tiistai 4. maaliskuuta 2014

Ekopaasto

Hyvää laskiaistiistaita! Olethan tunkenut itsesi täyteen pullaa, sillä huomenna tuhkakeskiviikkona alkaa kristityillä paastonaika. Huomenna loppuvat karnevaalit, siitä pääsiäiseen asti hiljennymme ja keskitymme muihin asioihin kuin lihan iloihin. Siis ainakin kristityt tekevät näin. Muillakin on nyt hyvä sauma hieman kohtuullistaa kuluttamistaan.

Suomen evankelisluterilainen kirkko ja Suomen ympäristökeskus kampanjoivat yhdessä hiilijalanjäljen pienentämisen puolesta. Ekopaasto-kampanjan sivuilla voi itse kukin ilmoittaa, miten aikoo yksinkertaistaa elämäänsä seuraavien seitsemän viikon aikana. Tietysti voi myös paastota kenellekään kertomatta. Mutta tuolla sivustolla kannattaa kuitenkin käydä katsomassa vinkkejä hiilijalanjäljen laskemiseen ja pienentämiseen.

Laitanpa tähänkin linkit Ilmastodieetti-laskuriin ja Marttojen ekokoti-sivuille.

Joitain julkkiksiakin on värvätty kampanjaan. Osallistua voi myös naamakirjassa ja Twitterissä. Paastoamalla voi voittaa jopon. Ja niin poispäin.

Tätä kirjoittaessani mukaan ilmoittautuneita oli vielä alle neljäsataa. He olivat suosineet paastoamiskeinoista eniten seuraavia:
- Ostan vähemmän.
- Vähennän lihan / juuston syöntiä ja lisään kasvisten määrää.
- Paastoan nautintoaineista.

Aika normaalia paastomeininkiä siis.

Olen itsekin ajatellut paastota kevyesti. Ehkä tärkein paastopäätöksistäni on:
- En osta mitään.

Seuraavaksi määritellään "ei mitään". Tietysti ostan ruokaa, ja jos vessapaperi loppuu, ostan sitäkin. Saatan ostaa remonttitarpeita, jos vaikka sillä rintamalla tapahtuisi jotain. Mutta noin muuten en ostele: vaatteita, jalokiviä, sisustusesineitä, kirjoja, hilavitkuttimia. Mitään.

Niiii-in... paitsi auton. Ostan auton. Vanha ei pelitä enää, ja huollossa ovat jo kauan vihjailleet, että nyt pitäisi tehdä jonkunlainen ratkaisu asiassa. Pitäisi miettiä, kannattaako tämä enää. Ja eikö hänen itsensäkin kannalta olisi armeliainta päästää hänet kärsimyksistään. Olen nyt tehnyt päätöksen raskain sydämin. Kaupat on kyllä tehty jo hyvissä ajoin ennen paastonajan alkua, mutta autoliike ei kyennyt silloin toimittamaan eikä raha ole vielä vaihtanut omistajaa.

Älä unta nää. Kuvakin on varastettu.
Tämähän osittain selittääkin, miksi en osta mitään muuta ainakaan seitsemään vuoteen  kuukauteen  viikkoon.

Muutenkin lienee syytä harjoitella niukkuuteen tyytymistä, ainakin jos perinteiset ennustuskeinot osoittautuvat edelleen luotettaviksi. Tulevan vuoden sadonhan näkee tämän päivän liukumäessä. Mitä pitemmät liu'ut, sen pitemmät pellavat, suuremmat nauriit ja mitä vielä. Minulla ainakin pulkka tökki siihen malliin, että odotettavissa on vähintään yksi katovuosi ja ankara nälänhätä. Muistakaa minun sanoneen!

17 kommenttia:

 1. Lupaan paastota niin, että en osta jalokiviä, sisustusesineitä, autoa enkä mitään mikä maksaa yli... no... kohtuuden rajan. OK?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno paastolupaus! Nyt vain ilmoittamaan tämä tuonne Ekopaasto-sivustolle! Jos olisit Facebookissa, voittaisit varmasti tällä sen Jopon. Suomen jalokiviseppien kilta tosin saattaa järkyttyä tästä päätöksestä.

   Poista
  2. Jaaha. Nyt pitää sitten liittyä naamakirjaan Jopon takia. Surettaa vähän ne kultasepät...

   Poista
 2. Taidan paastota ainakin kaikista mahdollisista kilpailuista, joissa luvataan sitä ja tätä ihmeellistä ja joista en koskaan kuitenkaan voita mitään. Aika harvoin nykyisin tosin edes yritän voittaa eli osallistun. Ehkä tuossa Ekopaastossakin paras palkinto kaikille olisi maapallon pelastuminen - taidan olla sen suhteen kuitenkin aika pessimistinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisikin melko hyvä palkinto, eikä vain voittajalle.

