sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Saako näin tehdä?

Osallistu kyselytutkimukseen, rakas lukija! Saat olla Kansan Ääni. Mitä sanoo kansakunnan moraali tästä?

Kauppiaat antavat seurakunnalle vanhaksi menevää leipää. Pastori jakaa sitä seurakunnan köyhille ilmaiseksi. Tähän asti ihan hyvä, vai? Voisi joku tästäkin löytää moraalisen ongelman. Mutta jatkuu:

Seurakunnalta loppuvat köyhät kesken. Pastorille jää auton takakontillinen vanhenevaa leipää kaupan muovipusseissa.

Mitä hänen tulisi tehdä leiville?

Onko se oikein, että hän antaa leivät tuntemalleen henkilölle, joka purkaa leivät pakkauksista, viipaloi ja kuivattaa ne ja syöttää ne eläimille? Saako niin tehdä?


Entäs, jos kyseinen henkilö on kirkkoon kuulumaton pakana?

Entäs, jos kyseinen pakana syö osan vanhoista leivistä itse, vaikka on keskituloinen??

Entäs sitten vielä, jos pakana ensin syöttää loput leivät söpöille pupuille ja sitten kylmäverisesti tappaa puput ja syö ne suihinsa???


Entä onko moraalisesti puolustettavissa, että tämä pakana sitten jakelee leipiä vielä eteenpäin omille kyseenalaisille kanin- ja lampaankasvattajatuttavilleen, kun omia kaneja ei ole tarpeeksi tuhoamaan leipäkuormaa?

Voiko tämä olla oikein? Onko kauppiaiden luottamusta käytetty väärin? Onko seurakunnan työntekijä ylittänyt valtuutensa? Mitä sanoo asiaan Jumala?

Mitä sanoo lukija?

36 kommenttia:

 1. On ihan oikein. Parempi, että leipä tulee käytettyä kuin, että leipäpussit menisivät kaatopaikalle.

  VastaaPoista
 2. On ihan oikein. Eläimetkin ovat luojan luomia, on synti heittää ruokaa kaatopaikoille. Sinnehän kauppojen vanhaksi menevät ruuat menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on kyllä totta, ruuan pois heittäminen on syntiä!

   Poista
 3. Tämä on täysin oikein ja järkevää! Tottakai eläimille mieluummin kuin kaatopaikalle. Itsekin olen saanut vanhenevia leipiä syötäväksi (köyhä kun olen :) ja joskus on jäänyt itselle ylimääräistäkin,kun ei ole pakastimeen mahtunut ja on sitten jäänyt ja mennyt huonoksi. On harmittanut jos en ole huomannut ottaa ajoissa kuivumaan (ja korppujauhoiksi) vaan on kerinnyt homehtua ja joutunut kompostiin (kesällä) tai sekajätteisiin (talvella). Kesällä käydään kuivaa leipää syöttämässä myös naapurin hevosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, sekajätteisiin? Hankkikaa talvella toimiva kompostori. Lämpö- tai matokompostori. Minuakin harmittaa todella paljon, kun joku ruoka pääsee menemään vanhaksi! Se on väärin!

   Poista
 4. Ihan oikein minustakin. Ainoa synnillinen teko olisi heittää leivät roskiin.

  VastaaPoista
 5. Minulla on paljon "eläimellisiä" ystäviä, jotka saavat näitä "köyhäin" avusta jääneitä leipiä elukoilleen. Itsellä kun on vielä ansiotyö elintarviketeollisuuden parissa, en vain pysty olemaan kauhistelematta, kuinka paljon näitä leipiä todellakin menisi kaatopaikalle, jos niitä ei eläimille syötettäisi. Niin paljon turhaa työtä! Itsekin näitä olen saanut ja kuivannut ja itekin syönyt. Hyvällä omalla tunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marketta! Jotenkin vain kaivelee, kun saan leipää siksi että satun tuntemaan papin. Ehkä siellä seurakunnassa olisi joku parempi eläimellinen, tai edes seurakuntaan kuuluva, joka voisi saada leivät, jos hänelläkin olisi suhteita. Mutta onhan se totta, että leipien tässä elämänvaiheessa puhutaan jo jätteestä.

