sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kanilan sesonki päättyi


Tämä kuva on otettu varhaiskeväällä. Vaikka päivänvaloa riitti pitkään, alakerran isäntä teki kanilan viimeistelyssä ylitöitä vielä pitempään. Hyvä pikku kanilahan siitä tulikin puuliiterin nurkkaan. Tässä blogissa on julkaistu myös asukkaiden oma raportti kodistaan.



Tuossa näkyvät vielä ehtoisan emännän jalanjäljet, kun hän on kahlannut marraskuun loppupuolella kanilaan ruokakippoineen, lämpimät vesipullot kainaloissa. Seuraavana päivänä kanila tyhjennettiin ja tehtiin sesongin loppusiivous. Tänä talvena kanilassa ei enää asuta.

Mutta sain viime viikolla sähköpostiini kuvan kahdesta muhkeasta uudenseelanninpunaisesta kanineidistä, jotka suunnittelevat muuttoa meille, kunhan kevät koittaa ja sulhaset.



P.S. Alakerran isännän mielestä kanilan rakentamista ei ole kuvattu tässä blogissa ollenkaan niin tarkkaan kuin se ansaitsisi. Liitän siksi tähän loppuun muutaman kuvan, joista jokainen kertokoon enemmän kuin tuhat sanaa niille, jotka tällaisia asioita ymmärtävät.

Tästä lähdettiin: emäntä on tyhjentänyt puuliiteristä nurkan.

Jämäpaloista soviteltiin lattia; ei nyt uutta vaneria lähdetty tätä varten ostamaan.

Häkkien ovet tehtiin vanhoista trukkilavoista.





Väliseinä lasketaan tarvittaessa  uraan ylhäältä käsin.

Etuseinät pitävät pahnat häkissä, ja ne voi irrottaa siivouksen ajaksi.

Heloja sattui olemaan. Saranat piti ostaa!

Heinähäkit täytetään ylhäältä.


Kanilan alle mahtuu kottikärry. Hyvin suunniteltu!

26 kommenttia:

  1. Great that rabbits will have a warm home !
    Have a happy week :)

    VastaaPoista
  2. Selkeän informatiiviset kuvat rakennusvaiheista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos tahdot niitä lisää, vielä on noin tuhat julkaisematta :)

      Poista
  3. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Niin totta!! Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sekä emännälle että isännälle☺☺☺!

    VastaaPoista
  4. Nyt selvisi tosi hyvin miten ne kanit oikein asuivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee uskoa alakerran isäntää toistekin. Ehkä se kanien oma selostus ei tosiaan ollut kovin selkeä.

      Poista
  5. Alakerran isäntä oli oikeassa.
    On muuten hyvin rakennettu ja ennen kaikkea on ajateltu toimivuutta! Asiat ja arki pitää tehdä helpoiksi.

    VastaaPoista
  6. Todella hienot on systeemit!

    Mulle tuli ihan mieleeni, että kun mulla joskus nuorena oli kani, samoin siskollani, niin meidän isä rakensi niille aika lailla samanlaisen häkin meidän verstaan alakertaan. Se oli just tollein kulmassa myöskin ja hyvin samannäköinen. Nyt kun jälkikäteen ajattelen, olen kyllä ollu todella surkea eläimen omistaja silloin... hyvä kun jaksettiin käydä kaniparkoja kattomassa ees... =/ Oikeastaan olen suorastaan järkyttynyt asiasta, kun nyt ajattelen. Huhhuh. Isä niitä sitten kai ruokki, kun me ei siskon kanssa jaksettu ees mennä käymään siellä.... (ne kun ei ollu kotona, vaan isän verstaalla ehkä noin kilometrin päässä kotoa.......) Nyt kun meillä on eläimiä ja tytöllä nuo kanit, olen ihan hirvee natsi niiden hoidosta, että tyttö varmaan hoitaa, ruokkii, siivoaa, pitää pupuja vapaana... maksan vissiin velkani omalle pupulleni näin. =/ Kääk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiväthän kanit ihmisen seuraa kaipaa, mutta tietysti on hyvä, jos muistaa viedä vettä ja ruokaa ja siivotakin joskus. Sinulla on nyt joku karmahommeli siellä, kun olet joutunut pupunatsiksi.

      Poista
  7. Pakko palata tuohon edellisen postauksen aiheeseen, kun ehdin lukea sen vasta nyt. Pilvi vastasikin siinä hyvin, kyse on siitä, että rahat eivät riitä julkisten palvelujen rahoittamiseen ilman taloudellista kasvua. Mutta kansantaloustieteessä puhutaan julkisen sektorin kohdalla ns. Baumolin taudista että Wagnerin laista. Baumolin lain mukaan julkisen sektorin palvelujen hinnat nousevat yleisen kustannustason noustessa. Wagnerin lain mukaan : Mitä korkeampi elintaso, sitä korkeampitasoisia julkisia palveluja vaaditaan.

