Istutin valkosipulit isänpäivänä, isän ohjeiden mukaan.
Isän ohjeet:
- viikko ennen pakkasia ; )
- 7 sentin syvyyteen
- 15 sentin välein
Näitä noudatin tietysti millilleen. Lisäksi noudatin jonkun toisen ohjetta: tuhkaa ei koskaan voi olla liikaa.
Samalla, kun olin kasvimaalla, nostin muutaman palsternakan ja loput lehtikaalit. Lehtikaali ei oikein menestynyt tänä vuonna, esikasvatus vain tyssähti ja kaikki taimet kieltäytyivät yhtäkkiä kasvamasta. Sato oli surkea. Palsternakka taas näytti aluksi jääneen kokonaan itämättä, mutta nousi se sieltä lopulta, kun olin jo heittänyt kaiken toivon. Aika pieneksi jäi, siis verrattuna tämän pihan aikaisempiin tuotoksiin. Kaupan palsternakkoihin verrattuna nämä ovat oikeinkin hyvänkokoisia.
Ensi kesän palsternakat voisikin muuten kohta kylvää, ettei jäisi viime tinkaan.
En viitsinyt kauhean syvältä kaivella kasvulaatikoita, etten häiritsisi maan eliöiden tärkeitä puuhia. Yhtä laatikkoa kuitenkin myllersin varmuuden vuoksi, nimittäin sitä, josta perunat oli nostettu. Jotta ei taas kävisi niin kuin tänä vuonna: valkosipulimaassa kasvoi villiperunaa. Perunankin voi näköjään jättää maahan syksyllä ja saada hyvän sadon seuraavana vuonna. Valkosipulipenkissä tosin oli olkikate talvella, ehkä se auttoi perunankin selviytymistä. Lisäksi siellä kasvoi niin paljon kehäkukkaa, että valkosipulinvarsia hädin tuskin erotti joukosta. En ollut niitä pyytänyt sinne kasvamaan, niin kuin en perunaakaan, mutta saivat olla kun kerran halusivat.
Hyvä kun käänsin maan. Löytyi vielä muutama peruna piileksimästä. Myös kastemadot ja hämähäkit olivat paisuneet kunnioitettaviin mittoihin, ja tuhatjalkaisilla oli ainakin viisikymmentä jalkaa.
Tunnisteet
ALOITA TÄSTÄ
bloggaus
elukat
eläintarha
energia
ennustus
fasaani
gm
henkilö
hevosenliha
hiilijalanjälki
hortoilu
hunaja
huussi
ikkunat
ilmastonmuutos
juomat
kana
kani
kasvatus
kasvissyönti
kasvit
keittiö
keli
kierrätys
kirja
kuisti
kuluttaminen
käsityö
lainsäädäntö
lammas
lehti
lihan tuotanto
linnut
luomu
maalaus
maalämpö
maatiaiset
matka
meditaatio
metsä
Monsanto
NASS
nauta
oikeinkirjoitus
omavaraisuus
putkiremontti
puutarha
ravintola
remontti
rintamamiestalo
ruoka
sairaus
sato
siivous
sika
sisustus
talous
talvivarastot
tuulivoima
tuumailu
vaalit
vaatteet
valitus
valokuvaus
vuodenajat
yhteisöasuminen
ylellisyys
Meillä on kokemusta tuosta perunoiden maahan jäämisestä. Olivat talven yli ja yllätys-kasvoivat seuraavana kesänä hyvän sadon mansikkamaalla, joka oli laajennettu entisen perunamaan päälle.
VastaaPoistaNo ihan turhaan lehdistö seuraa, päästäänkö tänä vuonna perunan istutukseen maaliskuussa vai vasta vappuna. Istutetaan syksyllä!
PoistaMitenkähän muuten luonnonvaraiset perunat pärjäilevät, kun ei niitä kukaan nosta talveksi ylös siellä Andeilla...
On tuota perunan syyskylvöä ajateltu täälläkin, eihän siinä juuri muuta riskiä ole kuin että mukulat paleltuvat talvella, jos ei tule kunnon lumipeitettä ennen kovia pakkasia. Sitä en osaa sanoa lähtisikö kasvu hitaammin alkuun kun mukulathan ei ala itämään ennen kuin maa on lämmennyt keväällä tarpeeksi syvälle... toisaalta sitten jäisi pois se kasvua varmasti häiritsevä istutusvaihe kun itäneitä kaivetaan maan poveen. Kai sitä voisi joskus kokeilla huvikseen, vaikka yhden rivin verran tms.
PoistaPuhdasta siemenperunaa ei taida syksyllä saada ostettua, joten tautien (ja kasvun taantumisen? taantuuko peruna?) pelossa tuota ei ehkä kuitenkaan joka vuosi kannattaisi tehdä...
Kerro sitten, kuinka kävi!
PoistaMiten siitä puhtaasta siemenperunasta muuten tulee puhdasta?
Itte oon laittanu valkosipuloiren päälle viä kerroksen puunlehtiä! Toimii kans hyvin, vallankin se eristää pahimmilta pakkasilta ja toisekseen toimii keväällä katteena. Ei kasva rikat!
VastaaPoistaMinä laitan olkia, mutta poistan ne keväällä heti kun eivät enää ole jäätyneet maahan kiinni, niin että maa pääsee lämpiämään. Sitten katan ruohosilpulla, kun sitä alkaa saada. Ei kasva rikat, ei tarvitse lannoittaa eikä kastellakaan juuri.
PoistaIsä laittaa havuja.