keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Pakko uskoa

Kai nyt on pakko uskoa, että lisääntymiskausi on tältä vuodelta ohi. Voi samantien pakata minimekot vinttikomeroon, enää ei käy flaksi kuitenkaan. Ainakaan jos on fasaani.

Nämä kaksi kukkoa käyskentelivät pihalla sulassa sovussa, vaikka läsnä oli kanojakin. Ei yhtään hormoni hyrähtänyt. Ei pienintäkään merkkiä kanojen kosiskelusta saati kukkotappelusta.

Toivottavasti kanilan nuoriso on noteerannut lisääntymiskauden päättymisen ja lykkää murrosiän puhkeamista kevääseen asti, tai ainakin teurastusajan yli. Kaneillahan hormonitasot laskevat erittäin huomattavasti talvikaudella; urokset saattavat vetää kiveksensä kokonaan sisään ja viettää aivan neutreina vaikka koko talven keskenään samassa pesäkolossa, kylki kyljessä. Keväällä sitten taas alkaa tappomeininki.


Pahoittelen keittiönikkunan vanhoja laseja. Vai pahoittelenko? Eikun sovitaan, että tämä on taas taidekuva.

Sopuilevat fasaanit, taidekuva

Tämä varma tieto syksyn tulosta ei ole vielä saavuttanut kaikkia pihamme asukkaita.


Näkyy sekä vasta auenneita kukkia että nuppuja. Eräillä ei tunnu olevan mitään tajua siitä, että se on loppu nyt.


Ehkä hyvinkin onnellinen olotila?

10 kommenttia:

  1. Fantastic photos of autumn ! These colorful birds look wonderful !
    Greetings

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The pheasants behave as in midwinter. The lupin (Lupinus polyphyllus) normally blooms here in June. So I guess it's about autumn now.

      Poista
  2. Just ku meinasin sanoo et hieno nyanssi kuvassa toi ikkunan aiheuttama loimotus, ni jo suraavas lausees pahotellaa ikkunan aiheuttamaa... ;D
    Syksy on ihmeelliin, kaikil tavoil.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän vasta harkitsin sitä pahoittelua, vedin takaisin. Ei aina jaksa pahoitella. Ikkunat on mitä on.

      Poista
  3. Lupiinit nupulla! Onko nyt kevät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmiselvästi. Tai sydäntalvi, jos fasaaneilta kysytään.

      Poista
  4. Kanien hormonitoiminta talviaikaan vaihtelee myös erinäisistä asioista riippuen. Itse kasvatan kaneja, tai oikeastaan olen sen juuri useamman vuoden jälkeen lopettamassa ja talviaikaan syntynyt aina ne suurimmat poikueet. On mukava katsella, kun emot tekevät talvella oikein hulppean kokoisen karvaläjän pikkuisia lämpöisenä pitämään, kun kesäaikaan karvanmäärä pesässä on huomattavasti pienempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on sitten kullanarvoisia vinkkejä kanien tehotuotantolaitoksille, koska tuota talvisen lisääntymishaluttomuuden ongelmaa on yritetty ratkoa vuosikymmeniä, eikä tyydyttävään tulokseen ole päästy edes ikkunattomissa halleissa, joissa kaikki olosuhteet ilmanpaineesta ja -kosteudesta lähtien pysyvät samana ympäri vuoden. Toki osa kaneista lisääntyy talvellakin hyvin, mutta tuollaisessa 10 000 kanin laitoksessa huomaa selvän notkahduksen tuotannossa. Sinun ehkä kannattaisi myydä talvella hyvin lisääntyneitä kaneja muille kaninkasvattajille juuri tätä ominaisuutta mainostaen, jos aiot itse lopettaa kasvattamisen.

      Tosiaan kanit ovat monin tavoin arvaamattomia otuksia ja toimivat usein omapäisesti toisin kuin "kuuluisi". Siksi toivonkin täällä sormet ja varpaat ristissä, että nykyiset kaninuorukaiset noudattaisivat tuota talvidepressiosääntöä eivätkä syksyn viiletessä edes aloittaisi tappeluita ja merkkailuja ennen kuin ovat kasvaneet patakaneiksi.

      Olikos sinulla lihakanin kokoisia rotuja kasvatuksessa? Voisi kiinnostaa.

      Poista
  5. Voi että nautin tästä lopun lupiinijutusta, koska siinä oli jotain sellaista pessimisti-realisti-humoristi -ja ehkä sitä kautta optimistijutustelua, että ...tuota... olotilani on onnellinen nyt.

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...