lauantai 22. maaliskuuta 2014

Fasaanien tunnistamisesta

Minulta on kyselty, kuinka oikein pystyn erottamaan pihamme fasaanit toisistaan.

Helppoa. Näytän.


Köhkitään koko päivä alakerrassa asuntoyhtiön remonttityömaakeittiössä teetä juomassa. Otetaan fasaaneista kuvia ikkunasta, jossa on romanttiset vanhat lasit. Sitten istutaan koko ilta koneella ja heitetään niitä kuvia menemään. Päätetään suostua alakerran isännän seitsemän vuotta sitten esittämään ehdotukseen ikkunalasien vaihtamisesta uusiin ja suorempiin.


Toistetaan. Ja toistetaan.Tämä tässä on Kevätmieli, kaikkien muiden kukkojemme isä ja ehdoton yksinvaltias. Hänethän sinä jo tunnet. Ei valkoista kulmakarvaa ollenkaan, mutta sievät sarvet ja siisti, symmetrinen, helminauhan tapaan mutkulainen kaulus. Käytöksestäkin tuntee kyllä. Kova naistenmies.


Kevätmieli ei ole vielä parhaassa kevätvireessään. Pihalla ruokailee vuorotellen useita kukkoja ilman, että hän hyökkää kimppuun ja ajaa ne pois. Tässä eilisessä kuvassa hän suorastaan seurustelee toisen (tunnistamattoman) kukon kanssa ystävällisesti lähietäisyydellä. Naamakaan ei ole vielä punaisimmillaan.
Tämä on Pitsikaulus. Alakuvassa on kauluksen kohta sattunut suht suoran lasin taakse; sitä klikkaamalla näet, mistä hän on saanut nimensä. Huomaa myös valkoinen kulmakarva. Pitsikaulus lähtee oitis juoksemaan karkuun, kun näkee nuorten kukkojen ykkösen:Vasemmalla yksivuotiaiden kukkojen pomo Pikkukaula. Hän ajoi eilen Pitsikauluksen juosten pois ruokintapaikalta, mutta antoi sitten kuitenkin tuon oikeanpuoleisen leveäkauluksisen kukon syödä seurassaan. Ilmeisesti Levee on niin vähäpätöinen, ettei hänestä ole kilpailijaksi. Hän taitaa olla se alempiarvoinen niistä kahdesta veljeksestä, jotka talvella koversivat tuossa kohdassa lumeen kaurakaivosta. Se pitkäpyrstöinen. Olisiko?

Pikkukaulalla ei ole kummallakaan puolella kauluksessa kuin pari viitteenomaista pilkkua. Valkea kulmakarva on. Leveellä (olkoon se nyt hänen nimensä, vaikka ei käytökseen sovikaan) on hyvin leveä, niskaa kohti kapeneva kaulus. Siinä on vielä edessä kummallakin puolella hauska pykälä. Kulmakarva on vaaleanruskea (hän itse varmaan sanoisi kullanvärinen), jossa on valkoista vain ripaus. Älä huolestu, näitä yksityiskohtia ei ole tarkoituskaan erottaa tästä kuvasta. Otin eilen hänestä noin sata. En nyt viitsi kaikkia laittaa tänne, yleisön pyynnöistä huolimatta.Tänään alkoi ilokseni pusikosta putkahdella kanoja. Missä lienevät viettäneetkään koko talven? Ensimmäistä kahta lähti Kevätmieli satyriaasisesti siipiään roikottaen ja pullistellen paimentamaan koillisen suuntaan, minne he katosivat juoksujalkaa. Vähän myöhemmin pihaan ilmestyi lounaasta vielä kahdeksan kanaa lisää!


Leveen näköinen kukko kulki kanojen perässä. Ilmeisesti hän on niin mitätön nahjus, että kanat eivät kokeneet häntä uhkana hyveellisyydelleen. Suhtautuminen Kevätmielen kosintayrityksiin oli aivan toisenlainen. Eipä Levee kyllä mitään yrittänytkään.

Kuvassa kanoista Maija, Seija ja Teija. Ylemmässä kuvassa Aija, Eija ja pusikosta nousemassa vielä Saija. Kuten näkyy.

8 kommenttia:

 1. Aikamoinen lintutarha pihalla tarkkailtavana. Eiköhän linnut opi erottamaan, jos niitä pääsee säännöllisesti seuraamaan. Varmasti kivaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan. Tosin hieman muut hommat kärsii, mutta elämässä täytyy joskus priorisoida.

   Poista
 2. Ei saatana, ettekai te oikeesti vaihtannu niitä ikkunalaseja? Kai ne vanhat sit ees on talles tai kierrätetty??
  Voi pyhä jysäys jos noin on päässy käymää.

  Tunistaahan ne itikatkii, jos niitä tarkkaan pitkä-aikasesti seuraa. ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei vielä, nämähän on eilen ja tänään otettuja kuvia. Pokia ei ole tarkoitus vaihtaa. Meinasin noista vanhoista klaseista nikkaroida itselleni lasikuistin, niin sitten saan taas lausua voimasanan kun sieltä ei pysty valokuvaamaan.

   Poista
 3. Mäkin oon nähnyt taas muutamia naaraita meillä. Syksyllä niitä näkyi, talveksi katosivat ja urokset jäivät. Nyt taas on muutamia näkynyt. Minä en tunnista muita kuin Linkkujalka-Einarin, koska se nilkuttaa :D Ainakin viimenäkemän vielä nilkutti... Jos olis aikaa katella enempi ja kuvata, niin varmaan ne oppis tunnistamaan. Hauskoja tyyppejä anyways!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on joutilaiden harrastus. Konrad Lorenz on esikuvani.

   Kevätmielikin vähän ontuu oikeaa jalkaansa, mutta sen huomaa oikeastaan vain syvässä lumessa (kipeä kohta on siis varmaan jossain ylhäällä lonkassa) ja silloin kun on joutunut rasittamaan sitä, vaikka juoksemaan paljon keväällä toisia kukkoja häätäessä.

   Missähän ne kanat talvella olivat? Täytyyhän niidenkin syödä!

   Poista
 4. En yhtään tiedä missä ne kanat oli. Ehkä jossain metsässä? Ei niitä tosiaan paljonkaan näkynyt. Tänään taapersi ainakin 2-3 kanaa tuonne marjapuskille mua pakoon kun menin kanilaan :)

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...