tiistai 5. toukokuuta 2015

Villit valkosipulit

On sekin niin mahdoton rikkaruoho, ettei näytä eroon pääsevän. Tuolla kasvimaalla kun kitkeskelin, tuli aina välillä vastaan sellainen itusipulista lähtenyt valkosipulin huituva. Suuhuni pistelin ne. Olivat kitkeriä ja maukkaita.Tässä kohdassa oli ennen Chef's Herb Garden. Ei ole enää, koskapa naapuripeltoa myrkytetään epäsopivina aikoina. Siksi nostelin tästä syksyllä mm. kaikki maahan aikanaan unohtuneet valkosipulit. Ne olivat pieniä ja kasvoivat tiheässä. Niitä tuli hirmuinen kimppu. Mutta mistä nämä ilmestyivät? Varmasti en jättänyt yhtään kynttä...Katso vaikka! Tässä ne ylösnostetut, jotka sitten unohdin grillin nurkalle talveksi. Ilman mitään suojaa jäätyivät tuossa, ja nyt ne pukkaavat vartta vaikka eivät edes ole mullassa. Kai ne voisi vielä pistellä johonkin kukkaruukkuun ikkunalaudalle, jos ei jaksa joskus kävellä tuonne entiselle yrttimaalle leikkelemään valkosipuliruohoa salaattiin, soppaan ja leivän päälle.Ehkä minulta on pudonnut muutama kynsi matkallekin, kun valkosipulia näyttää kasvavan pitkin pihaa.Viime vuoden viljelykset ovat kaikki tässä säkissä: vähiin käy ennen kuin loppuu.Keväisessä kynsilaukannuusassa olen joutunut turvautumaan marketin antimiin. Tuntui oudolta ostaa valkosipulia! Tuollaisia pieniä ja surkeita en itse kehtaisi antaa edes lahjaksi! Ja nämä olivat niin kalliitakin vielä!Heinäkuun loppupuolella päästään taas nauttimaan oman maan sadosta, siihen asti on jotenkuten sinniteltävä. Tässä tuleva valkosipulisukupolvi kasvamassa rauhassa ja järjestyksessä.

Mutta oli sellainenkin aika, eikä siitä ole kovin kauankaan, kun Suomessa sai valkosipulia ainoastaan apteekista. Nyt on sentään paremmin sekin asia.


18 kommenttia:

 1. No kohta se valkosipuli sitten vissiin taas pitää hakea apteekista... eikäs ne jotain hulluja horise aina välillä noi "viisaammat", että kohta ei saa kasvatella yrttejäkään enää omalla pihalla vaan kaikki pitää ostaa kaupasta.. tai jotain sinne suuntaan, osaatko sinä avata tätä asiaa paremmin??

  Ja hei, voisitko näyttää tarkemmin millaiset noi sinun kasvimaa-systeemit on?? Siis tuollaset laatikot? Minä just tänään puhuin miehelle, että voitaisko me ehkä kuitenkin koittaa meille just tollasta laatikkohommaa, kun olen niin huono kaikessa kasvimaahan liittyvässä... että jos vaikka pari lootaa nyt, sitten jos innostuis niin vuoden päästä pari lisää ja sillä lailla laajentais (aloitus siis täysin nollatilanteesta...). En oikein edes keksi mitä tahtoisin kasvattaa, mutta jos vähän jotain ees. Vaikka lehtikaalia ja porkkanaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihan tuollaiset puiset laatikot vaan, olisko 40 cm korkeat, 120cmx180cm kanttiinsa. Saatan minä niistä postauksenkin tehdä, mutta nyt osa on vähän huonokuntoisia: ne uusimmat, jotka on perustettu juurimaton päälle ettei omenapuu tunge itseänsä alakautta sisään. Ne lahosivat muutamassa vuodessa. Paljaalle maalle perustetut ovat kestäneet paremmin.

   Kasvimaa vaihtaakin paikkaa, ja jos vielä tulee laatikoita niin sitten 50 senttiä korkeita, kun tuo selkäkin rupeaa jo olemaan niin vanha (vaikka muuten olen tietysti hyvin nuori).

   Laatikoissa maa lämpenee nopeammin, se parantaa kasvua. Niissä voi myös viljellä tiheämmässä. Tee vaan vaikka yksi laatikko kokeeksi, niitähän voi sitten nikkaroida lisää jos innostuu.

   Tuo mitä sanoit viljelykiellosta voisi liittyä siihen maatalousjättifirmojen pyrkimykseen, että vain rekisteröityjä siemeniä saisi myydä ja viljellä. Siis HEIDÄN siemeniään. Ei mitään itsekerättyjä, sehän voi olla vaarallista (ainakin bisnekselle). Olisikohan tästä kyse?