   Poista
 6. Olisiko pastori ( pakanhan ei voi ) voinut heittää leipäkuorman toiseen seurakuntaan? Tähän vaihtoehtoon tietysti liittyy aika monta muuttaa ja olettamusta. Että seurakuntien välit ei ole riitaiset, että leipä ei ole ihan justiinsa happanemassa, että leipäkuormasta riittää katetta bensakuluille, että..
  No ehkä on parempi etten yritäkään ratkaista yhtälöä. Puput ja pakana ja naapuripakanatkin pupuineen onnellisia, joten eiköhän toiminta voida hyväksyä :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen näitä miettinyt. Toisessa seurakunnassa on ehkä sama leipävuori. Tai ehkä ei? Voisiko pastori tehdä kierroksen köyhien parissa ja tyrkyttää lisää leipää? Riittäisikö hänellä tähän aikaa? Olisiko se köyhistä kiusallista? Riittäisikö seurakunnan pakastintila leipien säilömiseen? Entäs jos niitä tulee aina liikaa? Pitäisikö laittaa kirkollisiin uutisiin ilmoitus, tai kuuluttaa saarnastuolista, että tulkaa laittamaan nimi listaan kaikki eläinten omistajat, jotka haluatte leipää JOS sitä joskus sattuu jäämään yli? Silloin eivät pakanat pääsisi apajille. Mutta olisiko se sopivaa? Siitähän saisi kamalat lööpit. "Pappi jakoi vähävaraisille lahjoitetut leivät sioille" tms.

   Mutta luultavasti pastorilla on minuuttiaikataulu ja hän on tyytyväinen, jos saa leivät dumpattua ihan mihin vain. Kunhan ei tule tehneeksi tahtomattaan ruuanhaaskaamisen syntiä.

   Hei, ehkä pakana siis pelastaakin pastorin synninteolta! Sittenhän se ei voi mennä väärin.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos!

   ...Mutta hei, kuka hihhuli? Oletko sinä hihhuli? Pelottavaa! Sinullahan on moottorisaha ja maastoauto, olet käynyt maanpuolustuskurssin ja postannut aiheesta suolistus! Ei kai tuollaisia hihhuleita ole enempää?

   Poista
  2. :D no en mä mielestäni sillei kamalan pelottava ole :P mutta tällainen uskis, hihhuli, uskova (mitä nimeä nyt sitten haluaakin käyttää ) Haaveissa on vielä tuo maanpuolustuskurssi.. se oiskin tosi emäntää!

   Poista
 8. Jumalan mielipiteestä en tiiä, mutta omasta mielestäni on tärkeintä se, että leipä käytetään ja jos se menee elukoille, niin jossain vaiheessa ne elukatki menee jonkun ruuaks. Joko paisteina ihmisille tai sitte sen syö joku/jotku toiset eläimet. Jumala pitää kaikkein lähimpänä kirkkoon kuulumattomat pakanat, jollainen ittekki oon, ei se usko Jumalaan oo kiinni siitä kuuluuko kirkkoon vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Timo! Meinaatko että se jättää ne sata löydyksissä olevaa lammasta ja lähtee etsimään sitä yhtä kadonnutta?

   Poista
 9. Tärkeintä on, että leipä löytää syöjänsä. Roskiin laittaminen on kerrassaan idioottimaista. Olen usein miettinyt, meneekö kauppiaiden tilaukset nykyisin niin tyystin pieleen, kun myymättä jää niin paljon ruokaa. Ja useinhan se sitten tungetaan kaatopaikoille. Nuorena tyttönä olin kaupassa töissä ja sain harjoitella mm. leipätilausten tekemistä. Se oli vaikeaa, mutta taitavasti tehtynä hävikki oli tosi pientä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että se on oikeasti tosi vaikeaa. Sitten asiakkaat suuttuvat, jos juuri se tuote on lopussa, jota he haluaisivat sillä kerralla ostaa. Miten voi toimia niin, ettei tuote koskaan lopu hyllystä eikä kuitenkaan yhtään jää yli?

