tiistai 21. lokakuuta 2014

Aikavääristymä tappaa tiellä liikkujia

Ensi viikolla etenkin jalankulkijat ovat tavallista pahemmassa hengenvaarassa. Tekniikka&talous -lehti raportoi tutkimuksista: viisareiden siirtely kahdesti vuodessa lisää merkittävästi vakavia liikenneonnettomuuksia. 

Huoltokatkon takia asiasta kertovaan artikkeliin pääsy oli välillä estynyt, joten poikkeuksellisesti länttäsin sen kokonaisuudessaan tuohon kuvan alle, kun olin sattunut kopioimaan sen hyvissä ajoin. Jostain syystä artikkeli on sittemmin kadonnut lehden nettisivuilta. Direktiivinikkarien salaliitto? Onneksi unohtivat artikkelin lehden mobiiliversioon. Lisäksi se on siis luettavissa tässä blogissa.

Sen vain halusin ensin itse lausua (taas), että viisareita siirtelemällä ei saada vuorokauteen minuuttiakaan lisää päivänvaloa. Ja että jos joku yritys haluaa liikesuhteidensa takia elää Keski-Euroopan, Yhdysvaltain länsirannikon tai vaikka Japanin ajassa, kyllä se minulle sopii, kunhan minun ei tarvitse. 

Mikä ihmeen järki siinä on, että koululaisten pitää valoisana puolena vuodesta mennä kouluun seitsemäksi, kun lukujärjestyksessä selvästi lukee että kahdeksaksi. Entäs viattomat lypsylehmät sitten! Miksi maitoauto ei voi tulla samaan aikaan ympäri vuoden, miksi lehmien päivärytmi täytyy sotkea Euroopan viisaridirektiivien mukaan. Mitä järkeä koko kesäajassa yleensäkään on, ei ole koskaan kirkastunut minulle. Eikä kirkastu. Nytkin pimenee vain päivä päivältä, vaikka kuinka kelloa rukkaisi.

Ja sitten itse uutiseen:




 

Kesäaikaan siirtyminen tappaa motoristeja, 

talviaikaan paluu jalankulkijoita

Tutkimuksen mukaan keväiset ja syksyiset kellonsiirrot lisäävät vakavien liikenneonnettomuuksien määrää merkittävästi jopa neljän viikon ajan. Kesäaikaan siirtyminen tappaa eniten motoristeja.

Keväiset ja syksyiset kellonsiirrot lisäävät vakavien liikenneonnettomuuksien määrää merkittävästi jopa neljän viikon ajan.
Tutkijoiden mukaan moottoripyöräonnettomuuksia sattuu 42 prosenttia enemmän sinä päivänä, jolloin kellot siirretään kesäaikaan.
Syksyllä jalankulkijoita jää auton alle 29 prosenttia enemmän sinä päivänä, kun kellon siirretään takaisin normaaliaikaan.
Vakavien liikenneonnettomuuksien määrä pysyy kellonsiirron jälkeen normaalia korkeammalla nelisen viikkoa.
Suurimmat vaikutukset koskevat keväisin moottoripyöräilijöitä, syksyisin jalankulkijoita ja autoilijoita, mutta myös muut liikenteen osapuolet kolaroivat merkittävästi enemmän.
Tällaisia tuloksia raportoivat brittitutkijat Berliinin ortopedikonferenssissa, jossa oli koolla kaikkiaan 7000 liikenneonnettomuuksissa ja vastaavissa tilanteissa syntyviä vammoja hoitavaa lääkäriä kaikkialta maailmasta.

WHO haluaa lisätä tieturvallisuutta

Jatkotutkimuksissa aiotaan selvittää, mikä mekanismi tarkalleen on onnettomuuksien lisääntymisen syynä ja miten lisäys voitaisiin estää.
YK:n alainen terveysjärjestö WHO on julistanut tieturvallisuuden vuosikymmenen, jonka aikana liikenneonnettomuuksien määrää pyritään vähentämään maailmanlaajuisesti. Maailmassa kuolee vuosittain 1,3 miljoonaa ihmistä liikenteen uhreina. Monissa kehittyvissä maissa onnettomuuksia sattuu paljon enemmän kuin Suomessa.
Teema on vahvasti esillä myös Efort-konferenssissa (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology).