   Poista
 2. On sulla siellä herkkuja. Mikä sen parempaa kun lihapadasta nostella makosia, suussa sulavia valkosipulin kynsiä ja nauttia niitä kymmenittäin!

  Humalassa oot tietty tiputellu ja viskonnu pitkin pihoja valkosipulin kynsiä...siks niitä kasvaa...
  Anteeks, oli pakko, vaikka ootteki ykstotisena siellä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitenkään mahdollista, nurmikolla kasvavista valkosipuleista on humalaan matkaa yli neljä metriä. Viiniköynnös on lähempänä, epäilemmekö häntä?

   Kokonaisena grillatut valkosipulit ovat myös varsin hyviä ruuan lisäkkeenä.

   Poista
 3. No voi jessus mitkä rikkaruohot!
  Minä en ole saanut valkkareita onnistuun! Viime syksynä ostin sitten oikean istukasvalkosipulin. Hukkasin sen johonkin... Joten istuttamatta jäi sitten valkkarit syksyllä. Minulla on muutamia kuitenkin kasvamassa. Sain itusilmuja kaveriltani ja ne ovat onnistuneesti kasvaneet toissa syksystä. Voisin vaikka saadakin niistä satoa tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidastahan se itusilmuista kasvattelu on, mutta onkos tässä kiirekään mihinkään? Siitä se lähtee, pikku hiljaa.

   Poista
 4. Mahtavat valkosipuliviljelmät sinulla. Ukkokulta laittoi syksyllä toista kertaa valkosipulia, mutta määrä olisi kannattanut tuplata. Meillä syödään hurjan paljon valkkareita, eikä tuleva sato riitä mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä syön sitä vain vähän, kun joudun ihmisten kanssa tekemisiin töissä, ja asiakkaat ovat viallisia sikäli, että kaikki eivät syö itse valkosipulia. Hyvä niin, koska muuten tarvittaisiin isompi kasvimaa. Mutta eläkevuosia silmälläpitäen olen jo aloittanut uuden kasvimaan raivauksen.

   Poista
 5. Ehdotan, että todellakin laitat nuo grillinkulmalle unohtuneet kippoon ja multaan. Olishan niitä mukava olla siinä pöydän/hellan lähettyvillä.

  Mutta lähinnä minun käy niitä sääli, kun siinä joutuvat ruuatta ja juomatta riutumaan.

  VastaaPoista
 6. Ei muuten syöty valkosipulia mun lapsuudessa. Ainakaan meillä. Eiköhän se tullut kunnolla "muotiin" vasta joskus 80-luvulla?

  Täälläkin nousee valkosipulit komeina pellosta. Ja hellan reunalla ruukkuversot :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että nyt kun se on kerran tullut muotiin, ei hevillä mene muodista pois! Onnea viljelyksillesi!

   Poista
 7. OOo. moon ihan hulluna valkosipuliin. Niiiin nannaa. Syksyllä en löytänyt mistään valkosipulia istutettavaksi, joten nyt keväällä istutin ja toivon hartaasti saavani satoa.
  Ja voisko muuten naapuripellon myrkytyksiltä jotenkin suojautua? Vähän sama ongelma minullakin, vaikkei myrkytys nyt ihan vieressä tapahdukaan.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi kai jotain suojia aina laittaa, jos arvaisi milloin peltoa aiotaan myrkyttää. Mutta pellonomistaja omistaa puoli lääniä eikä asu tässä eikä edes naapurikunnassa vaan jossain kaukana peltojensa toisella äärellä. Voisin toki soittaa hänelle ja pyytää aina ilmoittamaan, kun joku työmiehistään aikoo tässä meidän kohdalla jotain pölläytellä, mutta voisi se olla heille aika hankala käytännössä toteuttaa. Ehkä on helpompi minun siirtää neliömetrinen yrttitarhani toiseen kohtaan tontilla.

   Aina ne myrkyttäjät ovat ystävällisesti pistäneet tröötän kiinni siksi hetkeksi kun ajavat meidän grillin vierestä, jos sattuvat näkemään meidät siinä iltaa istumassa.

   Poista
 8. Onpa se hyvä kasvamaan. Pitää itsekin kokeilla

  VastaaPoista
 9. Ihan mahtavaa! Mulla ei riittäisi pinna, enkä saisi kasvamaan mitään, vaikka yrittäisin (raparperinkin olen onnistunut tappamaan ja se on jo aika hyvin). Ja sulla kasvaa valkosipulit pyytämättäkin. wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kasvaa vain tuollaisia rikkaruohomaisia kasveja, muut ovat jo aikaa kuolleet hoidon puutteeseen. Minun puutarhanhoitoni onkin lähinnä raivaamista.

   Raparperin tappaminen on kieltämättä aika lahjakasta. Ehkä voisit ilmoittautua johonkin talent show'hun?

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...