keskiviikko 28. elokuuta 2013

Elokuun aurinko

Päivät ovat lämpimiä ja yöt raikkaita. Rämmin töistä kotiin, jossa sadonkorjuu odottaa. Kovasti tekisi mieli myös metsään! Onneksi ei ole viljelyksiä tämän enempää. Toiset puivat viljaa, jatkuva koneiden humina kuuluu pelloilta ja kuivureista. Maaseudun rauhaa.

Maa-artisokka kukkii.

salkopapu Blauhilde

Papuja saa kerätä usein.


viljan puintia

lastaus vauhdissa

Kerään tyrniä. Omenia putoilee. Kuulemma metsässä on tatteja. Työpäivän päälle on palavereita. Alakerran isäntä on flunssassa. Teen mustaviinimarjamehua. Harakat, fasaanit ja tintit käyvät tyrnissä. Pyydän ystäviä ja tuttavia käymään. Tulkaa keräämään, niin kauan kuin niitä on. Tyrnit eivät vain lopu. Mehustan niitä pikkupikku mehustimella ja pakastan jääpalapusseihin. Loput jätetään taas suosiolla taivaan linnuille. Milläs niitä toisaalta estääkään.


Hunajantoimittajani ei kyennyt toimittamaan. Mehiläiset kuolivat viime talvena. Sattui toinen tarjoaja. Hänellä on pienemmät purkit. Vuotuinen 12 kiloani näyttää kamalan paljolta.

Pari näistä kuuluu alakerran isännälle. Loput liukenevat vuoden mittaan teekupposiini.

Tuttavapiirissä on myös teurastettu hevosia. Sain paisteja ja fileenpätkän, puoli-ilmaiseksi. Leikellään ja laitetaan pakkaseen. Alakerran isäntä väittää aikovansa vihdoinkin hankkia kauan kaipaamansa vakuumikoneen.


Fasaanit viettävät piileskelevää elämää. Kevätmieli-kukkoa en ole nähnyt pariin viikkoon lainkaan. Hän kurkotteli viimeksi tavatessamme tyrnejä alaoksilta, pyrstön kasvatus oli puolitiessä.

Kanatiput näyttävät jo kanoilta. Kuvassa kukkopoikia, paparazzin kaukaa zoomaamina. Näyttävät lähinnä velociraptoreilta. Tai joltain. Nättejä paistikkaita heistä tulee, kunhan vähän kasvavat.

Elokuun aurinko on vielä kuuma. Mutta nurkan takana odottaa syksy.10 kommenttia:

 1. Kylläpä on tyrnissä runsas sato! On siinä eräitäkin vitamiinipaukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuolta se tyrni aina syksyisin näyttää. Meillä on tyttötyrnejä yhdeksän, joten kyllä marjoja riittää linnuillekin.

   Poista
 2. Tuli haikea olo. Minne kesä katosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä se on täällä. Tämä on melkein parasta aikaa. (Varsinkin, jos olisi loma...)

   Poista
 3. Väistämättä tämäkin kesä kääntyy syksyn puolelle. Niinkuin aina. Mutta on sinulla valtavat tyrnipensaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen leikellyt tyrnejä, kun olivat liian pitkiä ja ränsistyneitä. Mutta siitäkös ne villiintyivät ja kasvoivat parissa vuodessa takaisin sekä vielä lisää leveyttä.

   Poista
 4. Tulipas teille paljon tyrnimarjoja.
  Meillä maa-artisokka ei vielä kuki....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrni on kyllä satoisa. Mulla kukkivat ne maa-artisokat, jotka on istutettu yksittäin (tai lähteneet kompostiaumassa juurenpalasta, joita huolellisesti estin joutumasta sinne yhtään), mutta savimaahan villiintymään päässeet eivät vielä. Se on kyllä kiva kukka; tähän aikaan mulla ei oikein kukkapenkissä ole eloa.

   Poista
 5. Onpa paljon tyrnejä!!!! Kunpa joku ystävä kutsuisi minutkin poimimaan tyrnejä, kun oman pihan tyrnit katosivat kaivinkoneen alle...

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...