lauantai 2. toukokuuta 2015

Paksun paikka

Fasaanikukko Paksulla on omat lempipaikkansa puutarhassaan. Samat paikat ovat olleet myös edellisten kukkosukupolvien suosiossa, joten päättelen, että jokin niissä vetoaa fasaaniin. Ne ovat yleensä ympäristöä korkeampia kohtia, kuitenkin lähellä jotain suojaisaa tiheikköä (mikä on helppo järjestää tässä pihassa). Esittelen nyt niistä parhaan. Se on minustakin hyvin kaunis:


Vai mitä sanot? Kuva on otettu alakerran keittiön ikkunasta, siksi paikoitellen epätarkka.Lempipaikoilta näkee hyvin ympäristöön, joten niissä uskaltaa rauhassa huoltaa höyhenystään ja rentoutua hieman.
Toinen vaihtoehto on tietysti se, että kukko tarkkailee ympäristöä ja kanat rentoutuvat.
Lempipaikalta myös kiekaisu kajahtaa hienosti ja kuuluu kauas. Tänä vuonna onkin kukkoja tiheässä kiekumassa. Kummastakin naapurista kuuluu tänne hyvin, ja joen toisella puolella on lisää huutajia.
Vähän myöhemmin omenapuu tulee täyteen valkeita, vaaleanpunertavia kukkia. Sitten taustalla oleva ruskea risukko muuttuu syreeni- ja juhannusruusupusikoksi. Kiviaidan taakse nousee kukkaniitty, päivänkakkaraa ja akileijaa ynnä muuta valloilleen päässyttä. Varjoliljoja ilmestyy sinne tänne. Lopuksi kukon varpaiden alla oleva pehmuste tulee täyteen keltaisia kukkia; se on maksaruohoa. Jaa, mutta onhan siinä kivien päällä myös pinkkiä sammalleimua. Kumpi kukkikaan ensin? Viimeiseksi tulee joka tapauksessa suopayrtti. Ja kasvaahan tuossa etunurmikolla myös yhtä sun toista, joka puhkeaa omia aikojaan kukkaan silloin tai tällöin.
Paikka on niin hyvä, että muutkin kuin Paksu väistämättä käyttävät sitä. Se soveltuu kauneudenhoitoon...
... ja voimisteluun.

Löysithän muuten kanan joka kuvasta, parhaista kaksi?


16 kommenttia:

 1. Fasaanit ovat niin kauniita ja symppiksiä lintuja. Harmi, kun täällä meilläpäin ei niitä ole.

  VastaaPoista
 2. Ihana puutarha!!! Ja linnut. Ja kukon kukkula. Ihana, ihana, ihana!

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä huomannut fasaanikukkojen hakeutuvan monessa paikassa tuollaisille pienille tömpäreille. Näköalapaikka kai se olla pitää ;-)

  Kanat bongattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän kesykukkokin mielellään huutaa tunkion huipulla tai vastaavassa paikassa. Se varmaan kuuluu asiaan.

   Poista
 4. Hyvä kuvailu siitä, minkälaiseksi puutarha tulee muuttumaan. Helposti pystyin kuvittelemaan kukkivat syreenit ja juhannusruusut. Ihanaa!
  Minä haluan kans fasuja! Viime kesänä haudotutin kanalla fasaanin munia. Kolme poikasta jäi henkiin ja syksyllä, kun ne oli isoja, päästin vapaaksi. Kaksi kanaa ja kukko. Ei ole porukkaa näkynyt sen koomin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt jo vähän liikaakin, ainakin kukkoja. Ei tästä ole kymmentäkään kilometriä fasaanitarhalle, josta varmaan päästetään lintuja luontoon tahallaan tai vahingossa.

   Poista
 5. Tuohan on todella upee paikka tähystelyyn ja kiekumiseen...kanatkin näkee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan. Hyvä, kun kanat löytyivät, ne tuppaavat aina jäämään vähemmälle huomiolle.

   Poista
 6. Meillä on edelleenkin vain se käheä kukko. Mutta onnellinen Paksu, kun se saa olla kukkulan kuningas ja sieltä armollisesti vahtia alamaisiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hänen elämänsä näyttää aika mukavalta. Odottelen vain, eivätkö rouvat jo ala hautoa, että hän saisi vähän omaa aikaa.

   Poista
 7. Meilläkin fasaanikukko tykkää maaston kumpareista. Kumpikin sukupuoli nousee aidan päälle. Pergolan päällä olen mielestäni nähnyt vain naaraita. Kyllä se kanalintu on, kun tykkää nousta korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, ja paras saa yöksi paikan korkeimmalta orrelta.

   Poista
 8. Kukkulan kuningas näkee hyvin valtakuntansa. Meilläkin maalaiskodissa käy Heikki-fasaani. Viime kesänä se löysi Kaijan ja niille syntyi Matti ja Teppo. Tänä keväänä Heikki ei ole vielä löytänyt Kaijaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi, Heikillä alkaa olla kiire. Ei kai vain Kaija ole joutunut hukkateille talven aikana.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...