Syynä rytmin muutokseen liittyvä stressi ja valo-olot?

Britit ovat ensimmäisen kerran tarkastelleet yksityiskohtaisesti eri tienkäyttäjien osuutta kellonsiirtoon liittyvissä onnettomuksissa.
Keväisen kellonsiirron jälkeen kaikkien moottoriajoneuvojen onnettomuudet lisääntyvät merkittävästi, vain jalankulkijoita koskevat onnettomuudet vähenevät 8 prosentilla. Syksyllä kuitenkin jalankulkijoita koskevat onnettomuuden lisääntyvät kellonsiirron jälkeen peräti 29 prosentilla ja motoristienkin onnettomuudet yli 18 prosentilla.
Syyt onnettomuuksien määrän kasvulle ovat edelleen epäselvät. Vaikuttavia tekijöitä voivat olla muuttuneet sää- ja valo-olosuhteet niinä aikoina, jolloin ihmiset tavallisimmin ovat liikkeellä sekä ihmisten vuorokausirytmin siirrosta kokema stressi.
Raili Leino

8 kommenttia:

  1. Kivat lyhdyt siinä kuistin ikkunalla.

    Oon siitä lähtien vastustannu viisareitten kääntelyy ku se alko. Lehtiinki oon aiheesta muutaman kerran kirjottannu. Järjetöntä puuhaa, eikä kansalaisaloitekkaan taijja auttaa,.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai se auta kun direktiivi määrää.

      Noita myrskylyhtyjäkö meinaat? On kätevät illalla huussimatkalla. Huussissa voi sitten sytyttää vielä kynttilät, jos meinaa jäädä pitemmäksi aikaa lueskelemaan.

      Poista
    2. Meil oli kans myrskylyhtyi, siis sillon kun oltiin aurinkoenerkian varassa. Käteviä käyttää, kunhan on tarkka täyttäessä ettei roisku ylitte. Nyt ne on meillä enää sähkökatkon varalta. Meil on viel koukutki lyhdyille jätetty. Huussin ikkunan ulkopuolelle ja talossaki tiettyjen ikkunoitten ulkopuolelle.

      Poista
  2. Minä taas ajattelen niin, että tunti sinne tai tänne ei haittaa mitään. Silti selviäisin kyllä ilmankin kellon siirtelyjä vallan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimetön Hämeestä toteaa, että noin minäkin ajattelen nyt. Virkatyössä ollessa tuntemukset oli toiset. Ihan pöhkö järjestelmä silti nytkin, mielestäni.

      Jos koulut yms. työpaikat ei aloittaisi niin aikaisin aamulla, ihmisillä (isoilla ja pienillä) olisi aikaa sopeutua. Silloin ei "tunti sinne tai tänne" haittaisi niin paljon. Kaupungilla liikkuessa olen huomannut, että monet liikkeet avautuvat vasta kymeneltä. Ihan hyvä käytäntö.

      Poista
    2. Voihan sitä ajatella, että tunti sinne tai tänne ei haittaa mitään, mutta jos se lisää vakavia liikenneonnettomuuksia aivan selkeästi niin ehkä se sitten kuitenkin haittaa. Myönnän tietysti, että eläkeläisillä on paremmat mahdollisuudet sopeuttaa toimintaansa ja toimia kellonajoista riippumatta, ja itsekin toivon vielä pääseväni tuohon onnekkaaseen joukkoon.

      Poista
  3. No oho, on kyllä aika isot prosentit lisää onnettomuuksia noina siirtelypäivinä. Ainoan todellisen valituspostaukseni blogiini kirjoitin viime keväänä, kun kelloja käännettiin. Vihaan niin mokomaa täysin turhaa operaatiota. Kyllä pitäs mennä luonnon mukaan tässä asiassa, sotkee niin ihmiset kuin eläimet turhanpäiväinen aikojen siirtely. Murr murr murr!!!!!! Mutta kiitos kun julkaisit nämäkin faktat, pistän jakoon eteenpäin tuon jo poistetun artikkelin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, laita ihmeessä jakoon! Ja eihän onnettomuusprosentit tosiaankaan nouse vain päivän ajaksi vaan pysyvät koholla neljäkin viikkoa viisarisirkuksen jälkeen. Murr täältäkin!

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...