lauantai 19. huhtikuuta 2014

Chef's Herb Gardenin kevät

Grillipaikan vieressä oleva kova ja hoitamaton savimaan läntti kulkee Chef's Herb Gardenin nimellä. Muutamat sen asukkaista alkavat nyt heräillä. Esimerkiksi timjami ja salvia leikkivät aina kuollutta tähän aikaan vuodesta, mutta voihan olla, että tällä kertaa he eivät enää virkoakaan henkiin. Lumipeite oli erittäin surkea, suorastaan olematon suuren osan talvea. Mutta en vielä heitä toivoa. Katsotaan, kuulostellaan, haistellaan.Valkosipulinversot tunkevat maasta. No, sinne on unohtunut muutama valkosipulinkynsi, jotka tökkäsin maahan jokunen vuosi sitten. Ne ovat unohtuneet toisenkin kerran. Tässä tulos. Ovatko hieman tiheässä? Onneksi valkosipuliruoho on herkullista salaatissa, ruuassa ja leivän päällä.

Tästä näkee myös, että kaikki 15 sentin istutusvälit, lämpökäsittelyt ja olkikatteet ovat ihan turhia. Valkosipuli versoo kuitenkin.

Ja nyt on tunnustuksen aika. Varsinaisesta valkosipulimaasta ei pitkään aikaan noussut kuin se yksi ainoa vihreä lehti, ja sekin sitten alkoi kellastua. Muualla ei mitään. Epätietoisuus kaihersi mieltäni: onko koko sato menetetty? Ehdinkö vielä istuttaa uudet kynnet? (Kas, viimekesäistä valkosipulia onkin vielä pääsiäisenä jäljellä puoli säkillistä.) Miten voin olla varma?

Sitten tein niin kuin lapset, jotka haluavat olla varmoja, että herne on itänyt mullan peitossa: kaivoin. Ihan varovasti kaivoin valkosipulimaan nurkassa, ja sainkin mielestäni kaivaa syvälle, mutta lopulta tuli vastaan valoa kohti pönkevä tukeva itu. Peittelin sen äkkiä takaisin ja huokaisin helpotuksesta. Kyllä ne sieltä nousevat, kunhan ehtivät.

Chef's Herb Gardenissa nostavat jo päätään myös ruohosipuli, ilmasipuli, kevätsipuli ja kiinalainen ruohosipuli: Tehtävä: kuka olikaan kuka? Kevätsipulin taustalla kuollutta leikkivä timjami.
Tästä tulee toista metriä korkea rehottava pensas, joka kukkii valkoisena kuohuna ja maistuu anikselta ja lakritsilta. Saksankirveli. Nyt se on jo noussut maasta sentin verran. Kuvassa näkyvä lehtokotilo oli pikkuinen vielä, puolisenttinen. Eikä koskaan kasvanut aikuiseksi, kuule, elämä on joskus julmaa.Tämä se varsinainen rikkaruoho on, riistäytyy aina penkistään ja ilmestyy yllättäviin paikkoihin ympäri pihaa. Mutta eivät meillä muunlaiset kasvit pärjääkään. Minä en jouda heitä paapomaan, joko kestävät tai kuolevat.

Tästä periaatteesta seuraa se, että joudun jatkuvasti taistelemaan viidakkoveitsi, voimasakset ja pokasaha aseinani kaikkialla vesovaa ryteikköä vastaan. Meille ovat valikoituneet kaikkein elinvoimaisimmat kasvit. Uutteralla raivaamisella voin saavuttaa pieniä väliaikaisia edistysaskeleita, mutta lopulta ryteikkö voittaa aina.