    Eli olemme koko ajan kustannusten nousun kierteessä ja sen kattamiseksi tarvitsemme taloudellista kasvua. Tähän liittyy työikäisten määrän väheneminen (suuret ikäluokat eläkkeelle) ym.

    Degrowth-ajattelussa sitten taas näihin ongelmiin on eri vastaus kuin taloudellinen kasvupakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta vastauksesta! Täytyy oikeasti alkaa perehtyä asiaan. Ja ehkä jopa ajatella joku ajatuskin. Voin sitten itse kirjoittaa "taloustiedettä tampioille" -sarjan vaikka tänne blogiin.

      Poista
  8. Alakerran isännälle terveiset vaan, että komian näköinen ja toimivan oloinen kanila! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitetaan terveiset menemään oikeaan osoitteeseen. Kyllä kanila on ollut kelvollinen käytössäkin.

      Poista
  9. Fiksun oloiset häkkisysteemit teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tuota vähän suunniteltiin. Ei ole täydellinen tietenkään, mutta aika hyvä.

      Poista
  10. Mitä väliä jos remontti on kesken, kun on noin hyvin tehty kanila! Asiat tärkeysjärjestykseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan mekin ajateltiin, kun laitettiin kesän työlistaa tärkeysjärjestykseen. Totta kai kanila ja kanatarha ensin!

      Poista
  11. Minulle, jonka suhde rakentamiseen rajoittuu vain suureen ihailuun, näistä kuvista oli puhuttelevimmat nuo ensimmäiset. Ensin vaja, josta tulvii lämmintä valoa, sitten ihan hiljaista ja pimeää, lumisadetta. Siinä "sesongin päättyminen" näkyy (ja tuntuu) ihan konkreettisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän ensin meinasin julkaistakin vain ne kaksi kuvaa, kunnes tuli noottia alakerrasta. Mutta hyvä että tuli, on noita rakennuskuviakin ihmiset katselleet.

      Poista
  12. Kiitos näistä kuvista!
    Ikäväkseni luin tuoreemmista postauksista, että olet (ainakin väliaikaisesti) joutunut lopettamaan kaninkasvatuksen. Toivottavasti olo kohenee, ja pääset jossain välissä jatkamaan! Tämä syksy on ollut erityisen raskas sää olosuhteiden puolesta ilman mitään vaivaakaan ja voin kuvitella sen olevan erityisen raskas, mikäli taustalta löytyy sairautta tms.

    Meillä on tarkoitus ensi keväänä rakennella kanila ja aloittaa pienimuotoinen lihakanin jalostaminen, ihan omiin tarpeisiin. Tavoite onkin joulun pyhien aikana kahlata sinun ja muutaman muunkin kasvattajan blogit ihan alusta loppuun läki. Hakea hyviä vinkkejä jne.
    Kaneja meillä on tähän asti ollut vain lemmikkinä. Yksi isäkani kelpoinen uros tuolla möyrii häkissä, toinen mokoma on liian pieni tähän hommaan.
    Isäntä saa hoitaa teurastukset ja suolestuksen, metsästäjältä sujuu paremmin...
    Lihatalossa työskentelevä emäntä osaa kuitenkin mahdollisesti leikata lihat ja tehdä mainiot murkinat? Toivottavasti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos piristävästä viestistä! Jos joku joskus ottaa mallia näistä kanilakuvista, tietäköön että tuo L-kulma on hankala, nurkkaan on vaikea ylettyä jos on kottikärry edessä. Suora malli olisi sikäli parempi.

      Teillä vaikuttaa olevan hyvät edellytykset kaninkasvatukselle! Kannattaa myös verkostoitua, esim. liittymällä Kaniininkasvattat ry:n tuotantokanijaostoon tai naamakirjassa tuotantokanijengiin. Sitä kautta saa uutta verta kantaansa, uusia ideoita ja vertaistukea. On se kyllä hauska harrastus! Olkoon siitä teille iloa!

      Poista
  13. Hyvä nähdä millainen kanila siellä teillä on/oli. Tästä ideoita oman suunnitteluun! Kiitos, ihana blogi tää sun!❤

    terveisin omavaraisuuteen lihantuotannossa pyrkivä Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä, Maria! Kanila on vielä olemassa, vaikka tyhjillään, ja alakerran isäntä haaveilee jo uusista pupuista.

      Kaninkasvatuksessa huono puoli on, että kanien laitumella pito on lähes mahdotonta. Häkkikasvatus on käytännössä ainoa vaihtoehto. No, jotkut pitävät kaneja irrallaan varsin isoissakin talleissa, mutta siinäkin on hankaluutensa.

      Muuten kaninkasvatus on hyönteisten jälkeen ehkäpä järjellisintä lihantuotantoa. Onnea omavaraisteluun!

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...