keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Marraskuun viljelytöitä

Istutin valkosipulit isänpäivänä, isän ohjeiden mukaan.


Isän ohjeet:
- viikko ennen pakkasia ; )
- 7 sentin syvyyteen
- 15 sentin välein

Näitä noudatin tietysti millilleen. Lisäksi noudatin jonkun toisen ohjetta: tuhkaa ei koskaan voi olla liikaa.


Samalla, kun olin kasvimaalla, nostin muutaman palsternakan ja loput lehtikaalit. Lehtikaali ei oikein menestynyt tänä vuonna, esikasvatus vain tyssähti ja kaikki taimet kieltäytyivät yhtäkkiä kasvamasta. Sato oli surkea. Palsternakka taas näytti aluksi jääneen kokonaan itämättä, mutta nousi se sieltä lopulta, kun olin jo heittänyt kaiken toivon. Aika pieneksi jäi, siis verrattuna tämän pihan aikaisempiin tuotoksiin. Kaupan palsternakkoihin verrattuna nämä ovat oikeinkin hyvänkokoisia.

Ensi kesän palsternakat voisikin muuten kohta kylvää, ettei jäisi viime tinkaan.

En viitsinyt kauhean syvältä kaivella kasvulaatikoita, etten häiritsisi maan eliöiden tärkeitä puuhia. Yhtä laatikkoa kuitenkin myllersin varmuuden vuoksi, nimittäin sitä, josta perunat oli nostettu. Jotta ei taas kävisi niin kuin tänä vuonna: valkosipulimaassa kasvoi villiperunaa. Perunankin voi näköjään jättää maahan syksyllä ja saada hyvän sadon seuraavana vuonna. Valkosipulipenkissä tosin oli olkikate talvella, ehkä se auttoi perunankin selviytymistä. Lisäksi siellä kasvoi niin paljon kehäkukkaa, että valkosipulinvarsia hädin tuskin erotti joukosta. En ollut niitä pyytänyt sinne kasvamaan, niin kuin en perunaakaan, mutta saivat olla kun kerran halusivat.

Hyvä kun käänsin maan. Löytyi vielä muutama peruna piileksimästä. Myös kastemadot ja hämähäkit olivat paisuneet kunnioitettaviin mittoihin, ja tuhatjalkaisilla oli ainakin viisikymmentä jalkaa.
6 kommenttia:

 1. Meillä on kokemusta tuosta perunoiden maahan jäämisestä. Olivat talven yli ja yllätys-kasvoivat seuraavana kesänä hyvän sadon mansikkamaalla, joka oli laajennettu entisen perunamaan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan turhaan lehdistö seuraa, päästäänkö tänä vuonna perunan istutukseen maaliskuussa vai vasta vappuna. Istutetaan syksyllä!

   Mitenkähän muuten luonnonvaraiset perunat pärjäilevät, kun ei niitä kukaan nosta talveksi ylös siellä Andeilla...

   Poista
  2. On tuota perunan syyskylvöä ajateltu täälläkin, eihän siinä juuri muuta riskiä ole kuin että mukulat paleltuvat talvella, jos ei tule kunnon lumipeitettä ennen kovia pakkasia. Sitä en osaa sanoa lähtisikö kasvu hitaammin alkuun kun mukulathan ei ala itämään ennen kuin maa on lämmennyt keväällä tarpeeksi syvälle... toisaalta sitten jäisi pois se kasvua varmasti häiritsevä istutusvaihe kun itäneitä kaivetaan maan poveen. Kai sitä voisi joskus kokeilla huvikseen, vaikka yhden rivin verran tms.
   Puhdasta siemenperunaa ei taida syksyllä saada ostettua, joten tautien (ja kasvun taantumisen? taantuuko peruna?) pelossa tuota ei ehkä kuitenkaan joka vuosi kannattaisi tehdä...

   Poista
  3. Kerro sitten, kuinka kävi!

   Miten siitä puhtaasta siemenperunasta muuten tulee puhdasta?

   Poista
 2. Itte oon laittanu valkosipuloiren päälle viä kerroksen puunlehtiä! Toimii kans hyvin, vallankin se eristää pahimmilta pakkasilta ja toisekseen toimii keväällä katteena. Ei kasva rikat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitan olkia, mutta poistan ne keväällä heti kun eivät enää ole jäätyneet maahan kiinni, niin että maa pääsee lämpiämään. Sitten katan ruohosilpulla, kun sitä alkaa saada. Ei kasva rikat, ei tarvitse lannoittaa eikä kastellakaan juuri.

   Isä laittaa havuja.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...