   Ja ongelmahan alkaa jo ruuan tuotannossa. Montako sikaa laitetaan kasvamaan, että tarjonta tyydyttää kysynnän, eikä yhtään mene haaskuun?

   Ehkä on parempi, että aina ei saa kaupasta juuri sitä mitä haluaisi. Kunhan saa jotain. Tämähän on luomun ostajille tuttu tilanne. Tulisi vähemmän hävikkiä, jos systeemi toimisi niin kuin 50-luvulla. Kauppias kertoisi, mitä tänään on tarjolla, ja sitä sitten ostettaisiin.

   Poista
 10. Minä olen myös kaupassa töissä ja se leivän roskiin kärrääminen on kyllä yksi typerimmistä jutuista siellä. Aivan kelpoa leipää menee suunnilleen joka päivä roskiin, kun sitä ei voi antaa kenellekään. Ennen leivät annettiin jollekin hevosmiehelle, ite haki ne pois sieltä kuleksimasta. Nyt on sitten säännöt sellaset, ettei edes me kaupan myyjät saada hyödyntää niitä leipiä (tai pullia tms) kuten ennen, kun niitä vietiin edes pieni osa sinne kahvihuoneeseen syötäväksi. Me ei myöskään voida ostaa halvemmalla niitä, saatikka millään muotoa saada niitä roskiskamaksi lueteltuja ruokia. Ehei, roskiin vaan joka ainoa murunen!!!!! Ihan sairasta touhua...

  Leivän määrän väärinarvioimisesta sanoisin, että ihan hävikitöntä ei kaupassa onnistu tekemään varmaan millään. Itse olen tehnyt paljon leipätilauksia, ja sitten jos tilaan niitä niukemmin, niin kuin mielelläni tekisin, ettei tulis niin kovasti hävikkiä, tulee heti sanomista, kun hyllyt ei ole myyvän näköiset vaan ne on liian tyhjät... Eli kaupan logiikka tuntuu olevan, että hävikistä viis, kun vaan hyllyt on täyden ja myyvän näköiset... Heitetään ne yli jäävät sitten vaikka roskikseen... *huoh*

  Eli todellakin, jos vain on joku taho joka nuokin ruoat käyttää, niin anti palaa vaan! Ja ihan ilman omantunnon tuskia!! Arvaa kuinka usein ottaisin tosi mielelläni kaiken maailman ei enää myyntiin kelpaavia vihanneksia ja just vaikka leipääkin meidän kaneille (ja ihan itellekin), mutta yhtään mitään ei saa ottaa. En mielellään nimittäin ottais myöskään potkuja varkaaksi syytettynä, jos sattuis vaikka poistumistarkastus kohdalle just silloin, kun koittaisin kiikuttaa kuivia leipiä ja nahistuneita porkkanoita ja salaatinlehtiä takaovesta ulos.

  On tää maailman kyllä umpihullu. Toiset viskoo kelpoa ruokaa roskiin sillä välin, kun toisilla ei ole mitään syötävää. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on täysin järjetön systeemi! Ei mitään tolkkua!

   Nyt olenkin tyytyväinen siitä, että seurakunnan kautta kierrättämällä voin edes hieman osaltani estää tätä haaskausta!

   Poista
 11. Ei muutakun kiertoon vaan kaikki mikä sopii kierrättää. Hullua se on ruokaa roskiin heittää.
  Olen ikäni työskennellyt sairaalassa ja monta vuotta aamuisin kävi sikafarmari hakemassa keittiö jätteen possuilleen.( Siis sen jätteen mitä ruokaa valmistaessa tuli, esim.perunan kuoret.) Nyt köökin likat kippaa ne kaatopaikka jätteeseen..ei ole mittä järkee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina T! Ei todellakaan ole järkeä viedä kaatopaikalle ruokaa, joka kelpaisi eläinten tai ihmisten syötäväksi. Olikohan ruuanjätteistä paljonkin terveysriskiä possuille, vai mihin moinen muutos voi perustua?