Ainiinjuu, kuvassa oli siis mäkimeirami eli se sitkeämpi oregano. Kreikanoreganossa on epäilemättä hienostuneempi aromi, mutta tällä on se etu, että sitä on aina käden ulottuvilla. Kun en vanhana enää jaksa hoitaa puutarhaa, kaikki peittyy mäkimeiramimaton alle.
Ruttuinen pieni raparperi ojentautuu kohta valtaviin mittoihin. Kuvassa myös kevään hieno ruokakasvi vuohenputki. Sitä ei ole tarvinnut kylvää, se on ilmestynyt Chef's Herb Gardenin laidoille ihan itsestään, vaatimattomasti raparperin taakse, sivummalle. Niin sitä pitää!

21 kommenttia:

 1. Onpas valkosipulia, nam!
  Mäkimeiramimattopuutarha voisi olla aika kauniskin kukkiessaan, täynnä perhosia. Sellainen meillekin on tulossa...ellei sitten vuohenputket voita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kukkii aika pitkään. Mutta ehkei nyt ihan koko puutarhaa kannata sillä täyttää, nokkosta ja vuohenputkea pitää olla myös! Ja joku polku välissä.

   Poista
 2. Miäkin tänään kattelin salviaa ja timjamia ja mietin että mitähän näille tekis. Ja ruohosipulista saatiin jo maistiaisia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei luovuta toivosta vielä. Timjami on ennenkin kuollut ja herännyt sitten henkiin.

   Poista
 3. Kaunis valkosipulimetsä.
  Meilläkin vuohenputki tykkää kovasti kasvaa lomittain raparperin kanssa. Ja salvia, eilen meinasin nykäistä sen pois, kun ajattelin, että se on kuollut ilman lumipeitettä, oli ihan kuiva ja ruskea. Mutta nykäistessäni totesin, että juurakosta nousee salaa vihreeää. Timjamia epäilen vielä, mutta annan sille aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meillä ainakaan ei niin kovin maisemaa haittaa jos pari puskaa teeskentelee kuollutta vielä vappuna. Antaa olla vaan. Voihan viereen laittaa uutta kasvamaan varmuuden vuoksi, timjamia tarvitaan aina.

   Poista
 4. Komeassa alussa! Minulla tinjami aina kuolee talven aikana, eikä ruohosipulistakaan ole mitään havaintoa, taisi talvi viedä senkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruohosipulihan kasvaa villinä merenrannoilla, kyllä se varmaan teilläkin pärjää. Älä heitä toivoa!

   Poista
 5. Tarttiskohan varovasti vilkasta kasvimeelleppäin. Siellähän saattas jo maasta nousta muutaki ku kukkamattoja.
  Meillä näin keväällä kasvimaa (Vaimon) kukkii ensin ja sitten vasta alkaa työntään satoa. Mun kasvimaa on ihan ruskee keväällä, eikä kasva mitään, ellei sinne laita kasvaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se ongelma on täälläkin, tarttis kylvää jotain.

   Poista
 6. Oi ihanaa valkosipulia! Pitäsköhän mennä unohtaan kasvimaalle valkosipulin kynsiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta niitä kannattaa unohtaa joka paikkaan. Kotimaista kantaa mielellään, niin sieltä se nousee, niin kuin pääsiäiseen kuuluu.

   Poista
 7. Jaa se onkin mäkimeiramin luonto että sitä alkaa löytyä sieltä sun täältä... meillä kun sitä ilmestyi viime vuonna ihan itsekseen paikkaan johon sitä ei tiettävästi ole istutettu. Vaan eipä tuo haittaa, syötävät ja vieläpä kukkivat "rikkakasvit" on ihan ok :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihana pellonreuna, siinä pitäisi kai periaatteessa kasvaa jotain heinää... mutta siellä sun täällä kasvaakin mäkimeiramia ja ruohosipulia. Perhosetkin tykkää.

   Poista
 8. Sipulia monessa olomuodossa. Se onkin erinomainen lisä ruokaan kuin ruokaan.

  VastaaPoista
 9. Hienosti on lähtenyt yrtit kasvuun. Maukkaita yrttiruokakuvia ja -postauksia odotellaan vesikielellä....

  VastaaPoista
 10. Valkosipuliruoho on eri kasvi kuin valkosipuli

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...