Tänä keväänä naapurin pihakoivussa istuu 24 naakkaa. Piipussa on ritilä, joka estää pesänteon. Meilläkin on. Mutta ei kaikilla. Pesäpaikkoja riittää.
Tämä talo on autio. Ainakaan ihmisiä siellä ei asu. Mutta joku asuu.
Kun toinen käy pesällä risuja viemässä, toinen vahtii kauempana. Aamulla naakkapari istuu viereisen koivun latvaoksilla odottamassa auringon ensimmäisiä säteitä. Vielä ei ole hautominen alkanut.
Toinen naapuri |
Vähän matkan päässä |
Naakat kihlautuvat syntymäänsä seuraavana keväänä, mutta tulevat sukukypsiksi ja perustavat perheen vasta vuotta myöhemmin. Kihlautunut pari muodostaa kiinteän keskinäisen liiton, jonka kumpikin osapuoli puolustaa toistaan hyvin uskollisesti. Liitto kestää normaalisti koko elämän. Koska naakat elävät lähes yhtä kauan kuin ihmiset, niiden liitot ovat yleensä pitkäikäisempiä kuin meidän. Naakkojen rakkaus ei laimene. Joka kevät ne esittävät soidinmenonsa yhtä kiihkeästi kuin elämänsä ensimmäisenä keväänä.
Naakoilla ei ole koreaa soidinasua eikä ihanaa kevätlaulua, joten ne osoittavat toisilleen huomiota muilla tavoin: Koiras tuo jokaisen löytämänsä herkkupalan naaraalle, joka ottaa sen vastaan surkein kerjäyselein ja -äänin, joita tavallisesti vain linnunpoikaset käyttävät. Parin lemmenkuiskutukset käsittävät miltei yksinomaan "lapsellisia" ääniä, joita täysikasvuiset naakat käyttävät vain tässä tilanteessa. Naaras puolestaan osoittaa hellyyttään sukimalla sitä osaa koiraan pään höyhenyksestä, jonne tämä itse ei ylety omalla nokallaan. Miksi tämä kuulostaa tutulta? Mikä toinen eläin käyttäytyy näin?
Tiedot ja osa lauseistakin on peräisin Konrad Lorenzin kirjasta Eläimet kertovat. Lorenz seurasi eläinten käyttäytymistä 1930-luvun Itävallassa. Hän oli etologian uranuurtaja ja sai työstään Nobel-palkinnon. Lisäksi hän kirjoitti tavattoman hauskasti. Hänellä ei ollut käytössään nykyajan menetelmiä, kuten DNA-analyysejä, mutta hän sai selville ihmeen paljon vain pysähtymällä katsomaan ja jatkamalla katselemista. Hänellä oli kasvattina maatilallaan joukoittain kesyjä villieläimiä, jotka saivat liikkua vapaasti. Niiden elämää hän havainnoi ja tutki. Luonnollisesti elämä eläinlaumojen keskellä ei aina sujunut täysin kommelluksitta. Suosittelen lämpimästi Lorenzin kirjoja kaikille eläimistä kiinnostuneille.
Täältä (jo rupsahtaneitten viimevuotisten) raparperinlehtien lomasta totean, että ihmisillä olisi naakoistakin paljon oppimista. Olisikohan maailma onnellisempi, jos sitä ihmisten sijaan asuttaisivat naakat?
VastaaPoistaVaikka mistä ne sitten löytäisivät savupiippuja?
Ja toisaalta, onhan ihmisten läheisyydelle muitakin motiiveja kuin tuo naakkojen jokakeväinen.
Edelleen täältä raparperipöheiköstä: siis tarkoitin tietysti sanoa, että ihmisten väliselle läheisyydelle toki on muitakin motiiveja kuin tuo, mikä keväästä toiseen innostaa naakkoja.
VastaaPoistaKyllä luulen, että maailman muut asujaimet olisivat onnellisempia ilman ihmisiä. Naakat pesisivät aluksi tietysti raunioissa ja sitten puun- ja kallionkoloissa niin kuin ennen savupiippujen aikaa.
PoistaEnpä tiennytkään naakkojen elävän niin pitkään. Lorenzin eläinkirjoja luettiin lasten ollessa pienempiä. Jotenkin muistelen, että joskus telkussa olisi ollut jokin Lorenzin tarinoihin perustuva sarjakin (voinpa muistella väärinkin).
VastaaPoistaEn yhtään ihmettelisi, ovat herkullisia tarinoita tieteentekijän elämästä!
PoistaVoi kun oli mahtavaa tietoa naakoista! En mä tiennyt niiden "kihlautuvan" tolleen ennen sukukypsyyttä. Enkä tiennyt, että ne elää niin kauan. Wau! Täytyykin ottaa ton Lorenzin nimi ylös, kirjat kuulostaa juurikin tällaisen eläinfanin lukemistolta. Vaikka ensin pitäisi mennä kirjastoon maksamaan sakkomaksut, että saisi taas lainatakin jotain...
VastaaPoistaNe kirjat ovat klassikoita, kannattaa maksaa sakkomaksut.
PoistaSuch beautiful photos of birds !
VastaaPoistaGreetings
Thank you, Ela! I'd like to take the opportunity to recommend Konrad Lorenz's books to you, too.
PoistaMun viimosen työpaikan katoilla oli satamäärin naakkoja aamusella. Helvetillinen metakka kun ne lähti sitten porukassa liikkeelle.
VastaaPoistaSavupiippuihin kannattaa aina laittaa sadehattu ja verkot, niin laitoin minäkin, vaikka "lähimpiin" naakkoihin on seittemisen kilsaa matkaa.
Luonnon ja eläinten tarkkailu on oiva harrastus. Mä käyn aina välillä maastovaatteissa, jolloin peitossa on kasvot ja kädetkin, sopivaan paikkaan puoleks päiväks. Parhaimmillaan kun köllöttelee paikoillaan eikä haise kovin ihmiselle, tulee linnut ihan kädelle parkkiin. Tarttee vaan opetella oleen paikoillaan pitkän aikaa ja siihenkin viisaammat ovat keksineet keinot jo tuhansia vuosia sitten.
Hyvät naakkakuvat, piti viellä sanoa ja tänään en pussaa, kun sun alakerranisännälle se oli viimeeks niin kova paikka. Kevätrakkauttako lie. ;DDD
Kiitos kommentista, Timo! Ehkä kerrot joskus blogissasi niistä paikallaanpysymiskonsteista?
PoistaTartteekin tuumailla. xx
PoistaHeips, haaste blogissani :)
VastaaPoistaKiitos! Tuon Elviksen tiedän varmasti, muita täytyy vähän miettiä. Laitan asian vireille.
Poista