   Poista
  2. Sikaruttovaaran takia on tähteiden antaminen possuille kielletty. Sika voi saada sikaruton siitä, jos saa syödäkseen lihaa, sikarutto ei poistu lihasta edes kuumentamalla ja koska ei voida taata, ettei tähteisiin lipsahtaisi lihaa (joka esim kouluissa on usein ulkomaista), niin siksi käytännössä kaikkien ruoantähdeiden antaminen sioille on nykyään kielletty. Ehkäpä hiukan hätävarjelun liioittelua, mutta näin se on. Itsekin muistan, kuinka vielä silloin, kun olin lukiossa, farmari haki kuorma-autolla koulusta sioille ylimääräiset kaalit sun muut perunankuoret. Vaan ei enää...

   Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi suhtautua nöyremmin siihen, että kaupassa ei välttämättä ole kaikkea illalla. Valtaisa leipä yms hävikki syntyy siitä, että asiakas suuttuu jos klo 20.40 ei ole lempipullaa ja -leipää kaupassa ja siirtyy naapurikaupan asiakkaaksi, jos sitä sieltä saa. Omassa työpaikkakaupassa on sääntöjä tietystä tuotteista, jotka ei saa loppua koko päivän aikana, toiset tuotteet sentään saa loppua pari tuntia ennen sulkemisaikaa, mutta jotkut tuotteet ei saa loppua ollenkaan, mikä meinaa sitä, että koska osa näistä tuotteista on vain yhtenä päivänä myytäviä, lapataan niitä illalla pois. Toki meiltä lähtee osa näistä eläinrehuksi ihan kirjallisilla sopimuksilla, ettei sikäli hukkaan mene, mutta osa menee kyllä ihan roskiinkin. Älytöntä sanon minä ja kuinka mielelläni niitä itekin veisin omille possuilleni, mutta eipä uskalla ottaa, potkut saa persauksille, jos mitään vie.

   Poista
  3. Voisitko sinäkin tehdä pomon kanssa kirjallisen sopimuksen poistotuotteiden viemisestä possuille? Vaikka maksaakin vähän?

   Poista
  4. En, koska olen itse siellä töissä ja voisin käyttää sitä väärin, aiheuttamalla omalla toimillani lisää poistoja...

   Poista
  5. No tee sitten niin kuin isot pomot ja pyydä kaveriasi tekemään sellainen sopimus. Jos tarpeen, possut voi siirtää kaverin nimiin...

   Poista
 12. Vastauksena otsikon kysymykseen, kyllä minunkin omatunto sanoo että saa tehdä :)

  VastaaPoista
 13. Jumala oli yhteen aikaan esimieheni, kun olin kirkolla hetken työsuhteessa. Muuten en kyllä ole kovin uskonnollinen. Mutta se tuntemani Jumala kannatti juuri tällaista toimintaa, ja minä olen samaa mieltä! Eli kiertoon vaan ja kyllä teillä on täysin oikeaoppinen seurakunnan työntekijä siellä! :) Oikein ihastuttaa kuulla, että järkeä käytetään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saara! Kyseinen seurakunnan työntekijä on harvinaisen täyspäinen ihminen, joten ehkä tyydyn tilanteeseen, kun Kansan Ääni on sitä kannattanut eikä pastorinkaan omatunto sitä estä.

   Poista
 14. Kun aloin tätä lukea, niin ajattelin että mitä ihmettä, nyt se kirjoittaa meistä!! Meille nimittäin tuotiin tässä leipää, joka oli lähtöisin seurakunnasta, jota jäi hirveästi vaan yli, joka totiin meille hevosille (ja pupuillekin) syötäväksi, jota kyllä syötiin itsekin mitä ehdittiin :) Kääk! No jaa siis ja jos ei tullut jo selväksi: Kannatan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teistähän minä just kirjoitinkin ;D

   Halusin vain selvittää, onko siellä Kuplassa kaikki suuren yleisön moraalin mukaisessa kunnossa. Paljastui, että kansan mielestä on hyvä näin.

   Poista
 15. Tärkeintä on, ettei ruokaa heitetä roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Soili! Keskeneräisen blogin lukijat näyttävät tukevan varsin yksimielisesti pastorin toimia.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...