin harva yksilö tässä maailmassa lienee todella kieroutunut ja tahtoo pahaa, vaan aina pitäisi muistaa, että ne tavalliset kansalaiset, vaikka tekisivätkin ns. hirmutekoja, ajattelevat tekevänsä hyvää. Se hyvä ja oikea vain näyttää niin erilaiselta riippuen siitä minne päin maailmaa on sattunut syntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joskus sitä on tosi vaikea ymmärtää.

   Poista
 3. Pitäisi aina muistaa, että kolikolla on kaksi puolta. Voi kun maailmassa olisi vain rauhaa ja erimielisyydet selvitettäisiin puhumalla ja pyrittäisiin oikesti ymmärtämään sitä toistakin osapuolta.
  Hienosti taas osasit kertoa tämänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huomaan itsestäni, kuinka helppoa on uskoa jostain toimijasta aina pahinta. Kun osapuolet ovat kaivautuneet asemiinsa ja toistelevat vain samoja iskulauseita, jotka toisen mielestä ovat soopaa tai valeita, keskusteluyhteys katkeaa helposti.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...