keskiviikko 22. lokakuuta 2014

JärkivihreääAlexander Stubb on päässyt Hesarin Vieraskynä-palstalle esittelemään vihreitä ajatuksiaan. Tai ei siis vihreitä: järkivihreitä. Siinä on ero. Vihreys sinänsähän on järjetöntä, koska siinä ajattelutavassa eivät ole taloudelliset arvot ensimmäisinä. Järkivihreys menee jotenkin niin, että luonnon suojeleminen on sinänsä ihan hyvä ajatus, mutta...

Ilahdut varmaan, jos sanotaan, että olet kyllä kiva ihminen, mutta...

Mutta jotenkin nollaa kaiken edellä sanotun.

Stubbin mukaan "ilmastonmuutosta pitää hillitä teollisuutta ja työpaikkoja tarpeettomasti vaarantamatta". Siis hillitään, toki hillitään, mutta se ei saa häiritä taloudellista toimintaa. Hillitään sillälailla jotenkin kevyesti, ettei elintaso vain laske   lakkaa kasvamasta   siis ettei elintason kasvuvauhti vain hidastu.

Välillä pääministeriltä pääsee ihan järkevää tekstiä. "Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurimpia haasteita. Sen torjumisessa on kyse omasta ja lastemme tulevaisuudesta." Kokoomuslainenkin voi lausua näin, koska "hallitsemattoman ilmastonmuutoksen kustannukset olisivat moninkertaisesti ilmastotalkoiden kuluja suuremmat".

Mutta sitten se mutta. "EU:n on oltava ilmastopolitiikan edelläkävijä maailmassa, mutta..."

Muistathan vanhastaan, että EU:n ilmastotavoitteet jaetaan näihin kolmeen nippuun:
- kasvihuonekaasujen vähentäminen
- uusiutuvan energian lisääminen
- energiatehokkuuden lisääminen

Pääministeri on "valmis hyväksymään" jopa sen, että EU-maat suunnittelevat vähentävänsä kasvihuonekaasuja 40% vuoteen 2030 mennessä (vuoden 1990 tasosta laskettuna), ja että tavoitteesta tehtäisiin kaikkia jäsenmaita sitova.

Sen sijaan hänestä on tärkeää, että uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteet eivät olisi vastedes jäsenmaita sitovia, "sillä nämä sinänsä hyvää tarkoittavat tavoitteet ovat sotkeneet päästökaupan toiminnan ja tulleet eurooppalaisille kalliiksi". Eihän voi sitoutua sellaisiin tavoitteisiin, jotka voisivat maksaa jotain! Parempi, että ne ovat vain sellaisia suosituksia. Niitä voi sitten noudattaa kuka haluaa. Mekin noudattaisimme, ellei siitä koituisi kustannuksia. "Tulevaisuudessa luotamme enemmän päästökauppaan ja markkinatalouteen, vähemmän poliittiseen näpertelyyn ja valtion tukiaisiin." Markkinatalous ilmastonmuutoksenkin lopettaa eikä mikään poliittinen näpertely, saati se että valtiot puuttuisivat asiaan.

Pääministeri korostaa päästövähennysten jakamista eri maiden välillä "kustannustehokkaasti". "On halvinta vähentää päästöjä maissa, joissa ilmastotalkoita ei ole vielä aloitettukaan." Siis jossain tuolla muualla. Täällä meillä se ei käy, koska se tulisi meille liian kalliiksi. Ei yhtään kustannustehokasta!

"Tarvitsemme laajaa kansainvälistä yhteistyötä, jossa Kiinan kaltaiset nousevat taloudet ovat mukana." Voisinko olla enemmän samaa mieltä pääministerin kanssa? No en. Kiinan päästöissä ei ole mitään rotia. Ja mikä oikeus kiinalaisilla on pyrkiä keskiluokkaisiksi, kun köyhät kuluttaisivat paljon vähemmän? Sitä olen joskus silti ihmetellyt, kuinka kenelläkään on varaa vinkua, että Kiina ei ole vielä osallistunut ilmastotalkoisiin. Sitten on varaa, kun on itse noudatettu yhden lapsen politiikkaa muutama vuosikymmen. Luulisi olevan selvää ministeritasollakin, että hiilidioksidipäästöihin vaikuttaa, paitsi käytetty teknologia ja kulutustottumukset, myös kuluttajien lukumäärä. Siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse: meitä on liikaa. Mikään maa ei ole tehnyt sellaisia uhrauksia tämän ongelman ratkaisemiseksi kuin Kiina. Vähän rispektiä siellä!

Stubbin mielestä voimme sekä vähentää päästöjä että menestyä. Suomalaisen cleantechin pääsy kansainvälisille markkinoille ja tämän mukanaan tuoma vaurastuminen onkin ilmeisesti ainoa järkevä tapa, jolla voimme osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lisäksi on vaarana, että jos me täällä Euroopassa jotenkin ikävästi rajoitamme teollisuuden päästöjä, teollisuus siirtyy maihin, jotka eivät sitä tee.  Tämän välttämiseksi on meidän teollisuudellemme jaettava ilmaisia päästöoikeuksia, mikäli kaikki maat eivät sitoudu vastaaviin ilmastopäätöksiin kuin EU. Siis jos rajoitamme päästöjä, meidän täytyy tästä korvaukseksi saada ilmaisia päästöoikeuksia. Hurraa, ilmastonmuutos on selätetty!

Nyt lienemme järkivihreyden ytimessä.

Tekstin korostukset ovat minun, ei Stubbin. Lainaukset ovat ihan oikesti Stubbia.6 kommenttia:

 1. Hämeestä taas. Voi kun tämä ilmestyis vaikka Hesarissa. Ja sitte sä voisit asettua ehdolle eduskuntavaaleissa.

  Vaikka politiikka on kyllä työnä aika toivotonta. Itse olen ollut vain harrastusmielessä ihan vähän mukana kunnallispolitiikassa, joten vähän aavistusta on.

  Vaan oli tää taas niin kauheen hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei minusta taitaisi olla isoa hyötyä kunnallispolitiikassa. Pitäisi päästä suoraan maailman diktaattoriksi.

   Poista
 2. Tulen aina vihaiseksi näistä sun kirjoituksista. Mutta en sen takia, että olisin eri mieltä, vaan sen takia, että olen niin samaa mieltä. Huudan taustalla: "Just niin!", "Aivan!", "Juuri näin!" ja heristän nyrkkiäni.

  En tiedä olenko vihaisempi näille päättäjille, vai niille, jotka näitä valopäitä äänestävät. Ei se paha sillä poistu, että komea ja hyvin puettu poliitikko vakuuttaa kaiken olevan upeaa ja fantastista - niin kiva kuin siihen olisikin uskoa. Tai en tiedä olenko edes vihainen, enemmän ehkä surullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitten varmaan kannata lukea tätä blogia... mutta kiva kun luet.

   Poista
 3. Soiden suojelu tai saasteet tai mikä tahansa. Stubb kavereineen haluaa vapaaehtoisuutta, ei minkäänlaisia pakkotoimia. Raha menee aina kaiken muun edellä - se on päivän sana.
  Kiitos tästä postauksesta, meille ei tule edes Hesaria joka päivä, joten paljon tärkeää tietoa jää saamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täältä sitä saa. Maailman uutiset kommenttien kera.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...