   Poista
 3. Minun kohdalla taitaa olla niin että olen ollut ekopaastolla koko alkuvuoden joten, jos mies vihdoin pääsee töihin ja meillä taas on edes vähän rahaa muuhun kuin aivan välttämättömiin, tuhlailen ihan surutta! ..siis siihen vähää mitä kirppareilta ostan, vaattaita ja sisustus tavaraakin :) Taidan siis jatkaa tällä ekopaastolla kuitenkin, vähän kevyemmin vain.
  Ekopaasto on hyvä alku, jospa siitä jäisi jotain "normaaliin elämäänkin" ja ihmiset tulis ajattelleeksi enemmän mitä tarvitsee oikeasti (ostaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin ekopaastoaa tavallaan, monellehan se on arkipäivää. Tässä olisi ollut hyvä hetki kokeilla vaikka kasvissyöntiä muutaman viikon ajan, mutta en tällä kertaa tarttunut siihen mahdollisuuteen.

   Poista
 4. Seuraavana kesänä on kyllä todella lyhyet pellavat! Itseä enemmän harmittaa, että nauriitkaan ei kasva. Nauris on mukava pieni napostelupala kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos kesä on vaikka niin kuiva, ettei pellavat ja nauriit kasva, mikä sitten kasvaa?!

   Poista
 5. Taidan ottaa nuo 3+1 ranskalaista viikoa käyttöön. Ihan hyvä taas kohtuullistaa edes hetkeksi. Auton ostokin voi olla joskus järkevää, jos vanhan kuluttavan version vaihtaa ekologisempaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa auton osto oli järkevää siksi, että vanha hajosi alta. Sähköautoon ei ollut varaa, mutta toki katsoin päästölukemia, kun tein ostopäätöstä.

   Poista
 6. Toivottavasti tieto ekopaastosta kantaa mahdollisemman monelle, ajatuksena se on hyvä. Minä taidan itse viettää jatkuvaa ekopaastoa, ostan vain, jos aivan pakko. Kirjat minulla on heikkoutena, mutta niiden suhteen ei paasto varmaan minulla onnistu, vaikka kirjastosta lainaakin suurimman osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutulta kuulostaa, vaikka olen minä joskus muuhunkin sortunut kuin kirjoihin.

   Poista
 7. En ollut tästä kuullutkaan - hyvä juttu! Monella tavalla vietän jo ekopaastoa, mutta skarpattavaa on, ehdottomasti! Ekopaasto tulee aika luontaisesti, kun seitsemänkymmenen kilometrin säteeltä löytyy ainoastaan ruokakauppoja ja yksi rautakauppa :). Nettikaupat tosin vähän häiritsee.

  Voi kun olisit maininnut auto-ostoksista aikaisemmin. Mulla on tosi hyvä (oikeasti) Ford Focus kodittomana Suomessa, kun sen rekisteröinti maksaisi maltaita täällä Norjassa :). Siinä olisi ollut kerrassaan erinomainen kierrätysauto. Katsastusmieheltäkin loppui melkein sanat sitä kehuessaan :D. Hyvin pidetty nääs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi! Mutta laita mainos blogiisi: hylätty laatuauto etsii kotia!

   Nettikaupat tärvelevät tosiaan meidän maalaisten luontaisen ekopaaston ikävällä tavalla. Minne saa valittaa?

   Poista
 8. Kiitti taas hienosta kirjoituksesta! Menin heti osallistumaan paastoiluun, jos vaikka voittaisin Jopon, josta olen haaveillut jo kauan! Muuten olen näköjään paastolla lähes koko ajan (se hyvä puoli köyhänä olossa) mutta tuossa on petrattavaa, etten heittäisi yhtään ruokaa pois...Muuten olen kasvissyöjä, en omista autoa, istun viileässä asunnossa ja käytän vesisähköä. Mutta ainahan voi parantaa, tai ainakin paasata kavereille jotta hekin kiinnittäisivät huomiota joihinkin seikkoihin ja jättäisivät vaikka parit designerlaukut ostamatta (ovat vielä niin rumiakin!). Ja timantteihin enkä kultaan en koske, en tykkää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Peppermint! Hävettää tunnustaa, mutta minulla on petrattavaa samassa kohdassa. Ruuan pois heittäminen on syntiä jos mikä.

   Ekopaastoilu onnistuu köyhiltä luontaisesti paremmin. Ja rikkaan on vaikeampi päästä taivaaseen kuin kamelin mahtua neulansilmästä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...